0
Recenze

Recenze knižní sbírky povídek s názvem Po stopách zločinů

V dnešní recenzi si představíme sérii povídek, točících se okolo vražd, z per různých českých spisovatelů. Série povídek v tomto knižním vydání nese název Po stopách zločinů.

Anotace

Sborník detektivních povídek z pera hvězd současné české literární scény. Kam až mohou zajít sousedské či rodinné rozepře? Čeho je člověk schopen kvůli nešťastné nebo zhrzené lásce? Proč může být osudné synchronizovat si mobil s počítačem? Jakou sílu má nevšední portrét? Vypátrá policie pokaždé pravého pachatele? A pokud ano, pošle ho vždy před soud? Stojí litera zákona nad morálkou?

Můj názor

Ačkoli povídky mám jako literární žánr moc ráda, k detektivkám málokdy sedí. U detektivek musí být velmi náročné vše důležité obsáhnout do tak malého množství stránek, nemáte pak jako autor čas budovat napětí ani nijak zvlášť navádět čtenáře nebo je svádět z cesty. Takže když začne povídka představením řeznice, poměrně rychle se dovtípíte, jak bude vražda vypadat.

Mě osobně z těchto povídek celkem zaujala povídka Nevšední portrét indiánského mladíka od Biancy Bellové, Zrádný počítač od Davida Urbana, Dženáro od Martina Goffa a špatná nebyla ani Krev od Marka Epsteina. Nejvíc mě ale zaujal Ctitel od Kateřiny Surmanové, který mě na konci překvapil.

U začátku každé povídky máte na jedné straně začátek povídky a na druhé povídání o jejím autorovi (či autorce). Tato sbírka povídek je ideální pro čtenáře, kteří nemají moc času na čtení a nehledají nic moc náročného. Je to ideální čtení do čekárny k doktorovi, nebo třeba při čekání na autobus.

O knize Po stopách zločinů

Po stopách zločinů je sbírka detektivních povídek od českých autorů – Aleny Mornštajnové, Petra Býma, Biancy Bellové, Ondřeje Neffa, Davida Urbana, Markéty Hejkalové, Jakuba Katalpy, Kateřiny Surmanové, Kristýny Trpkové, Marka Epsteina, Martina Goffa a Stanislava Berana. Knížka má 232 stran, pevné desky (obálku navrhla Tereza Marianová) a vydalo ji nakladatelství Euromedia pod značkou Kalibr, kterým tímto za výtisk velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Stáňa
    25.11.2023 at 12:37

    Touhle knihou bych jako milovník detektivek určitě nepohrdla. Ale musím říci, že z mého pohledu nemá povedenu obálku – ta by mne ke koupi nenalákala.
    Stáňa (https://veverkoviny.blogspot.com/)

    • Odpovědět
      Bára
      27.11.2023 at 21:11

      Máš pravdu, obálka moc chytlavá není. 🙂

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu