Indickou kuchyni mám ráda, a asi nejvíc máslové kuře, což je výborná omáčka plná chutí s kuřecím masem a přílohou v podobě rýže či placek.
Mám toto jídlo tak ráda, že jsem se rozhodla přidat recept na něj do svého repertoáru, a nyní se o něj podělím s vámi. Pokud si chcete dát něco lehce exotického, chutného a jemného, co zahřeje v zimních měsících, zkuste máslové kuře.
Slevový kód
Ingredience se dají dobře sehnat i v běžném obchodě nebo zkuste navštívit www.day-spa-shop.cz, kde najdete skvělý výběr kvalitních ingrediencí. Například mají výbornou kořenící směs Garam Masala, která se vám bude pro tento recept hodit, stejně tak jako skořice, jemně mletý česnek, mletý koriandr a kvalitní rýže basmati. Pro vás, moji milí čtenáři, mám navíc dárek v podobě slevového kódu, kdy získáte 5% slevu na vše, co si na www.day-spa-shop.cz vyberete. Stačí zadat kód BARYBLOG5 v košíku a je to!
Připraveni vařit? Jdeme na to!
Co potřebujeme (na porci pro cca 6 osob)
– na marinádu –
- 3 lžíce citrónové šťávy
- půl čajové lžičky mletého česneku (nebo dva prolisované stroužky česneku)
- 1 polévková lžíce koření Garam Masala
- 1 čajová lžička soli
- zhruba 1 kg kuřecích prsou nakrájených na kostky
– na omáčku –
- 200 ml řepkového oleje
- cca 3-4 velké cibule nakrájené na drobno
- 2 zarovnané čajové lžičky mletého česneku nebo 4 nahrubo nasekané stroužky
- 2 polévkové lžíce Garam Masala
- 2 čajové lžičky sladké papriky (koření)
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 2 čajové lžičky soli
- 2 plechovky krájených rajčat
- 1 smetana ke šlehání (250 ml)
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 – 2 čajové lžičky mletého koriandru (není nutný)
– na ozdobu –
- lístky čerstvého koriandru
– příloha –
- basmati rýže nebo indické placky
Jak na to
Někoho možná může trochu zaskočit množství ingrediencí, ovšem postup je velmi snadný. Ideálně začneme s přípravou večer předem, naložíme si maso a necháme jej přes noc v lednici.
Krok 1 – Nejprve si nakrájíme kuřecí prsa na kostky. Ve větší míse si smícháme všechny ingredience na marinádu, vložíme maso do mísy a celé jej ve směsi řádně obalíme. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme přes noc (nebo alespoň 3 hodiny) v lednici marinovat.
Krok 2 – Jdeme na omáčku. Připravíme si ideálně wok pánev (případně ale postačí hrnec) a necháme v ní na střední stupeň rozehřát řepkový olej. Na ten pak vsypeme nakrájenou cibuli a snížíme teplotu tak, aby se cibule opékala zhruba 20 minut a nezčernala. Má jen přiměřeně zezlátnout. Sem tam cibuli promícháme.
Krok 3 – Přidáme k cibuli česnek, promícháme a přidáme koření Garam Masala, papriku, skořici a sůl. Opět řádně promícháme a přilijeme kousky rajčat z plechovek.
Krok 4 – Do hrnce vedle si nachystáme basmati rýži a dáme ji vařit podle návodu.
Krok 5 – Směs rozmixujeme v kuchyňském mixéru (pozor na páru) nebo ponorným mixérem do hladka. Směs přelijeme do hrnce (od kterého máme víko) na plotnu a vmícháme smetanu. Necháme omáčku vařit na nižší stupeň, vmícháme marinované maso, přiklopíme poklicí a čekáme asi 20 minut (s občasným zamícháním), aby se maso tak akorát uvařilo. Když je maso hotové, vmícháme do omáčky máslo a pokud chceme, tak i mletý koriandr a mícháme do úplného rozpuštění másla a spojení všech ingrediencí na krásnou voňavou omáčku.
Krok 6 – nandáme rýži a na ni (nebo k ní) omáčku s masem na talíř, ozdobíme na vrchu několika lístky čerstvého koriandru a můžeme podávat.
Výborná je k této omáčce rýže basmati. Jestli jste ji zatím nezkoušeli, neváhejte. Na e-shopu day-spa-shop.cz jsem si vybrala rýži v šikovném balení na zip.
Přeji vám dobrou chuť, věřím, že si pochutnáte. 🙂
Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?
Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥
Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například mé osobně oblíbené Bún bò Nam Bộ nebo Indickou polévku s červenou čočkou!
Žádné komentáře