0
Recenze Rodina

Vaříme s dětmi pro děti

Pokud hledáte sympatickou kuchařku, která zapojí do kuchtění i vaše děti, pak mám pro vás knihu Vaříme s dětmi pro děti od Petry Novotné. Pojďte se se mnou podívat, jak tahle kniha vlastně vypadá.

Obsah

  1. Hurá na výlet!
  2. Dětství je sladké, to si piš!
  3. Oslava pro malé princezny
  4. Piráti na dohled!
  5. Jíme venku
  6. Nohy nahoru, jde se mlsat!
  7. Rychle! Bude Večerníček!
  8. Zaženeme hlad!
  9. Dárky nosí Ježíšek, cukroví pečeš ty a maminka.
  10. Teče to, voní to, co je to?
  11. Tvoje rohlíčky jsou obzvláště vypečené!

Můj dojem

Když vyjde nějaká kuchařka zaměřená na děti a jejich stravování, začnu si říkat, že je určitě zase plná super zdravých receptů založených na luštěninách deseti druhů a na zelenině v úpravě, která nebude lákat ani dospělého, natož děti. Docela jsem si oddechla, když jsem tuhle kuchařku otevřela. Autorka je totiž normální máma, která chápe, že jen z luštěnin člověk živ není, a že takové dítě si občas dá s chutí i pečené kuře, tortillu, slazený tvaroh s malinami nebo čokoládovou zmrzlinu. Je zde všechno, zdravé recepty (které vypadají konečně taky chutně a lákavě) i sladkosti. To je kuchařka podle mého gusta!

Kniha Vaříme s dětmi pro děti je určená maminkám a dětem od 3 do 10 let. Na první pohled je to veselá a barevná kniha plná fotografií, ilustrací, popisků a receptů, takže na první pohled může působit možná trochu jako “divočina”, na druhý pohled se ale ukáže, že je vše přehledně uspořádané, a že se člověk stránce neztratí. Zkusila jsem si i následovat jeden z nejlehčích receptů (i s dětmi), abych vám mohla poreferovat. Nejdřív ale ještě k obsahu této kuchařky.

V každé kapitole najdete hned několik skvělých receptů. V knize nic nechybí, jsou tu drobné chuťovky (například pomazánky, minikoláčky, tyčinky…), hlavní jídla (tortilly s kuřecím masem, domácí rybí  prsty…), dezerty (bublanina s drobenkou z ovesných vloček…), cukroví (kokosové bonbonky v čokoládě…), domácí pečivo (loupáky, bagety, pita chleba…), nápoje (citronová limonáda, domácí ledový čaj…) i polévky (jemná mrkvová polévky, hrášková polévka…) .

Já se nyní rozhodla vyzkoušet Domácí tvarohový krém se smetanou a ovocem (ze strany 141).

Bylo to velmi jednoduché. Děti mi pomáhaly celým procesem, takže spíš bych měla říci, že recept vyzkoušely ony. Navíc jsme přidali akorát minipiškoty, které jsme koupili v Lidlu (protože skleničky jsem vybrala zbytečně veliké a chtěla jsem je ještě něčím doplnit). Podle receptu se krém má dochutit javorovým sirupem. Ten má poměrně výraznou a osobitou chuť, já ho mám ráda třeba na pletencích s pekanovými ořechy, v tvarohu by mi stačila trocha moučkového cukru a vanilkového extraktu. Dětem ale kombinace s javorovým sirupem chutnala a tvaroh snědly ke snídani, jen se po něm zaprášilo. Recept byl velmi jednoduchý a mé děti pomáhání v kuchyni moc baví, takže to byla skvělá zábava.

Design, fotografie a ilustrace

Od barevnosti, až po ilustrace, všechno je viditelně dělané i pro dětské kuchtíky. Vše je dobře promyšlené (akorát ten, kdo vymýšlel font písma, který je použitý u nadpisů, ten by měl předělat písmeno C, protože jsem jej v několika případech považovala za závorku 😀 ). Nicméně, celkový design, celé to seskládání dohromady ladí a kuchařka je moc pěkná. Sympatické jsou i celostránkové ilustrace od dětí, které jsou umístěné vždy před stránku s nadpisem kapitoly.

Každý recept obsahuje dobu přípravy i celkovou náročnost (tu odhadnete podle kuchařských čepic, super jednoduché recepty mají jednu čepici, ty nejtěžší mají myslím tři čepice (čtyři jsem nenašla), případně počet kusů hotových výrobků. Dále jsou tu samozřejmě suroviny, postup a doplňující informace a tipy. Kniha obsahuje i praktickou záložkovou šňůrku.

Tato kuchařka se doma neztratí a kuchtění podle ní si s rodiči zamilují i děti!

Ocenění

Autorka Petra Novotná obdržela v Londýně cenu Food Photographer of the Year 2016 v kategorii Cream of the Crop. Tato kuchařka byla rovněž oceněna jako Nejlepší rodinná kuchařka – Best Food & Family Book v mezinárodní soutěži World Gourmand Cookbook Awards 2016 v národním finále.

O knize

Vaříme s dětmi pro děti napsala Petra Novotná. Kniha má 208 stran. O fotografie se postarala sama autorka, David Turecký a Barbora Hlaváčová. Ilustrace zpracoval Matěj Pospíšil. Vaříme s dětmi vydalo nakladatelství Smart Press, kterému tímto za knihu velice děkuji.

AKCE

Smart Press je malé nakladatelství a v jejich kuchařkách a dalších krásných knihách najdete spoustu inspirace na recepty, návody a tipy na nejrůznější tvoření, zahradničení. Využijte jejich letní akci a předzásobte se. Na všechny knihy mají 30% slevu, akce platí do konce července.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu