0
Recenze Rodina

Zahrada žije (zahradničíme s dětmi)

Vypěstujte si se svojí rodinou svou vlastní úrodu. Tato kniha vám ukáže jak na to!

Anotace:

Jedinečná, zábavná, naučná! Odpojte děti od přístrojů a napojte je na přírodu! Užijte si společně strávený čas! Kniha srozumitelně a zábavně vysvětluje principy zahradničení (nejen) s dětmi, poskytuje kalendářní přehled pro celý rok a slouží jako praktický manuál pro jakoukoli zahradu. Je jedinečná v tom, jak se cíleně zaměřuje na zapojení (menších i větších dětí) do veškerého dění. Nabízí spoustu inspirace, jak si v zahradě tvořivě a příjemně hrát v jakékoli sezóně. Tato hra je propojena i s opravdovým pěstováním, které bude bavit dospělé i děti a díky kterému si společně vypěstují krásnou vlastní úrodu! Celoroční životní cyklus zahrady se prolíná s konkrétními pracovními postupy a činnostmi vhodnými pro děti, formou originálních, ale přitom snadno zvládnutelných projektů. Navíc se čtenář dozví spoustu zajímavých detailů ze života zvířat i fungování rostlin. Seznámí se také s hezkými tradičními rituály, které můžeme i dnes s chutí zapojit do moderního rodinného života. A dozví se, jak proměnit svou zahradu v opravdu živé a zajímavé místo plné zeleně, květin a jedlých plodů, plné motýlů i ptáků, záhonků i skrýší: zdroj radosti, úrody a dobrodružství. Autorka, jež je známá i svou prvotinou Zahrádka v květináči, své znalosti a zkušenosti pravidelně zveřejňuje například na blogu http://www.zahradamebavi.cz/ Kniha je nabitá autorčinými krásnými fotografiemi z reálného pestrého roku s dětmi na zahradě, návodnými postupy a ilustracemi. Je určena dětem a jejich průvodcům: rodičům, prarodičům i pedagogům.

Zahrada žije, zahradničíme s dětmi

Jak to vidím já

Do ruky se mi dostala krásná kniha s názvem Zahrada žije (zahradničíme s dětmi). Loni jsem na zahrádce zasadila své první bylinky a těším se, že zahradničení začnu pomalu přicházet na kloub. I s dětmi. Není těžké zjistit, proč lidi tak rádi zahradničí. Trávíte čas na čerstvém vzduchu, v zeleni, v klidu. Kolem vás zpívají ptáčci, občas zabzučí čmelák. Děláte práci rukama, vidíte celý proces i výsledky své práce. Od semínka či malé sazeničky po dospělou rostlinu. Pozorujete, jak díky vaší péči rostlinka roste a sílí. A pak sklízíte plody své práce a třeba si na nich i pochutnáte nebo je využijete jinak. Celá rodina. I pro děti je totiž práce na zahradě zábavná a zároveň naučná.
S knihou budete poznávat přírodu (rostliny a dokonce i zvířata), učit se zahradničit a najdete zde pro inspiraci projekty na celý rok. Kniha vypadá skvěle, je provázená krásnými fotografiemi, je přehledná a dobře se čte. Inspiruje čtenáře a probouzí v nich lásku k zahradě a zahradničení. Díky drobným ikonkám je text hezky rozdělený. Zjistíte tak snadno a rychle, kdy například začít danou rostlinu pěstovat a jaké pomůcky k tomu potřebujete.
Moc se mi líbí, jak je kniha doplněná nápady na využití vypěstovaných rostlin a plodů. Také se mi líbí, že díky rozmanitosti a bohatosti knihy si můžete vytvořit zahradu dle svých představ. Chcete pěstovat běžné okrasné květiny, luční kvítí, velké rostliny (jako třeba slunečnice) nebo zeleninu? Kniha vám poradí. Z grafického hlediska vypadá hezky i jemné podbarvení některých stránek a použité fonty textu. Jediná věc, která se mě osobně moc nelíbí, jsou dvě fotografie, které jsou téměř ve stupních šedé (barvy jsou hodně ztlumené). Jedna je na začátku knihy, druhá na jejím konci. Působí na mě jak fotky z války, smutně. Oproti tomu barevné fotografie a ilustrace vypadají skvěle a působí příjemně. Na konci knihy najdete zdroje a užitečné odkazy.

Ukázka z knihy

Knihu vřele doporučuji. I jako zahradník začátečník a amatér se dvěma skřítky omotanými kolem kotníků věřím, že kniha bude skvělým průvodcem zahradou a pomůže mi, až se pokusím s dětmi něco pěstovat.

O knize

Knihu Zahrada žije (zahradničíme s dětmi) napsala Anita Blahušová, která je i autorkou fotografií. Vydalo ji nakladatelství Smart Press a má 256 stran. Obálku a grafickou úpravu obstarala Kateřina Kamenická, ilustrace Lucie Hlaváčová.
Za knihu velice děkuji nakladatelství Smart Press.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu