Zdravím milovníci sladkého! Mám pro vás snadný recept na karamelovou omáčku. Prý vydrží v lednici až týden, ale to jsme dosud neměli možnost vyzkoušet, do tří dnů je vždycky pryč!
Karamelová omáčka je skvělá a můžete ji využít mnoha způsoby. Můžete s ní ozdobit zákusky a dorty, můžete s ní naplnit palačinku nebo ji můžete přidat třeba do banánového koktejlu. Můžete si jednoduše oloupat banán, na něj dát šlehačku a dozdobit karamelovou omáčkou. Karamel a banány jdou skvěle dohromady.
Karamelová omáčka – co potřebujeme:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g krupicového cukru
Tipy:
POZOR! Při manipulaci s horkým karamelem musíte být opravdu velice opatrní, může dojít k velkým popáleninám. Vybavte se chňapkami a zástěrou a pracujte s karamelem velmi opatrně. Vyžeňte z kuchyně všechny děti a zvířata, abyste se ujistili, že se nepopálí ani nikdo jiný.
K práci s karamelem se doporučuje silnostěnný hrnec. Já takový nemám a v mlékovaru se cukr ne a ne začít rozpouštět, proto jsem použila obyčejný hrnec. Fungoval dobře.
Veškerou teplou karamelovou omáčku na konci ihned lijte do připravených zavařovacích sklenic a hrnec opláchněte velmi teplou až horkou vodou. Kdyby všechen karamel nepustil, napusťte jej horkou vodou a nechte ho chvilku ve dřezu odmáčet.
Jak na to:
Na kuchyňskou linku si připravíme čisté zavařovací sklenice. Do hrnce na sporáku nasypeme cukr a za stálého, velmi pomalého míchání ho necháme zkaramelizovat na světle hnědou barvu. Postupně mícháme častěji a spíš tak jako třeme vařečkou karamelizující cukr po dnu hrnce. Dejte si přitom pozor, aby se cukr / karamel nepřipálil!
Když se cukr úplně rozpustí a nejsou v něm hrudky, sundáme hrnec ze zdroje tepla a vmícháme smetanu. Pak hrnec vrátíme na zdroj tepla. POZOR! V tomto okamžiku začne směs pěnit a prskat a srazí se na hroudu. Žádný strach tato hrouda mícháním postupně povolí a rozpustí se na hladký krém (možná vám přijde příliš tekutý, ale zchladnutím ještě trochu zhoustne).
Směs nalijeme do připravených sklenic a necháme je na kuchyňské lince vychladnout. Teprve pak zašroubujeme ke sklenicím víčka a skleničky, ve kterých je karamelová omáčka, umístíme do lednice.
Žádné komentáře