0
Doporučené Recenze

Jaká je Cvičebnice tvůrčího psaní

Nikoho jistě nepřekvapí, když se přiznám, že ráda píši. Ostatně, tento blog je toho jasným důkazem. Jako dítě jsem psala pořád. Psala jsem pohádky, příběhy, básně, zkusila jsem napsat dokonce i scénář. S láskou vzpomínám na svůj první psací stroj, který už tenkrát byl asi trochu “retro”, vzpomínám na zvuk cvakajících kláves), na sílu, kterou jsem musela do každé z nich uhodit, aby se obtiskla dobře přes pásku a zanechala stopu na papíře v podobě požadovaného písmena. Myslím, že měl žlutozelenou barvu a netuším, co se s ním pak stalo, jen to, že jsem ho dostala od babičky a dědečka. Potrénovat si tvůrčí psaní mi přišlo tedy jako skvělý nápad a byla jsem zvědavá, jak mi v tom tato cvičebnice pomůže.

Cvičebnice tvůrčího psaní

Už jen grafika obalu knihy Cvičebnice tvůrčího psaní s podnázvem I Shakespeare nějak začal… ve mě vytváří příjemný pocit, možná právě proto, že písmena a čísla v kroužcích mi připomínají klávesy na psacím stroji. Použitý papír má příjemnou strukturu a barevné, leč tlumené fotografie dotváří hezkou atmosféru, kterou tato knížka jednoznačně má. Autorky nabádají čtenáře této knihy, aby začali zlehka a potrénovali si jisté aspekty psaní, než se pustí do tlustých, složitých románů. Zjistíte, co k psaní potřebujete a jak můžete rozvíjet svůj tvůrčí potenciál. Protože se jedná o cvičebnici, můžete počítat s řadou různých cvičení, které vám pomohou s psaním. Například si můžete procvičit psaní krátkých textů, kde vám autorka naznačí, jak můžete začít, procvičíte si nasávání atmosféry a vnímání svého okolí, popis či hledání pro vás vhodného žánru. Díky jednotlivým cvikům si vyzkoušíte i vlastní představivost, vnímavost a schopnost písemně vyjádřit osobní pocity a vjemy. Kniha má několik kapitol odlišených červenou stránkou s názvem, jako například Než začnete psát, Vytvořte příběh, Jak na dobrý dialog a tak podobně.

ukázka

Můj dojem

Jak jsem již psala, z hlediska vzhledu je tato kniha moc hezká a má skutečně hezkou atmosféru. Tak papírový papír jsem v ruce dlouho neměla. Doprovodné fotografie jsou příjemné a nerušivé, hezky doplňují knihu. Občas obsah oživí jemné ilustrace v lince. Text je laskavý, autorky mluví se svým čtenářem s pochopením a snahou inspirovat a podpořit. Snaží se čtenáře vést přátelským způsobem a pomáhají nám sérií cviků potrénovat psaní a přemýšlení nad příběhem, který chceme psát. Jako vášnivý čtenář jsem si mnohokrát všimla, jak rozdílně mnozí autoři ke psaní přistupují. Napsat třeba knihu není žádná legrace. Vytvořit dobrý a zajímavý příběh, ať už v jakémkoli žánru, je vyloženě umění a řemeslo, nikoli “zázrak a náhoda”. Cviky mě docela bavily a přiměly mě nad psaním víc přemýšlet.

Knížku doporučuji těm, které tvůrčí psaní baví a chtějí se v něm procvičit.

O knize

Cvičebnice tvůrčího psaní má měkké desky a 160 stran. Napsaly ji Alžběta Bublanová a Andrea Selzerová, vydalo nakladatelství Grada. Fotografie obstarala Eliška Kubíková a ilustrace Jindřiška Mikešová. Za cvičebnici nakladatelství Grada velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu