0
Recepty

Jahodové tvarohové knedlíky

Tohle je moje srdeční záležitost. Ať už je plním borůvkami nebo jahodami, vždycky jsou sladké tvarohové knedlíky báječné!

Co potřebujeme:

  • cca 50 g ovoce (jahody nebo jiné vhodné ovoce, např. borůvky, meruňky, švestky…)
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g změklého másla
  • měkkého tvarohu z vaničky (250 g)
  • 210 g polohrubé mouky
  • 1 vejce “L”

navrch

  • 1 měkký tvaroh z vaničky (250 g) nebo nastrouhaný tvrdý tvaroh (ke švestkovým knedlíkům se hodí navrch strouhaný perník nebo mletý mák)
  • lžíce moučkového cukru
  • lžíce rozpuštěného másla

Jak na to:

Utřeme spolu cukr a máslo. Zvlášť si v misce prošleháme vejce s tvarohem. Dáme si do robota s hnětacím hákem mouku, přilijeme smíchaný tvaroh s vejcem a vyšlehaný cukr s máslem. Vše dohromady necháme pořádně prohníst v robotu (ručně to jde samozřejmě taky). Pokud je to třeba, přidáme ještě trochu mouky (po troškách, nepřežeňte to).

Hotové nelepivé těsto položíme na lehce pomoučněný vál a vypracujeme do takového macatého válce. Rozkrájíme válec na kousky tak, aby každý kousek byl jeden knedlík. Bude jich asi 15 malých nebo méně větších, záleží na vás. Každý kousek těsta za pomoci válečku mírně rozválíme. Těsto nemá být moc tenké. Pak si ho rozložíme přes dlaň, naplníme ovocem a pospojujeme všechny okraje tak, aby se vytvořil naplněný knedlík. Hezky si ho “dokoulíme” v rukách, aby byl pěkně kulatý. Buďte však pečlivý, ať vám nikde nezůstane v knedlíku dírka.

Připravené knedlíky vložíme do vroucí vody v hrnci. Když klesnou ke dnu, můžeme do nich citlivě šťouchnout vařečkou, abychom se ujistili, že knedlíky nejsou přilepené ke dnu. Pak hrnec přiklopíme (ale necháme mu malý průduch, můžeme mezi okraj poklice a hrnec dát třeba vařečku) a necháme vařit knedlíky cca 9 – 13 minut. Jeden knedlík si pak vyndáme a rozkrojíme ho, abychom se ujistili, že je knedlík celý uvařený.

Nestačí, že knedlík jen vyplave, i přesto že se to říká. Knedlík vyplave proto, že se v těstu při vaření udělají vzduchové bublinky. K tomu, aby knedlík vyplaval však stačí, aby byl skoro hotový (a ne úplně). Proto na nějaké “vyplavání” nespoléháme, obětujeme jeden knedlík a zkontrolujte ho.

Knedlíky na talíři můžeme doladit podle chuti. Někdy stačí lehce osladit tvaroh z vaničky moučkovým cukrem a několika kapkami vanilkového extraktu a pak ho nandat na knedlíky. Někdo má rád na knedlících jen moučkový cukr politý máslem. Můžeme je polít i ovocnou omáčkou. V případě švestkových knedlíků je dobrý navrch třeba strouhaný perník, mletý mák nebo skořicový cukr. Dochuťte si knedlíky zkrátka podle toho, co máte rádi.

tip: Neuvařené, syrové knedlíky můžete klidně zamrazit a až nadejde jejich čas, vhoďte je rovnou z mrazáku do vroucí vody a uvařte. Ano, žádné zbytečné rozmrazování se nekoná.

Tip: Ovocné tvarohové knedlíky se dají také zamrazit. Dejte je do krabičky a do mrazáku hned po naplnění a vytvarování, ještě před vařením. Mražené pak můžete rovnou dávat do vroucí vody uvařit, až na mě dostanete chuť.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu