0
Recenze Recepty

Něco málo o vanilce

Vanilku mám opravdu ráda. Používám jí často při pečení i do vaření sladkostí téměř všeho druhu a nedám na ní dopustit.

Vanilínový cukr

A trvalo mi překvapivě dlouho než jsem přišla na to, že vanilínový cukr nemá s opravdovou vanilkou prakticky nic společného. Ty hnědé kousky ve vanilínovém cukru nejsou kousky vanilky, ale je to dehet z hnědého uhlí! Nevím, jak to zdůraznit víc, je to DEHET!!! No, my v české republice se prostě musíme naučit číst obaly produktů a nezaměňovat vanilkový za vanilinový.

Vanilkový cukr

Skutečnost, že vanilinový cukr obsahuje kdejaký sajrajt, jsme si objasnili. Ale že vanilkový cukr z obchodu také neobsahuje, ve většině případů skoro žádnou vanilku, to je vrchol. Asi je škoda slov, podívejte se na video A dost, kde vanilínové a vanilkové cukry zkoumali a testovali.

Řešení

Teď už to bude pár let, co si zapichuji skutečné vanilkové lusky do dózy s cukrem a občas používám vanilkový extrakt, který je sice dražší, ale stačí ho pár kapek. Vykašlete se na kupované vanilínové cukry a vanilkové cukry či aromata a pořiďte si vanilkový lusk do dózy a skutečný vanilkový extrakt. Vanilkové lusky můžete sehnat v akci okolo Vánoc a Velikonoc. Pamatuji si, že v Lidlu ho mívali v akci za 30 korun za dva lusky, což je super. Extrakt jsem zase koupila v Marks and Spenceru okolo 150 korun, záleží na akci. Nově jí můžete koupit i na eshopu, třeba přes rohlik.cz  (https://www.rohlik.cz/1329265-marks-spencer-vanilkovy-extrakt-z-madagaskarske-vanilky-bio), kde je v tuto chvíli za 190 korun. Nedávno mi mamka přinesla i organickou vanilkovou pastu, která podle složení slibovala také velký podíl skutečné vanilky. Ta vycházela na 259 korun na eshopu foodmarket (https://www.food-market.cz/vanilkova-pasta-65g-organic).

Člověk si myslí, že ušetří, ale skutečná vanilka je po šafránu druhým nejdražším kořením, je to třeba mít na paměti. Ale nebudu opakovat slova z “A dost”, popřeji vám krásný páteční den a dobrou chuť k obědu!

http://www.stream.cz/adost/10001802-vanilkove-a-vanilinove-cukry

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu