0
Recenze

Kouzlo kaligrafie: inkoust a inspirace (Betty Soldi)

Mám ráda knížky, které mě dokáží mile překvapit. Tahle, ta to dokázala. Pojďte se se mnou podívat na Kouzlo kaligrafie: inkoust a inspirace od Betty Soldi.

obal: přední strana

Celkem před nedávnem začala projevovat má dcera zájem o psaní a čtení. Je ještě malá, chodí teprve do školky, ale je zvídavá a šikovná. Když jsem s ní šla koupit nějaké cvičebnice, aby si mohla psaní písmen a číslic na něčem vyzkoušet, vzpomněla jsem si na doby, kdy jsem se i já pokoušela psát. Jak jsme se učili úhledně psací písmena, která na sebe krásně navazovala. Jak jsem pak psala dopisy z tábora domů, jak jsem doma psala básničky a pohádky. A jak to všechno časem upadalo v zapomnění s prvním psacím strojem a následně počítačem s klávesnicí, do které stačilo jen ťukat na jednotlivá písmena. Tak šla pomalu moje schopnost psát, jako snaživý školáček, do kytek. Dneska sotva napíšu nákupní seznam (navzdory trvalé a marné snaze mého muže naučit mě vytvářet seznamy na telefonu) nebo si zapíšu schůzku u doktora do kalendáře. Škrabu až hanba. A tak jsem si při pohledu na dceru a její první pokusy psát uvědomila, že dovednost krásně psát je úžasná a chci ji umět a pěstovat.

V dnešní době je naštěstí zájem o kaligrafii, lettering a krásné psaní opět pomalu na vzestupu. Je to krásně vidět na rozšiřující se nabídce kurzů psaní a na vzrůstajícím počtu knih na pultech knihkupectví, věnujících se právě této tématice. Nedávno jsem dokonce četla článek o grafikovi, který se zaměřuje výhradně na ruční psaní, popisuje vývěsní tabule a navrhuje obaly a loga, založená především na líbivých ručně psaných nápisech.

Kouzlo kaligrafie: inkoust a inspirace

Na knížku Kouzlo kaligrafie: inkoust a inspirace jsem narazila v nabídce Grada nakladatelství, načež jsem se rozhodla rozšířit o ni svoji sbírku knih. Kniha dorazila velmi rychle a já ji musela okamžitě prolistovat. Přestože na první pohled byla zajímavá, teprve bližší zkoumání mě vyloženě okouzlilo.

Bety Soldi je Italka s velkou láskou a vášní pro kaligrafii. To poznáte hned, sotva začnete číst. Bety Soldi čtenáře vyloženě zláká k zájmu o písmo, zvláště o to čtenářovo vlastní. Pomůže mu prozkoumat současný stav písma, inspiruje nejen k jeho zlepšení, ale také k pochopení individuality a krásy vlastního písma. Kniha nemá být jen nějakou učebnicí typu tohle dělej a tohle nesmíš, spíš podporuje dotyčného k tomu, aby sám hledal nové cesty, jak krásně psát (a čím i na co). Závěrem najdete také abecedy k procvičování, ale velká část knihy se věnuje rozboru psaní, pokusům s vlastním psaním a inspiraci.

Pořád jsem si nezvykla na psaní do pěkných knih. Ale i Kouzlo kaligrafie: inkoust a inspirace je napůl cvičebnicí a autorka vytvářela knihu s úmyslem, že do ní budete psát. Přesto na mě na prvních stránkách něco křičelo Néééé, je to moc pěkná kniha, do knih se nepíše! Něco při psaní zvořeš a už to neopravíš! Budeš tam mít nějakou příšernou čmáranici, která ti bude tuhle hezkou knihu hyzdit na věky věků! Musíte tenhle hlas potlačit a udělat prvních pár čar. Autorka to tak chce a má to mít!

Teď píšu já

Jak jsem psala, mé první pokusy byly při nejlepším váhavé. Pak jsem se ale přestala bát a šlo to dobře, cvičení byla zábavná.

Co k psaní s touto knihou/cvičebnicí potřebujete?

Stačí vám jen tužka (případně guma) a plnící či zásobníkové pero (čili bombičkové pero). Jestli máte doma školáka, můžete si půjčit psací pero od něj. Když jsem si pro pero byla v papírnictví (já ještě doma školáka nemám), tak se mi prodavačka omlouvala, že nemá žádné “dospělácké” (čímž určitě myslela černé nebo hnědé).

To zrovna mě ale vůbec nevadí!

Připomíná mi to dětství. Schválně jak dlouho bude tentokrát trvat, než mi ten inkoust z bombičkového pera vyteče někam, kam nemá? 😀

O knize

  • Kniha má 190 stran a navíc poděkování.
  • Navrhla a napsala ji Betty Soldi, která samozřejmě obstarala i veškeré kaligrafické prvky a nápisy v knize.
  • O rozvržení se postarala Claudia Astarita, o fotografie Debi Trealoar.
  • Z anglického originálu Creating Calligraphy Inkspired přeložila Růžena Pokorná.
  • Vydalo nakladatelství Metafora

Knihu vřele doporučuji!

Za knihu Kouzlo inspirace: inkoust a inspirace od Betty Soldi tímto velice děkuji nakladatelství Grada. Tato kniha teď patří mezi šperky mé knihovny.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu