0
Recenze

Návrat domů

Ještě než jsem získala tuhle knížku, uvažovala jsem při jedné z cest autem, čím to je, že se knižní trh čím dál víc rozrůstá o knihy o hledání štěstí, lásce a sebelásce. Jak to, že jsou lidé v dnešní době tak nešťastní?

Podle autorky knihy Návrat domů je to tím, že jsme se vzdálili od svého středu, ztratili jsme kontakt s přírodou a se sebou samými. Nabízí vysvětlení a řadu praktických návodů, jak navrátit do svého života pocit štěstí a harmonii. Návrat domů je novinka na knižním trhu a rozhodně si zaslouží vaši pozornost.

Návrat domů

Autorka Blanka Vun Kannon je česká poradkyně Feng Shui a lektorka programu harmonického života Soul Coaching. Jako taková se snaží skrze knihu přinést harmonii do našich duší i příbytků. Ve svém domově pak můžeme čerpat klid a energii potřebnou pro každodenní fungování.

– oficiální text z obalu knihy

V Návratu domů najdete snadno proveditelné postupy, díky kterým:

  • objevíte, co vás vyčerpává, co nabíjí a jak mít víc energie
  • ujasníte si životní záměr a uchopíte pevněji kormidlo svého života
  • posílíte svou intuici a schopnost přijímat sebe samu
  • vytvoříte si domov – oázu pro svou duši
  • vytřídíte nepotřebné věci podle zásad Feng Shui
  • vnesete do svého života více klidu díky napojení na rytmus roku a přírodu

Návrat domů obsahuje mnoho konkrétních návodů:

  • 6 klíčů pro harmonický život
  • 28 denní program napojení se na 4 elementy (Vzduch, Voda, Oheň, Země), které vám pomohou propojit mentální, emocionální, duchovní a fyzickou složku svého života
  • 33 praktických cvičení pro šťastný život
  • 9 kroků, jak se navrátit k sobě samé
  • jak posílit vnímání domova od kuchyně po ložnici jako zrcadla a jeho utváření podle zásad Instinktivního Feng Shui
  • jak vytvořit kruh celistvého života a nalézt svůj střed

Můj dojem

Autorku k jejímu životnímu poslání a sepsání této knihy vedly vlastní zkušenosti s vyhořením. Po bolestném rozchodu, který v minulosti prožila, se obrací k práci, kterou vykonává tak vehementně, že jí nakonec dochází energie a tím u ní dochází k psychické i fyzické újmě.

Každý ale můžeme najít nějaký moment v životě, a nemusí to být nutně rozchod nebo syndrom vyhoření, který přináší prozření. Uvědomíme si, že nežijeme život tak, jak bychom si přáli, že jsme smrtelní a mrháme časem na něco, na čem nám vlastně tolik nezáleží. Například na vztazích nebo práci, které nás nenaplňují.

Autorku rozchod dovedl k tomu, aby se zaměřila na práci, jako způsob úniku od bolestné zkušenosti. Práci věnovala všechnu energii (alespoň tak jsem to z knihy pochopila), ale nenacházela způsoby, jak ji zase dočerpat. Tak to šlo tak dlouho, dokud nezůstala téměř bez energie, vysátá a nešťastná. A pak došlo k přerodu, kdy si uvědomila, že na to musí jít jinak. Začala hledat rovnováhu, hledat něco, čemu má smysl věnovat energii a způsoby, jak ji zase přirozeně dočerpat.

Své zkušenosti z cesty za harmonií a spokojeným životem zformovala do knihy Návrat domů.

Kniha hovoří o tom, jak je důležité mít v životě rovnováhu. Jako ukázku zmiňuje znak jing a jang, který graficky znázorňuje rovnováhu všeho, jako je například den a noc, světlo a tma, oheň a voda, slunce a měsíc… Člověk musí ve svém životě také udržovat rovnováhu a to mnohem vědoměji než kdy dřív. Výdej energie musí střídat příjem energie, činnost musí střídat odpočinek. Naši předci žili s rytmem přírody a s jejími cykly, v zimě dělali klidné práce, opravy a tak, odpočívali. V létě pak vykonávali všechny potřebné práce energičtěji, protože mohli načerpat energii v zimním období. My dnes žijeme jinak, snažíme se pracovat na plný plyn a podceňujeme odpočinek. Ztrácíme rovnováhu.

Hned začátkem knihy tak autorka vysvětluje, že v dnešní době jsme zaměřeni na výkon. Upřednostňujeme činnost před odpočinkem. Fungujeme bez ohledu na roční období, bez ohledu na přírodu. Proto jsme tak vyčerpaní. Nedobíjíme energii, neděláme si čas sami na sebe a své potřeby. Odtrháváme se od přírody, která tvoří i nás samé a má sílu nám opět dodat potřebnou sílu.

Všechno to dává smysl. Autorka ale nezůstává jen u povídání, kterým odhaluje kořeny problémů, ona skutečně přináší konkrétní postupy, jak znovu nalézt v životě rovnováhu.

Příklad: Autorka navrhuje vyzkoušet 28 denní program, kdy se každý týden vědomě napojíte na jeden z přírodních živlů. V týdnu vzduchu (který zosobňuje mentální rovnováhu) máte věnovat pozornost například mrakům plujícím po obloze, dýchání, hudbě. V týdnu vody (která značí emocionální rovnováhu) zase nasměrujete svoji pozornost k pití čisté vody, k relaxační koupeli či očistě domácnosti. Pak se týden věnujete v podobném duchu zemi a ohni.

Kniha je napsaná čtivou formou, je přehledná a sympatická. Na začátku knihy najdete přehled obsahu knihy, v jednotlivých kapitolách najdete na konci praktická shrnutí. Na konci samotné knihy najdete seznam praktických cvičení a další knihy a zdroje, pokud chcete tématu věnovat více času a zájmu.

Kniha Návrat domů se mi líbí a mohu ji doporučit všem, kteří hledají ve svém životě rovnováhu a způsoby, jak dočerpat energii a klid.

 

Ukázka z knihy Návrat domů

pdf ke stažení Návrat domů_obsah

O knize

Knihu Návrat domů napsala česká spisovatelka (žijící převážně v Americe) Blanka Vun Kannon. Má 218 stran a pevné desky se sympatickým obrázkem květin v zeleni na přední straně. V knížce je také šňůrka, která slouží jako záložka. Vydalo ji nakladatelství Smart Press, kterému za knihu velice děkuji.

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu