0
Doporučené Recepty

Snadné zeleninové jarní závitky

Dnes si ukážeme jednoduchý recept ze světa asijské kuchyně. Tyto zeleninové jarní závitky zvládnete raz dva a jsou vážně moc dobré a krásně křupavé.

Asijskou kuchyni mám ráda, protože používají hodně zeleniny. Tyhle závitky jsou zeleninové, ale pokud máte zbytky pečeného masa, klidně si ho do nich přidejte! Zeleninové závitky jsou výborné jako rychlá večeře, vydatnější svačina nebo občerstvení pro návštěvu. Já osobně nakupuji všechny zmíněné ingredience v Lidlu, když probíhá Asijský týden.

Fotopostup najdete pod článkem.

Co potřebujeme na rýžové závitky (asi na 10 závitků)

  • kus z hlávky červeného zelí (cca 140 g)
  • kus z hlávky bílého zelí (cca 140 g)
  • tapioko – rýžové placky (necelá 2 balení)
  • mrkev (4 ks)
  • červená cibule (3 ks)
  • ústřicová omáčka (100 ml)
  • sójová omáčka (50 ml)
  • třtinový cukr (70 g)
  • citronová šťáva z půlky citronu
  • slunečnicový olej (nebo sezamový, pokud jej máte – 50 ml)
  • koriandr (nasekaný nahrubo – zhruba hrst)
  • jarní cibulka ( 3 ks)
  • sůl (půl čajové lžičky, cca 2 – 3 g)
  • olej na smažení (já používám řepkový)
  • sladká chilli omáčka k podávání

Postup

Nejprve si připravíme náplň do placek. V misce si smícháme ústřicovou a sójovou omáčku, sezamový nebo slunečnicový olej, citronovou šťávu, přidáme cukr, sůl a vše zamícháme. Nastrouháme nahrubo mrkev, na nudličky nakrájíme bílé i červené zelí a oloupané červené cibule (ty také nakrájíme na tenké nudličky). Vše ještě překrájíme tak, aby se nám z toho snadno skládala náplň do rolky (takže moc dlouhé nudličky ze zelí klidně ještě překrojte na půlky či třetiny). Zeleninu dáme do připravené tekuté směsi a na zhruba 10 minut necháme naložené na lince. Nasekáme koriandr a jarní cibulku a přidáme k marinující se směsi na poslední dvě minuty.

Zatím si připravíme dost velkou nádobu, aby se do ní vešly placky. Já používám formu na koláč. Dáme do ní studenou vodu, aby jí bylo dost na pohodlné namočení placek.

Namočíme a vyždímáme dvě čisté utěrky.

Zeleninu dáme do cedníku a citlivě z ní vyždímáme tekutinu. Stačí jen párkrát trochu natlačit na síto a pak ještě nechat chvíli odkapat do odřezu.

Otevřeme balení s plackami. Dvě placky (přes sebe, aby se překrývaly) vložíme do studené vody ve větší nádobě, asi na patnáct vteřin (prostě na malou chvilku, vteřina sem, vteřina tam). Jednu z vlhkých utěrek rozložíme na pracovní plochu, položíme na ni (přes sebe, aby se překrývaly) ty dvě namočené placky.

Dvě placky tvoří silnější materiál, se kterým se při balení závitků lépe pracuje.

Překryjeme placky druhou vlhkou utěrkou a necháme odpočinout asi dvě minuty. Placky změknou a bude se nám závitek lépe balit. Odstraníme vrchní utěrku a nandáme náplň – do spodní části placky dáme asi dvě až tři  polévkové lžíce náplně a prsty upravíme náplň tak, aby vypadala zhruba jako malý váleček. Necháte si místo ze všech stran, aby se celá náplň pohodlně vešla při balení do závitku.

Doporučuji pracovat s vlhkými prsty, i když to stejně asi z máčení placek a upravování vlhkých utěrek budete mít.

Přehneme placku (přesněji obě placky, teď s nimi budeme pracovat jako s jednou plackou) přes část náplně zleva, zprava a nakonec ze spodu. Začneme rolovat závitek, prsty utahujeme a snažíme se o kompaktní, hezký závitek. Stejným způsobem si připravíme všechny závitky. Dáme rozehřát vrstvu oleje na pánvi a můžeme smažit. Pravidelně otáčíme, aby se opekly ze všech stran rovnoměrně.

Můžete je jen osmažit, ale já závitky jen krátce předsmažím (asi tři minutky z každé strany) na oleji a pak je dopeču v horkovzdušné fritéze asi 10 – 15 minut na 220°C. Chystám se vyzkoušet i verzi, kdy je celé od začátku až do konce nechám vypéct v horkovzdušné fritéze, ale to jsem zatím nezkoušela. 😀

Na velký talíř dáme papírové utěrky, nandáme závitky, a necháme utěrkami odsát přebytečný olej. Vyhodíme papírové utěrky, do malé mističky nalijeme sladkou chilli omáčku, kterou přidáme k závitkům na talíř a můžeme podávat. Dobrou chuť!

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu