Klasika českých kuchyní. Knedlo vepřo zelo nahradila už moje maminka verzí knedlo vepřo špenáto a mě to tak chutná víc. Proto tento osvědčený recept přináším i vám. Věřte mi, budete nadšení, je to lahůdka!
Co potřebujeme:
- hotový knedlík (houskový nebo bramborový)
- vepřové maso (buď krkovice, kotlety nebo pečeně)
- sádlo (cca 1/3 z celé kostky sádla=cca 80 g) + lžička navíc (k osmažení cibule)
- 2 cibule (nakrájené nadrobno)
- pár stroužků česneku (cca 3-4, podle chuti)
- sůl, pepř, mletý kmín
- sójová omáčka
- mražený špenát
- mléko (lžíce do špenátu)
- smetana (jedna krabička)
- hladká mouka
- máslo
Jak na to:
V hrnci rozpálím sádlo. Dám na něj opéct okořeněné maso (sůl, pepř a mletý kmín). Opeču zprudka na vyšší stupeň z obou stran (cca 15 minut z každé strany). Maso nejprve pustí šťávu, ale musíme počkat, až se šťáva skoro všechna odpaří. Občas maso promícháme, aby se nepřipálilo a jen zezlátlo. Následně přidám prolisovaný česnek (cca 4 stroužky), podliji maso vroucí vodou (tak, aby bylo TÉMĚŘ ponořené). Zaklopím hrnec poklicí a dám dusit do trouby na cca 120 °C.
Zhruba po hodině vyndám hrnec z trouby a na malé pánvi osmažím na lžičce sádla dvě nadrobno nakrájené cibule. Hned jak začnou cibule zlátnout, přidám 2 polévkové lžíce sójové omáčky. Vmíchám cibuli se sojovkou k masu, hrnec zase přiklopím, dám do trouby a dál dusím. Hlídám vodu, aby příliš neubyla a maso se nezačalo pálit. Když je maso měkké, odklopím poklici z hrnce a peču cca 30 minut na 160 °C. Maso ještě krásněji zezlátne.
Připravím si mezi tím špenát. Dám mražený špenát do hrnce na nižší stupeň a nechám ho rozmrznout. Přidám lžíci mléka a zamíchám. Na malé pánvi na sporáku rozpustím asi dvě tři lžíce másla na nižší stupeň. Přidám po lžičkách pomalu hladkou mouku a pečlivě promíchávám s rozpuštěným máslem až bude hladká kašovité konzistence a zlatavé barvy. Tuhle jíšku pak metličkou vmíchám do špenátu, pozor, špenát rychle zhoustne. Jeho chuť a konzistenci doladím pomalým přiléváním smetany. Já většinou využiji jen asi půl krabičky. Když je špenát tekutý tak akorát, dochutím jej kořením, tedy solí a pepřem. Nakonec vypnu sporák a přidám vylisovaný česnek, zhruba 1-2 stroužky.
A můžu nandat na talíř nahřáté knedlíky, maso se šťávou a špenát. Dobrou chuť!
Tip: Nikdy nepracujte v kuchyni s prskajícím sádlem v pěkném oblečení a bez zástěry. Věřte mi 🙂
Žádné komentáře