0
Doporučené Rodina

Deváté výročí naší svatby ♥ a deset pilířů zdravého manželství

Každý rok se snažím přidat článek, který je inspirovaný výročím naší svatby. Už o mě toho tolik víte! Vyprávěla jsem vám, jak jsme se s manželem poznali, i jak jsme slavili naši svatbu. Dnes vám povím o tom, čemu věřím, že pomáhá udržovat vztah zdravý a silný. Jsou to věci, které mi prověřila léta manželství a která, alespoň u nás, opravdu fungují.

Třeba budou i pro váš vztah dobrou inspirací! A na konci mi jistě dovolíte, jak je již u těchto článků jednou za rok tradicí, malé vyznání lásky mému úžasnému manželovi. 🙂

Deset pilířů zdravého manželství, jak je vnímám já

1) Oba se milujeme

Je skvělé, když je vztah založený na lásce. Oboustranné lásce. Tady nejsme v Indii, předem dohodnuté svazky se už naštěstí obvykle nekonají, a tak si můžeme zvolit takového partnera, který v nás vzbudí lásku. Láska má různou podobu a také se vyvíjí, když má člověk štěstí, může se časem změnit v silné pouto. Jako jsou různí lidé, tak jsou různé i jejich vztahy, ale láska je zkrátka úžasná a přiznejme si, dělá s námi divy.

Ta druhá verze milování, tedy sex, je podle mě také velice důležitý. Sex jako tělesné projevení lásky upevňuje vztah a dokáže manželský život i pěkně okořenit. Trvám na tom, že dobrý sex je pro kvalitní manželský vztah, minimálně v dospělém věku, velice důležitý.

2) Oba si důvěřujeme a jsme k sobě upřímní

Věřím tomu, že vzájemná důvěra je rovněž velice důležitá. Nemyslím bezmeznou slepou důvěru, ale důvěru, kterou si člověk vybuduje, díky tomu, že mu druhý dává důvody mu věřit. Že nezklamává, snaží se pro druhého být a plnit sliby, které dává. Já osobně jsem velice, opravdu velice nedůvěřivý člověk a každou zradu nebo provalenou lež si bohužel docela dobře pamatuji. Nechci, ale je to tak. Takže důvěra, kterou jsem si vypěstovala ve svého muže, je skutečně ojedinělá a silná. On to samozřejmě moc dobře ví, protože mě zná, a protože dělá všechno pro to, abych věděla, že mu důvěřovat mohu. Příkladem je jeho kolikrát až brutální upřímnost, díky které vím, že i kdyby mi musel říct něco nepříjemného, tak mi to místo zatloukání prostě řekne. On takový je. Žádné rukavičky, prostě pravda. Snažím se pro něj být také člověkem, kterému může skutečně důvěřovat. Ví, že mu stojím po boku a že se na mě může spolehnout. Důvěra je jedním z velmi důležitých pilířů vztahu.

Občas je pro mě náročné něco říct, protože nesnáším rozepře. Také skoro žádné nemáme, ale občas se najde situace, kdy potřebuji říct, že mi něco vadí nebo to chci jinak a pak je potřeba, abych to také řekla. Na rozdíl od mého manžela mám v sobě nějaký filtr, který musí desetkrát projít to, co si myslím, než mi to umožní říct. Ale když to řeknu, vždycky se mi uleví a vždycky spolu najdeme řešení.

 

3) Zažíváme spolu nové věci

Ať už šlo o cestování na nová místa, návštěvu nového podniku, zkoušku nové záliby (třeba kempování) nebo společné shlédnutí nového filmu, to vše se počítá. Myslím, že často je pro vztahy zabijákem to, že se jeden druhému člověku příliš odcizí. Už nechtějí nic podnikat společně, trávit spolu čas, smát se spolu. Každý musí mít pochopitelně i čas a prostor sám pro sebe, ale musí si najít i čas pro společné zážitky.

 

4) Plánujeme budoucnost

Vždycky mě zahřeje, když můj muž mluví o naší společné budoucnosti. A je jedno, že jsme spolu devět let manželé a skoro dvanáct let partneři, stejně mě to těší. Když spolu plánujete, dáváte druhému najevo, že jste byli, jste a budete spolu a všechno se dál vyvíjí jako společná budoucnost.

 

5) Zajímá nás názor toho druhého

Když se u nás doma něco chystá, řekněme nová skříň na míru, je to věc nás obou. Spolu plánujeme, jak bude vypadat, jaké bude mít rukojeti, v jaké výšce budou poličky. Neplánujeme spolu každou maličkost, ale hodně věcí se plánuje společně nebo se společně usneseme, kdo to bude řešit. Tak oba víme, že se s námi a naším názorem počítá.

 

6) Pečujeme o sebe

Snažíme se pečovat sami o sebe i jeden o druhého. Občas se musím trochu přinutit, abych si místo pohodlného trika vzala šaty a nalíčila se, ale to jsou ty věci, které vím, že můj manžel dobře registruje. On zase dbá o hygienu a nosí pohodlné, ale hezké věci a občas se oholí. Oba cvičíme, což je hlavně pro nás samotné a naše zdraví, ale zároveň i pro toho druhého. Naše péče ale neleží jen na cvičení a hezkém oblékání, péče má mnoho podob. Když mi není dobře, můj muž se postará o mě i o děti a naopak. Každé uvařené jídlo, každý šálek čaje, podaná deka nebo objetí, to je péče. A my každý den pečujeme jeden o druhého, s láskou a radostí.

Nepřestávejte si všímat i malých gest a nepřestávejte je dělat.

 

7) Jsme tu jeden pro druhého

Ať jsou časy lepší nebo horší, neutíkáme před ničím, jsme tu, bok po boku, jeden pro druhého. Můžeme se jeden na druhého spolehnout. Vzájemně se chráníme, utěšujeme, rozesmáváme. Záleží nám na sobě. Každý večer se k sobě vracíme a spolu trávíme konec dne a noc, jeden druhému v náručí.

8) Co může jeden, může i ten druhý

Neexistuje, že by jeden z nás měl právo na něco, na co by ten druhý právo neměl. Když se na něčem domluvíme, funguje to obousměrně. Příklad? Není možné, aby můj muž mohl večer s kamarády na pivo, a já ne. Jistě, musím ten večer pohlídat děti, ale on je pohlídá zase jiný večer. Tak to funguje a nikdo nikomu nic nemusí vyčítat.

9) Víme, co nesneseme (nebo nemáme rádi)

Oba víme, kde jsou jaké hranice, i co by jejich překročení znamenalo. Můj muž dobře ví, co nesnesu (a co by znamenalo hádku nebo dokonce rozvod), stejně tak to vím i já. Spousta věcí se dá vyřešit v páru, když jsou k sobě manželé upřímní. Proto pak není těžké dodržovat nějaké meze, které jsme si stanovili už na začátku vztahu.

A nemusí jít hned o násilnosti, alkoholismus či nevěru, oba jsme si na začátku vztahu jasně řekli, co jsme ochotni dělat (například pro chod domácnosti) a s čím se u nás nedá moc počítat. Jsme celkem klasický příklad, já například ráda uvařím, ale potřebuji, aby mi manžel přibil poličky. Jasně, přibít je zvládnu, stejně jako můj muž zvládne uvařit jídlo, ale když nás to nebaví, tak to prostě necháváme (až na výjimky) na tom druhém. A klape to.

Sranda je, že jsme si tyhle věci vyjasnili už v prvním společném měsíci, kdy jsme spolu chodili. Tehdy je vztah ještě vratký a nejistý, ale my se oba shodli, že do toho jdeme naplno a bereme to vážně a uvidíme, kam nás cesta povede. Myslím, že i okolnosti nám ukázali, že by bylo těžké, aby šlo jen o nějaký flirt, o který v té době stejně ani jeden z nás nestál. Vždyť jsme byli na druhém konci světa zavření v jednom pokoji! 😀 Ale mám podezření, že kdyby šlo o někoho jiného než je můj muž, tak při slovech “beru to vážně” by vzal roha, i kdyby měl přeplavat oceán. 😀 Asi už je taková doba, někteří lidé se bojí závazků.

10) Podporujeme se

Když víme, že jeden z nás po něčem touží, snažíme se, aby toho mohl dosáhnout. Jsme svoji největší fanoušci, ať jde o cokoliv. Já se například starala o děti a domácnost, aby manžel mohl dostudovat a budovat firmu, on mi pomohl dát dohromady třeba zrovna tento blog a pomáhá mi s každou zálibou či snem, který mám. Podporuje mě v psaní, focení, malování, ve všem. Zkrátka, když máme nějaký sen nebo touhu, snažíme se, oba, aby jsme si je oba pomohli navzájem vyplnit.

před asi jedenácti lety...

před asi jedenácti lety…

 

...a dnes

…a dnes.

Závěrem

Možná by mě ještě něco napadlo, ale teď mám pocit, že to hlavní jsem napsala. Tohle jsou věci, které se mi pořád dokola osvědčují a díky kterým náš vztah funguje. Láska, důvěra, rovnoprávnost, komunikace, upřímnost, podpora, společné zážitky a společně strávený čas. Zkuste to taky, věřím, že nebudete litovat. Ale! Je to oboustranná záležitost, nemůže fungovat jen jedna strana. Jde o manželství, a na to jsou potřeba oba dva.

Mému muži ♥

Ať už si to přečteš nebo ne, jsem moc ráda, že tě mám. Samozřejmě vím, že to víš. Ale stejně. Jsi můj hrdina a má veliká, hory přenášející láska. Doufám, že nás čeká ještě mnoho společných let a doufám, že jsi a budeš alespoň stejně tak šťastný se mnou, jako jsem já s tebou. ♥

S tebou jsem lásko doma. ♥

 

Také by se vám mohlo líbit...

1 komentář

  • Odpovědět
    Alena Šestáková
    31.8.2022 at 10:45

    Krásné vyznání lásky.

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu