0
Recepty

Zapečené těstoviny, jídlo mnoha tváří

Už je to dávno, co jsem narazila na recept, který se v naší rodině okamžitě uchytil. Zapečené těstoviny! Jde o jídlo dobré, syté a navíc poměrně levné. Má všechna plus! A má ještě jedno plus, můžete zkusit obměňovat suroviny a vyladit si ho k vlastní dokonalosti 🙂

Co potřebujeme

  • těstoviny vřetena (250 g = 1/2 pytlíku, použijte množství od oka)
  • šunku (3 – 4 balíčky plátkové šunky)
  • olivový olej (cca dvě polévkové lžíce)
  • strouhanku (cca 4 polévkové lžíce)
  • zeleninu (já použila mraženou z pytlíku, z Lidlu – směs s názvem Italian Vegetable)
  • kostku sýru na strouhání (eidam)
  • dvě vejce (rozšlehané) + špetka soli + špetka pepře

Jak na to

Dáme předehřát troubu na 190 °C. Uvaříme si těstoviny. Mezitím si nakrájím šunku na kostičky a nastrouhám sýr. Pekáček (nebo hrnec, který výrobce povolí i na použití do trouby) vymažeme olivovým olejem, hezky dno i okraje a pak vše vysypeme strouhankou. Na poslední tři minuty (odhadem) k těstovinám přisypeme mraženou zeleninu, aby se rozmrazila. Směs scedíme. A jdeme vrstvit. Vyložíme těstovinami dno pekáčku, na ně navrstvíme šunku, pokud možno rovnoměrně, přidáme vrstvu ze sýra a pak zase těstoviny, šunku, sýr. Dokud vrstvy nedojdou, ale mě vyjdou tak dvě, vršek zakončím sýrem a navrch rozlijeme, pokud možno opět rovnoměrně rozmíchaná vajíčka se solí a pepřem. Jídlo v pekáčku vložíme do předehřáté trouby. Za cca 50 minut máme hotovo (záleží na vaší troubě. Navrchu se díky sýru a vajíčku udělá křupavá kůrčička) 🙂 Dobrou chuť!

Tipy

  • vybírám vždycky šunku s nejvyšším možným procentem masa, chci jíst maso a ne nějaké potravinářské náhražky
  • strouhanka z Lidlu není nic moc. Já si dělám doma, usuším si zbylé rohlíky co se nesní a nastrouhám si je. Je to zatím nejlepší strouhanka, jakou jsem kdy v kuchyni měla.
  • můžete zaměnit druh sýra, zeleniny i masa. To dává širokou škálu pro zpestření jednoho jednoduchého jídla 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu