0
Doporučené Recenze

Zajímavá knižní novinka: Šlechta v českých zemích

Dnes se podíváme do historie naší krásné země a seznámíme se s řadou zajímavých historických osobností díky knize Šlechta v českých zemích.

Dějiny jsem na škole měla vždycky ráda, hlavně proto, že jsme měli učitele, kteří měli po ruce vždycky nějakou tu zajímavou perličku. Data jsem si ale zapamatovat schopná nebyla, vždy mě spíš lákal děj různých událostí, co jak a proč. Ze stejné zvědavosti, jaká provázela má školní léta, jsem si pořídila knihu Šlechta v českých zemích a teď vám o této knížce mohu povyprávět.

Tak zaprvé, pěkná obálka s historický nádechem, který pocítíte díky “medailonkům” s některými ze slavných šlechticů naší české historie a také díky pozadí se vzorkem. Velikost knížky je přibližně A5 a má snímatelný přebal.

O knížce (oficiální anotace)

Kniha mapuje osudy aristokracie v českých zemích od dob českých králů až do současnosti. Vypráví o výjimečných mužích a ženách, ale také o černých ovcích rodiny, o významných diplomatech, vojevůdcích a cestovatelích, šťastných a nevydařených manželstvích. Obsahuje rovněž spoustu zajímavostí, například proč místodržící vyhození z oken Pražského hradu přežili pád bez vážných zranění, proč Albrechta z Valdštejna pohřbili třikrát, kolikrát se vdala a kolik měla milenců Kateřina Zaháňská, kterou známe jako paní kněžnu z Babičky, proč byla Kateřina Bechyňová z Lažan odsouzena k smrti hladem nebo jak zemřel kníže Adam František ze Schwarzenberga. Možná překvapí, že za první republiky bylo zakázáno používat šlechtické tituly a byla provedena pozemková reforma, která značně zmenšila majetek aristokracie.

Můj názor

Knížka Šlechta v českých zemích obsahuje jen pár fotografií, zato je ale plná informací. Rozebírají se zde rody, informace o jednotlivých šlechticích, jejich životech, je tu mnoho dat, jmen a míst, jak se na takovou knihu sluší a patří.

Bylo zajímavé nechat se unášet proudem historie, číst si o promyšlených sňatcích, které se konaly často za účelem zplození následovníků a dědiců, podezřele častá úmrtí v mladém věku, výrazy jako “truhly peněz”, “udatný rytíř” a “vysoké postavení”. Jak šel čas, tak se začaly objevovat modernější výrazy jako třeba “vyvlastnění”. Čím novější historii kniha popisuje, tím reálnější se mi to všechno zdá. Když člověk čte o věcech dávno minulých, má pocit, jako by četl (občas poměrně drsnou) pohádku. Kniha Šlechta v českých zemích velice pěkně popisuje zajímavé postavy z historie a mapuje jejich často zajímavý život. Když jsem si knížku dočetla, znovu jsem si uvědomila, jak jsem ráda, že žiji teď a tady. A mohu si o historii číst, ale nemusím prožívat až příliš časté bitvy ani tahanice o moc.

Knížku s radostí doporučuji každému, koho zajímá česká historie.

Ukázka

O knížce

Šlechta v českých zemích je knížka, kterou napsala Hana Kneblová. Má 264 stran a vydalo ji nakladatelství Euromedia Group pod značkou Brána. Obálku zpracovala Lucie Vávorvá. Za knížku velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu