0
Recenze

Všechny barvy noci

Co se stane, když hlavní hrdina začne rychle ztrácet zrak? Jak žít s takovým hendikepem?

Do rukou se mi dostala knížka s názvem Všechny barvy noci. Je to zajímavý název, tak jsem byla pochopitelně zvědavá, jaká knížka bude. Včera jsem ji dočetla, takže mohu shrnout svůj názor na ni a podat vám jej ještě “za tepla”.

Příběh

Kniha vypráví o Vincentovi, mladému trenérovi tenisu, který zjistí, že brzy oslepne. Tohle zjištění by bylo pro každého děsivé, ale jak se s novou situací poprat?

Vincent se po návštěvě lékaře a vyslechnutí strašně anamnézy vypraví do domova jeho zesnulého dědečka, aby byl v prostředí důvěrně známém, obklopený láskyplnými vzpomínkami a milovanou zeleninovou zahradou. Do sousedství se přistěhuje neznámá dívka, se kterou se letmo seznámí. Brzy skutečně oslepne a i přes naléhání rodičů zůstává v domově prarodičů, který není pro slepce jednoduchým místem k žití. Musí čelit řadě překážek, a to docela sám, protože odmítá pomoc rodičů. Přeci jen ale získá pomoc sousedky, která se mu zamlouvá víc a víc a přítele Arnauda. Navštíví i několik adaptačních hodin, aby si lépe poradil s novou situací, která je přinejmenším složitá.

Můj dojem

Překvapilo mě, že kniha není psaná z pohledu hlavní postavy, o Vincentovi se mluví ve třetí osobě, stejně jako o ostatních. Kříží se jeho myšlenky a zážitky s myšlenkami a zážitky jiných postav. Věty jsou krátké, jako by se děj “odsekával” rychle kousek po kousku. Kniha se čte dobře,  nějakých 272 stránek máte přečtených jako nic. Je to rozhodně zajímavá kniha, která vás uvrhne do světa, kde není možná mnoho k vidění, zato je zde ale prostor pro další vjemy. A city.

Mimo jiné mi zajímavé přišly i Vincentovi zápisky (předpokládám, že to mají být jeho zápisky) mezi některými kapitolami ve stylu:

30. června – Přestanou se na vás lidi dívat, když je nevidíte?

24. července – Může člověku připadat něco ošklivé, když nevidí?

Romantický příběh plný lásky k přírodě a dobrým lidem. Doporučuji.

O knize

Knihu Všechny barvy noci napsala Karine Lambertová, má 272 stran (57 kapitol plus poděkování) a vydalo ji nakladatelství Grada. Všechny barvy noci patří do edice s názvem Sedmilásky. Za knihu nakladatelství Grada velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu