0
Doporučené Ostatní

Sochy z písku v Písku 2021

A už se opět pracuje na sochách z písku v Písku. Každý rok nám tady na nábřeží vyroste několik soch, jako kouzlem. Ale ono v tom není kouzlo. Jde o velmi jemný písek velkou silou napěchovaný takzvanou “žábou” do forem. Stlačený písek pak opracovávají zruční umělci. Letos, k oslavě města Písku (777 let!) vytváří sérii soch, které budou odkazovat na historii města Písek. A pozor! Mám pro vás zajímavou informaci, kterou jen tak někdo nemá! A dokonce přímo od jednoho sochaře, kterého jsem vyrušila u jeho práce na jedné ze soch.

Koukala jsem na socha a povšimla si, že umělci se snaží na sochách použít písmena, ze kterých by vzniklo slovo Písek. Jenže na první soše nebylo klasicky P, ale malé b. Napadlo mě, že to bude obrácené P, ale proč je obráceně? Aha? Zkusíte to uhodnout?

Velmi milý pán, který i v tomto zvětší části deštivém počasí pracoval na svém písečném díle mi řekl, že slovo Písek si pak návštěvníci přečtou z hladiny řeky Otava, kde se nápis bude krásně a čitelně ze soch zrcadlit (pokud ovšem bude pěkné počasí). Takže až někdy půjdete po píseckém starém kamenném mostě a budete si lámat hlavu, proč je tam místo P malé b, teď už budete vědět. A co víc, můžete poučit ostatní.  😀

Vidíte to b (obrácené P) na první soše?

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu