0
Recepty

Karamelová omáčka (recept)

Zdravím milovníci sladkého! Mám pro vás snadný recept na karamelovou omáčku. Prý vydrží v lednici až týden, ale to jsme dosud neměli možnost vyzkoušet, do tří dnů je vždycky pryč!

Karamelová omáčka je skvělá a můžete ji využít mnoha způsoby. Můžete s ní ozdobit zákusky a dorty, můžete s ní naplnit palačinku nebo ji můžete přidat třeba do banánového koktejlu. Můžete si jednoduše oloupat banán, na něj dát šlehačku a dozdobit karamelovou omáčkou. Karamel a banány jdou skvěle dohromady.

Karamelová omáčka – co potřebujeme:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g krupicového cukru

Tipy:

POZOR! Při manipulaci s horkým karamelem musíte být opravdu velice opatrní, může dojít k velkým popáleninám. Vybavte se chňapkami a zástěrou a pracujte s karamelem velmi opatrně. Vyžeňte z kuchyně všechny děti a zvířata, abyste se ujistili, že se nepopálí ani nikdo jiný.

K práci s karamelem se doporučuje silnostěnný hrnec. Já takový nemám a v mlékovaru se cukr ne a ne začít rozpouštět, proto jsem použila obyčejný hrnec. Fungoval dobře.

Veškerou teplou karamelovou omáčku na konci ihned lijte do připravených zavařovacích sklenic a hrnec opláchněte velmi teplou až horkou vodou. Kdyby všechen karamel nepustil, napusťte jej horkou vodou a nechte ho chvilku ve dřezu odmáčet.

Jak na to:

Na kuchyňskou linku si připravíme čisté zavařovací sklenice. Do hrnce na sporáku nasypeme cukr a za stálého, velmi pomalého míchání ho necháme zkaramelizovat na světle hnědou barvu. Postupně mícháme častěji a spíš tak jako třeme vařečkou karamelizující cukr po dnu hrnce. Dejte si přitom pozor, aby se cukr / karamel nepřipálil!

Když se cukr úplně rozpustí a nejsou v něm hrudky, sundáme hrnec ze zdroje tepla a vmícháme smetanu. Pak hrnec vrátíme na zdroj tepla.  POZOR! V tomto okamžiku začne směs pěnit a prskat a srazí se na hroudu. Žádný strach tato hrouda mícháním postupně povolí a rozpustí se na hladký krém (možná vám přijde příliš tekutý, ale zchladnutím ještě trochu zhoustne).

Směs nalijeme do připravených sklenic a necháme je na kuchyňské lince vychladnout. Teprve pak zašroubujeme ke sklenicím víčka a skleničky, ve kterých je karamelová omáčka, umístíme do lednice.

Fotopostup:

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu