0
Domácnost Doporučené

Jak odstranit nános vodního kamene okolo umyvadlové či dřezové baterie

Už delší dobu jsem obcházela v kanceláři kohoutek (baterii) u umyvadla a vrhala na ni zlé pohledy. Jelikož ale mé pohledy, ale následně ani přípravek Cif, nebyly na ten odporný nános kamene ve spodní části nic platné, hledala jsem jiné řešení. A našla jsem ho!

Inspirace přichází

Možná máte ve svém prostředí (kuchyni, koupelně) baterii, u které je nehezký hnědý kroužek, který ve spodní části hyzdí vzhled. Když jsem to řešila u nás v kanceláři, drbala jsem to, drhla, všechno bylo k ničemu. Na internetu nabízeli řadu agresivních přípravků a pak, z ničeho nic, jsem narazila na poklad. Ocet. Obyčejný ocet, co používám v kuchyni.

Scandish Home tipy

Mám v oblibě na YouTube videa z kanálu Scandish Home. Ta paní, která videa natáčí a dává dohromady, filmuje svou domácnost, jak a čím uklízí, jak vaří, i jak si připravuje domácí čistící přípravky nebo koření. Jsou to příjemná, inspirativní videa. A taky ráda vidím, že šůruje taky někdo jinej než já, to je pravda. Každopádně právě tahle paní použila na něco myslím ocet a já si řekla No vida! A šla to zkusit taky.

Jak použít ocet na vodní kámen u baterie

Spodní část baterie omotám tenkou vrstvou toaletního papíru, který namočím v octu. Nechám ho tam tak hodinku, dvě, následně papír sundám a vyřazeným starým kartáčkem odrbu povolenou špínu. Pokud to nejde, nebo jen z části, omotám opět toaletním papírem v octu a nechám špinavé místo namočené o něco déle. Když jsem viděla, jak krásně to odstranilo ten nános u nás, zvolala jsem Heuréka! a doplnila zásoby octa nejen doma v kuchyni, ale i v zásuvce s prostředky na uklízení. Rozhodně to doporučuji vyzkoušet.

Pokud některým členům vaší rodiny vadí octový zápach, čistěte s octem raději v době, kdy nejsou přítomni a pak místo omyjte čistou vodou a otřete do sucha. Případně vyvětrejte.

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Stáňa
    12.11.2023 at 11:57

    Ocet jsem ještě při úklidu nepoužívala, i když vím, že se tak použít dá. Ale používám kyselinu citronovou na odstraňování vodního kamene z rychlovarné konvice.

    • Odpovědět
      Bára
      14.11.2023 at 9:17

      Kyselina citrónová je klasika, ale schválně zkus někdy ten ocet, já jsem z toho paf, jak krásně to kolem té baterie zafungovalo. 🙂

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu