0
Recenze

Příběh malířství – jak se dělalo umění

Dovolte mi představit vám novou perlu v mojí knihovně, úplnou novinku od nakladatelství Grada s názvem Příběh malířství – jak se dělalo umění.

Obal

Jsem blázen do krásných knih a mám ráda hezké knihy o umění. Když mi dorazila tato kniha, chvíli jsem ji jen tak držela v ruce a kochala se obálkou, na které je část obrazu od Vincenta van Gogha (ano, to je ten, co si uřízl jedno ucho). Jde o les z obrazu Dvě postavy v lese. Obálka má strukturu (zajímalo by mě, jestli to má působit jako tahy štětce?), což ji dělá na dotek zajímavější.

Kniha je příjemně tlustá a z boku si snadno všimnete, že obsah bude dělený barevnými proužky v horní části stránek.

Obsah

Kniha je dělena do několika částí

  • Počátky (1500 př. n . l. – 1400) – červený proužek
  • Návrat k realismu (1400 – 1600) – zelený proužek
  • Drama a detail (1600 – 1700) – oranžový proužek
  • Iluze a rafinovanost (1700 – 1800) – modrý proužek
  • Století barvy (1800 – 1900) – fialový proužek
  • Abstrakce a moderna (po roce 1900) – žlutý proužek
  • šedý proužek – Slovníček, Rejstřík, Práva k ilustracím a poděkování

Jak je vidět, kniha se dělí pěkně podle časové linky a obsahuje informace od nalezených malířských pokusů v jeskyních Altamira až po kombinované techniky a digitální umění a vše mezi tím. O Příběhu malířství se dá bezesporu říct, že jde o krásnou a komplexní knihu, která nabízí velké množství potřebných informací a to přehledně seřazených a zajímavě vyložených.

Vzhled a obsah stránek

Líbí se mi, jak se často během procházení stránek střetnete s citátem některého umělce. Jde o příjemné oživení stránky a dodá to impuls k zamyšlení. Na obrazech jsou vyznačené body, na které se máte při prohlížení zaměřit, například, když chce autor knihy poukázat na nějaký typický prvek malířovy tvorby. Na stránkách najdete informace opravdu krásně přehledně vypsané a díky grafické úpravě se lze v textu dobře orientovat.

Kniha hovoří o umělcích, uměleckých obdobích, obrazech, typických tématech pro určitá období nebo typická pro určité umělce. Jasně a přehledně vysvětluje všechno možné z jednotlivých období a klade důraz na to, co byste neměli při čtení přehlédnout.  Příběh malířství je vytvořený tak, že působí velmi příjemně, je bohatý na rozličné informace a přesto působí celistvě. Na konci knihy najdete velmi praktický Slovník a Rejstřík.

Příběh malířství je komplexní, luxusní a přehledná kniha s krásnou a na dotek zajímavou obálkou.

O knize

Příběh malířství – jak se dělalo umění má 360 stran. Mezi autory patří George Bray, Ian Chilvers, Paul Gwynne, Iain Zaczek, R. G. Grant, Ann Kayová a konzultant Aliki Braineová. Předmluvu napsal Andrew Graham – Dixon. Do češtiny knihu přeložili Dina a Jan Podzimkovi. Vydalo nakladatelství Grada, kterému tímto za Příběh malířství velice děkuji.

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu