0
Doporučené Recenze

Ochucené medy od Včelařství Domovina

Rozkošné malé skleničky s barevnými polepy, plněné slaďoučkým medem, kombinovaným s nejrůznějšími úžasnými příchutěmi! To jsou medy ze Včelařství Domovina. Dnes vás s nimi seznámím a věřte mi, že se máte na co těšit.

Poté, co na mně dokola vyskakovaly na Instagramu reklamy s výrazně modrým medem (ano, vážně modrým!) už jsem nemohla Včelařství Domovina dál odolávat. Miluji sladké, a med je navíc ohromně zdravý! Funguje jako přírodní antibiotikum, má významné antiseptické účinky, obsahuje minerální látky a vitamíny.

Včelařství Domovina a jejich produkty

V nabídce Včelařství Domovina, které založili nadšení včelaři Alena a Josef, najdete přírodní medy, ochucené medy, ořechy v medu, medoviny, ořechová másla a různé zajímavé balíčky. Většina produktů se navíc nabízí v různých velikostech, takže můžete vyzkoušet různá menší balení, než si vyberete větší z toho, co vám zachutná.

Co jsem vyzkoušela a můj dojem

Sladké, to je moje. Proto, když jsem narazila na Včelařství Domovina a jejich rozkošný e-shop, musela jsem toho spoustu vyzkoušet! Z mého výběru mohu rovnou říct, že nebyl žádný produkt, který by mi nechutnal. Některé mi sice chutnaly více než jiné, ale všechny byly velice povedené. Nápad smíchat med s ovocem mi přijde na českém trhu příjemné originální, a je to skvělý způsob, jak dětem (či sobě) ozvláštnit přes den sladkou svačinku.

Ochucené medy

Jak jsem říkala, zkoušela jsem toho hodně a byla jsem opravdu nadšená. Zkusila jsem například sadu Tropikano, ve které jsem vyzkoušela Banány v medu, Dračí ovoce v medu a Ananas v medu.

Banány v medu mají sladce banánovou příchuť a jde o jemný med bez větších krystalků. Vůně je banánová, ale jelikož je člověk zblblý umělými vůněmi, čekala jsem ji trochu jinou. Navíc je velmi jemná. V porovnání s vůní je však chuť příjemně výrazná.

Dračí ovoce v medu je asi nejjemnější variantou. Má velice jemnou vůni, ale zato výrazně tmavě růžovou barvu s tmavými tečkami a je velmi sladká, ačkoli který z medů není, že?

Ananas v medu má z těchto variant nejvíc znatelné medové krystalky. Chuť je výrazně ananasová, vůně je příjemná, ale podstatně jemnější než chuť.

Pak jsem si vybrala jednotlivá balení dalších ochucených medů, jejichž příchutě mě zaujaly. Nejexotičtější je Citron se spirulinou v medu, protože už od pohledu je výrazně modrý. A přesto, že je modrá u jídel poměrně netypická barva, jistě vás, stejně jako mě, potěší 100% přírodní složení.

Modrý med s citronem a spirulinou je velmi atraktivní na pohled a chuť je soubojem sladkého medu a kyselého citrónu. Chuť je však vyvážená a mě osobně příjemná. U dětí měly úspěch sladší varianty, jako například Maliny v medu.

A také jsem našla, co je vlastně ta spirulina!

Co je spirulina

Spirulina je sladkovodní sinice, která má výraznou modro zelenou barvu a je známá pro své účinky na lidské zdraví už prý od dob Aztéků. Obsahuje účinné antioxidanty, minerály, vitamíny a dobře stravitelné aminokyseliny.

I takhle může vypadat chleba s medem! Dračí ovoce + Citron se spirulinou.

Další medové poklady

U ochucených medů ještě zůstaneme a podíváme se na oblíbené ovocné příchutě, a to Borůvky v medu, Višně v medu a Maliny v medu.

Borůvky v medu byly plné maličkých kousků. Asi semínek, ale na jazyku mi to nijak zvlášť nevadí. Vedle malin v medu je tahle borůvková příchuť další, kterou bych ráda doporučila zakoupit ve větším balení, protože minimálně u nás doma velice rychle mizí!

Je to lahůdka, stejně jako ostatní produkty ze Včelařství Domovina. Nemůžu se dočkat, až příště vyzkouším medovinu a ořechy v medu! U borůvek v medu buďte samozřejmě opatrní, borůvky se totiž z oblečení hůř perou.

Višně v medu měly až pěnovou strukturu. Nevím, jestli jsou našlehanější než jiné medíky nebo čím to je, ale nádherně se nabíraly na lžíci a v puse se úplně rozplynou.

Super sladký med s jiskřivě malinovou chutí patří mezi mé oblíbené. Krásně se roztírá, má lákavou barvu a moc příjemnou chuť.

Tekuté medy

Oproti medům zmíněných výše, které jsou hutnější a pastózní (skvělé pro natírání na pečivo), následující medy jsou krásně tekuté. Skvělé jsou tak do čaje, kde se snadno rozpustí, do vaření nebo jen na oslazení teplé ovesné kaše. Vyzkoušela jsem Květový med s levandulí, Medovicový med s kaštanem a Medovicový med s dubem. Pojďme se na ně podívat blíže.

Květový med s levandulí mě příjemně překvapil, jelikož nemám mnoho příjemných zkušenosti s levandulí jako jedlou surovinou (levandulový čaj z Maďarska byl zklamání a levandulové crème brûlée ve francouzské restauraci v Písku mne také moc neoslovilo), byla jsem zvědavá, jaký bude levandulový med. Já totiž jinak levanduli miluji, a tak nemám problém jí dát další šanci. Navíc moje maminka se dušovala, že med s levandulovou příchutí je jeden z nejlepších, jaké kdy ochutnala. Tak jsem se ho rozhodla vyzkoušet.

Chuť i vůně levandule je v květovém medu s levandulí velice jemná až nenápadná. Med je vynikající, krásně tekutý a má nádherně světlou barvu. Tady mohu klidně levandulovou příchuť doporučit, tento med je vynikající.

Medovicový med s dubem mi připadá méně sladký než květový med s levandulí. Má krásnou chuť i vůni lesního medu a úžasnou temně hnědou barvu.

Medovicový med s kaštanem má rozhodně zajímavou chuť, která nutí člověka zkoumat ji o něco déle a skutečně si ji vychutnat. Barva je světlejší než je u medovicového medu s dubem.

Závěrem

Nabídka Včelařství Domovina je bohatá a rozmanitá. Pokud máte rádi medy, tak si rozhodně vyberete. Krásně balené sady jsou výborným tipem na dárek! Ochucené medy jsou skvělým zpestřením a praktická malá balení jsou skvělá na cesty na mlsání a do svačin. Všechna víčka od medů se snadno otevírají, a tak se nemá k mlsu problém dostat ani slaboch jako já. 😀 Moc se mi také líbí milý vzkaz na krabici. Také děkuji! 🙂

Pokud chcete podpořit práci včeliček i na své zahradě či parapetu, můžete vysadit semínka lučního kvítí, která získáte zdarma ke každé objednávce (a můžete je také přikoupit). Semínka najdete v e-shopu pod záložkou Elon, kde se vtipně naráží na to, že máme svou pozornost zaměřit na domov, který už máme – na naši Zemi.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu