0
Doporučené Recenze

Čokoládový klub – pohodový román, který má všechno

Dnes pro vás mám recenzi na knižní novinku, román Čokoládový klub.

Ani nechtějte vědět, kolik čokolády jsem spořádala u této knížky. To já tak musím, abych si doladila u čtení atmosféru, to je jasný. Při pohledu na váhu pak hodlám tvrdit, že mám těžké kosti. Ale teď k samotné knížce.

Už jen název mě dost nalákal. Čokoládový klub, hmmmmm. Mám pocit, že od Carole Matthewsové jsem ještě nic nečetla, a tak nemůžu říct, že by výběr této knížky byl sázka na jistotu. Ale když to má tak prima název, tak to určitě bude paráda. K mé radosti to opravdu paráda byla.

O čem kniha je (Anotace)

Pro Lucy neexistuje nic, co by nevyléčila čokoláda, od zlomeného srdce až po bolest hlavy. Je to jediná věc, na kterou se může spolehnout. A není sama. Její přítelkyně Autumn, Nadia a Chantal sdílejí její vášeň a společně tvoří Čokoládový klub, který neváhá zasáhnout, když se v životě některé z nich objeví krize. A že jich je! To pak vždy vyhlásí čokoládovou pohotovost. Jejich záchranné akce jsou bláznivé a někdy hodně dobrodružné.

Lucy překročila třicítku a stále hledá tu pravou práci i toho pravého muže. Ani jedno se bohužel neobejde bez nehod. Lékem a útěchou je pro ni čokoláda, ve které se opravdu vyzná.
Nadia opustila skvělou práci i rodinu pro lásku, dnes má malého syna a manžela, který propadl hazardu. Je schopná slízat čokoládu i ze synkových sušenek, když na to přijde.
Autumn, dívka z vyšších vrstev s příliš citlivým svědomím, ohnivými kudrnami a příšerným vkusem, se stará o drogově závislou mládež, svou vlastní závislost však pečlivě skrývá.
Chantal je Američanka se čtyřicítkou na krku, bohatým manželem a nenaplněnou potřebou sexu. Její náhodní partneři způsobí řadu problémů, z nichž jí pomohou kamarádky a čokoláda. 

Jak to vidím já

Tak takový Čokoládový klub bych uvítala taky. Hrdinky románu Čokoládový klub se schází v parádní kavárně, kde je široká nabídka nejrůznějších, hlavně čokoládových pochutin k jídlu i k pití. Místo vedou dva gayové a já tleskám za to, jak si autorka poradila. Ta se nebojí o někom napsat, že je gay a nebo, že se tak i chová. Je při psaní přirozená a vtipná, upřímná a svá. Žádné “snad někoho neurazím” ze stránek nesálá. A ta kavárna, ta zní jako ráj. Prosím, podnikaví přátelé, udělejte jedno takové místo v Písku, budu tam pravidelným hostem! 😀

Hlavní postavy, tedy Lucy, Nadia, Autumn a Chantal jsou v ledasčem jiné, ale mají také dost společného. Ano, lásku k čokoládě, ale také přátelství a chuť a schopnost pomoci svým kamarádkám. To je dobře, protože na každou z nich se valí problémy jeden za druhým. Lucy je takové trochu třeštidlo, navíc má za přítele idiota, který ji pravidelně podvádí a získává zpátky. Je vtipná a sympatická. A je trochu při těle, ale to jí sebevědomí neubírá, což je další bod k sympatičnosti postavy. Nadia je chudák, bojuje s manželovým hazardem a těžkou finanční situací. Sice statečně, ale i ona brzy zjistí, že pomoc přátel je k nezaplacení. Autumn je takový ten “zelený” typ, co řeší recyklaci (to se snažím taky) a věnuje svoji pozornost všem myslitelným světovým problémům (tam už pokulhávám). Také se věnuje problémové mládeži, ale brzy se bude muset začít věnovat svému problémovému bratru. Ani Autumn tedy nemá na růžích ustláno a její situace ji znesnadňuje si najít dobrý vztah. Chantal vztah má, ta zase ale lační po sexu, kterého se jí od manžela nedostává. Díky její postavě přijde mimo romantiku na řadu i nějaká ta erotika. Ale že to nebude mít vždy snadné se ukáže poměrně záhy.

Takže romantika? Splněno. Erotika? Splněno. Dobře popsané postavy, se kterými dokáže čtenář snadno soucítit? Splněno. Příjemný humor? Splněno. Labužnické popisování toho, jak všechny hrdinky milují čokoládu? Splněno. No a teď, co samotný příběh?

Příběh se mi moc líbil. Během 328 stran se toho stihne tolik stát! U knížky se prostě nudit nebudete. Stanete se svědky Chantaliných dostaveníček s neznámými muži, Lucyiných eskapád během hledání práce a zajímavých zážitků s opačným pohlavím, Autumniných obav i Nadiiných starostí. Se všemi hrdinkami se navíc dostanete k velké operaci s názvem Osvoboďte Chantaliny šperky, a řeknu vám, to bude taky vzrůšo!

V knížce se střídají příběhy postav. Zatímco Lucy vypráví příběh ze svého pohledu, tedy “já” formou (například Vstala jsem a oblékla se.), ostatní postavy jsou z pohledu “ona” (takže například Chantal vstala a oblékla se.). Díky tomu se v  ději také celkem dobře orientuje.

Na konci knížky ještě navíc najdete dva recepty, jeden na Lucyiny přírodní “blondies” a Autumniny roztočené brownies.

Když jsem knížku dočetla a vyhodila všechny obaly od čokolády, našla jsem si další knihy, které autorka napsala. A protože jí právě vyšla novinka Slunečné dny a mořský vánek, je teď tato knížka na cestě ke mě domů a já se nemůžu dočkat až začnu číst. To myslím mé nadšení z toho, jak autorka píše, skvěle vystihuje. 😀

O knize

Čokoládový klub je dílem Carole Matthewsové. Knížka má 336 stran (80 kapitol), přeložila ji Lucie Libovická a vydalo nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis. Krásnou ilustraci na obálce připravila Kateřina Brabcová. Za knížku velice děkuji, moc jsem si ji užila.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu