0
Recenze

Kuchařka pro teenagery

Pojďte se seznámit s Kuchařkou pro teenagery (česky by se dalo říci s Kuchařkou pro náctileté).

Doma mám (mimo ty klasické) i několik kuchařek, které jsou určené pro mladé začínající “kuchaře”, kteří v ruce sotva potěžkali vařečku. Tyto kuchařky jsou totiž obvykle zaměřené na co největší jednoduchost, přehlednost a obvykle i časovou nenáročnost při přípravě různých pokrmů.

I přesto, že moje vařečka je už prakticky přirostlá k ruce, jsou tyto knihy pro mě inspirativní, pomáhají mi trochu získat nadhled a kolikrát se ke svému překvapení i něco nového přiučím.

Obsah

  • Do krabičky
  • Víkendová snídaně
  • Nedělní oběd
  • Vegetariánská večeře
  • Piknik v parku
  • Narozeninová párty
  • Vánoční čas

Každá z těchto “sekcí” obsahuje řadu receptů, které zní dobře. Mě zaujala Indická čočková polévka, bruschetta, Quesadilla nebo cuketové placičky s tzatziky (taková cesta kolem světa 🙂 ).

Můj dojem

Upřímně obdivuji každého mladého autora, který dokáže dát dohromady knihu. V případě Julie Kučerovské kuchařku. Dnešní doba je nakloněna všem, kteří si chtějí vařit doma, a to platí i pro studenty a děti. Slečna Kučerovská přináší 95 receptů (jestli jsem ovšem dobře počítala), které by měl zvládnout i mladý, začínající kuchař. I takový se totiž chce dobře najíst a ne si jen stále dokola mazat máslo na chleba a testovat jídla z pytlíku či konzervy.

V knize Kuchařka pro teenagery jsou prvky, které chápu, že se líbí mladým čtenářům, ale pro mě jsou nadbytečné. Například okénka se srdíčky nebo hastagy, které recepty doprovází. Ale jak říkám, já nejsem tak úplně cílová skupina.

Stránky jsou přehledně řešené, pod nadpisem je prakticky graficky znázorněná časová náročnost, počet porcí, případně zda jde o veganský či vegetariánský recept. Mimo klasicky uvedených surovin a popisu postupu se občas na stránce objeví tipy (ty jsou zvýrazněné díky žlutému podbarvení) nebo cedulka s radami a doporučeními.

Kuchařka obsahuje různé recepty, od slaného po sladké, od jídel po nápoje, od hlavních chodů po svačiny.

Přes její bohatost, co se receptů týče, není kniha žádná tlustá bichle, ale přiměřeně štíhlá knížka s pevnými deskami (a jak už jistě víte, u mě jsou pevné desky vždy plus). Kniha obsahuje rovněž praktickou záložkovou šňůrku v barvě královské modři.

Fotografie a design

Kniha má pěkný design, font je čitelný, stránky jsou přehledné. Jediné, co se mě osobně nelíbí, je barevná linka, která pronásleduje čtenáře na každé stránce a často zasahuje do fotografií. Jinak kuchařce není co vytknout.

Ocenění

Julie Kučerovská zvítězila se svou kuchařkou v prestižní mezinárodní soutěži Gourmand Cookbook Awards v kategorii Rodina, která se konala v čínském Macau.

O knize

Kuchařku pro teenagery napsala Julie Kučerovská. Kniha má 192 stran. Fotografie zpracovala Petra Novotná, obálku Magdalena Biedermanová. Knihu Kuchařka pro teenagery vydalo nakladatelství Smart Press, kterému tímto velice děkuji.

AKCE

Smart Press je malé nakladatelství a v jejich kuchařkách a dalších krásných knihách najdete spoustu inspirace na recepty, návody a tipy na nejrůznější tvoření, zahradničení. Využijte jejich letní akci a předzásobte se. Na všechny knihy mají 30% slevu, akce platí do konce července.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu