0
Recepty

Knedlo vepřo špenáto

Klasika českých kuchyní. Knedlo vepřo zelo nahradila už moje maminka verzí knedlo vepřo špenáto a mě to tak chutná víc. Proto tento osvědčený recept přináším i vám. Věřte mi, budete nadšení, je to lahůdka!

Co potřebujeme:

  • hotový knedlík (houskový nebo bramborový)
  • vepřové maso (buď krkovice, kotlety nebo pečeně)
  • sádlo (cca 1/3 z celé kostky sádla=cca 80 g) + lžička navíc (k osmažení cibule)
  • 2 cibule (nakrájené nadrobno)
  • pár stroužků česneku (cca 3-4, podle chuti)
  • sůl, pepř, mletý kmín
  • sójová omáčka
  • mražený špenát
  • mléko (lžíce do špenátu)
  • smetana (jedna krabička)
  • hladká mouka
  • máslo

Jak na to:

V hrnci rozpálím sádlo. Dám na něj opéct okořeněné maso (sůl, pepř a mletý kmín). Opeču zprudka na vyšší stupeň z obou stran (cca 15 minut z každé strany). Maso nejprve pustí šťávu, ale musíme počkat, až se šťáva skoro všechna odpaří. Občas maso promícháme, aby se nepřipálilo a jen zezlátlo. Následně přidám prolisovaný česnek (cca 4 stroužky), podliji maso vroucí vodou (tak, aby bylo TÉMĚŘ ponořené). Zaklopím hrnec poklicí a dám dusit do trouby na cca 120 °C.

Zhruba po hodině vyndám hrnec z trouby a na malé pánvi osmažím na lžičce sádla dvě nadrobno nakrájené cibule. Hned jak začnou cibule zlátnout, přidám 2 polévkové lžíce sójové omáčky. Vmíchám cibuli se sojovkou k masu, hrnec zase přiklopím, dám do trouby a dál dusím. Hlídám vodu, aby příliš neubyla a maso se nezačalo pálit. Když je maso měkké, odklopím poklici z hrnce a peču cca 30 minut na 160 °C. Maso ještě krásněji zezlátne.

Připravím si mezi tím špenát. Dám mražený špenát do hrnce na nižší stupeň a nechám ho rozmrznout. Přidám lžíci mléka a zamíchám. Na malé pánvi na sporáku rozpustím asi dvě tři lžíce másla na nižší stupeň. Přidám po lžičkách pomalu hladkou mouku a pečlivě promíchávám s rozpuštěným máslem až bude hladká kašovité konzistence a zlatavé barvy. Tuhle jíšku pak metličkou vmíchám do špenátu, pozor, špenát rychle zhoustne. Jeho chuť a konzistenci doladím pomalým přiléváním smetany. Já většinou využiji jen asi půl krabičky. Když je špenát tekutý tak akorát, dochutím jej kořením, tedy solí a pepřem. Nakonec vypnu sporák a přidám vylisovaný česnek, zhruba 1-2 stroužky.

A můžu nandat na talíř nahřáté knedlíky, maso se šťávou a špenát. Dobrou chuť!

Tip: Nikdy nepracujte v kuchyni s prskajícím sádlem v pěkném oblečení a bez zástěry. Věřte mi 🙂

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu