0
Recenze

Paměti lovce monster – Světci

Do třetice všeho dobrého. Nemohla jsem se dočkat, až se pustím do čtení třetího dílu s názvem Paměti lovce monster – Světci. Dočkala jsem se! Trhala jsem papír ještě na chodbě a za knížku jsem byla teď, během karantény, ráda dvojnásobně. Provázet příběhem nás bude opět starý známý Chad Gardenier.

Larry Correia a John Ringo opět spojili své síly a přišli na trh s dalším příběhem ze světa Lovců monster. Chada už známe z předchozích dílů (Grunge a Hříšníci). Ve zkratce je to boží posel, skvělý lovec monster, sukničkář a velmi inteligentní člověk s divnou biologickou rodinou. Jak moc divnou se ukazuje v každém díle. Tentokrát se Chad postaví tváří v tvář vlastnímu bratrovi, který přešel na stranu zla. Ale Chad toho samozřejmě zažije mnohem, mnohem víc. Setkání s bratrem je jen velmi krátkou částí bohatého příběhu plného příšer, humoru a akce.

V tomto díle je Chad podezříván ÚPKM (úředem pro kontrolu monster) ze spolčování se zlem, a proto se vydává vyřešit případ a očistit své jméno. Také si dělá doktorát, během čehož navštíví bažinné opice a yettiho. A akce je tu opravdu dost. Jak je v knihách o Lovcích monster zvykem, bude tu přehlídka zbraní všeho druhu a detailní popis jejich kreativního použití proti příšerám, od zombíků a sobka až po obří mavu s červovitými výrůstky.

Vzhledem k tomu, že jde o závěrečný díl, zjistíme i jaký byl i úplný konec velkého Chada (i slzička ukápla).

 

Anotace (oficiálně uvedený obsah knihy)

Jít proti monstrům je jedna věc… ale v New Orleans se lovec musí občas postavit i UPKM!

Chad si prošel těžkým obdobím – přišel o svůj tým, s Earlem je na kordy a do toho mu vlastní rodina nadrobila u UPKM. Lov monster je jediné, na co se může zaměřit, jenže teď mu úřady chtějí vzít i tohle – obživu a zároveň životní poslání.

Proti UPKM si nelze spravedlnost vystřílet ani vysekat mečem, a tak Chadovi nezbývá než si vzít nucenou dovolenou a nechat bitvu na právnících. Jenže právě při „volnočasovém“ pátrání v knihovnách a archivech se mu konečně povede odhalit důvod, proč je New Orleans rájem monster, na jaký je často krátká i celá lovecká skupina… a proč ta nejhorší bitva o město teprve přijde.

Když nemůžete věřit vlastní rodině a UPKM zase nevěří vám, je třeba sbírat armádu pro blížící se bitvu ze starých známých a každého, kdo vám dluží nějakou tu službičku. Chad bude muset doufat, že to bude stačit. Protože jinak nezažije noční můry jen New Orleans, ale s monstrem, které pod městem dřímá, se brzy seznámí i zbytek světa.

Larry Correia pustil na svůj píseček Johna Ringa a společně dali dohromady třetí a závěrečný díl pamětí lovce monster Chada, které časově předcházejí kultovní sérii Lovci monster. V New Orleans 80. let je všechno temnější, drsnější, okořeněné pořádnou dávkou hoodoo a servírované s hromadou monster, která je potřeba zlikvidovat. Tohle město je tak divoké, že už jen čtení o něm vám rozbuší srdce!

Můj pohled

Před knihou s podnázvem Světci si přečtěte alespoň Grunge a Hříšníky. Jestli ale můžu doporučit, přečtěte si nejprve celou sérii Lovců monster. Není to nutné, příběh pochopíte i tak.

Autor v úvodním textu informuje čtenáře, že byl inspirován zesnulým mistrem britské fantasy tvorby – Terry Pratchettem. Já se nedivím, sama jeho knihy miluji. Proto se také setkáte v této knize s jemným odkazem například na Pratchettova knihovníka, a je to odkaz elegantní a nevtíravý.

Hned na začátku knihy nakousne Chad událost, která se řádně rozebere až ke konci knihy. Je to boj s obří mavou, larvou Starobylého. Tohle nakousnutí trvá jen tři stránky a pak se dostáváme k poznámce Milo Andersona, který nám čtenářům, vlastně takhle rovnou v úvodu knihy oznámí, že tohle je poslední deník Chada, který se v archivech společnosti Lovců monster našel. Sotva jsem si tu poznámku přečetla, musela jsem si přečíst poslední stránky knihy, abych se ujistila, že tohle je opravdu konec Chada Gardeniera. Je, opravdu je. Je mi to líto, protože jsem si tuhle “jízdu” užívala. Nezbývá mi než doufat, že podobně skvělé knihy od dvojice Larry Correia a John Ringo ještě přijdou na svět.

Chad těžko snáší smrt celého svého týmu, kterou jsme sledovali na konci minulé knihy. Byla to dost strašná smrt v podobě obřích, mozek vysávajících strašků. Chad zůstal z týmu sám a vyčítá to i svému šéfovi Earlovi Harbingerovi, protože předtím odjel v domnění, že jej new orleanský tým nebude potřebovat. Chad odjede na dovolenou, kde si uvědomí, že je skrz naskrz lovec monster a do práce se zase vrátí.

Boje s monstry se proplétají s politikou, studiem monster a mýtů, zjišťováním, co je zač podivná “věc”, která leží pod New Orleans, očišťováním Chadova jména a bojem s nekromanty. Pravda, klasickou sérii Lovců monster mám asi o něco radši, ale i tak tohle byla skvělá série, díky Johne, že jsi se do toho pustil. Chad má krásně vykreslenou osobnost, děj je opět bohatý a akce a napětí jsou na denním pořádku. Každou stránku mě upřímně těšilo číst a jsem moc ráda, že i teď nechyběla trocha humoru.

Je jedna věc, kterou bych si moc přála, aby se v dalších knihách rozvedla (a odhalila). Kdo je dcera Chada Gardeniera? Kdo byla dáma jeho srdce a tedy matka jeho dcery? Kdo byl ve skutečnosti likvidátor z Fonasilu? Beru to tak, že si autor chystal půdu pro další knihy o lovcích monster.

Knížku vřele doporučuji všem, kdo mají rádi Lovce monster a Paměti lovce monster. A taky všem, kdo mají rádi dobrou fantasy četbu plnou příšer.

O knize

Knihu s názvem Paměti lovce monster Světci napsal John Ringo pod dohledem Larryho Correii.  Má 335 stran, vydalo ji nakladatelství Fantom Print, kterému za tuto knihu velice děkuji. Obálku zpracoval Petr Willert. Parádní překlad do českého jazyka obstaral Jakub Mařík.

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu