0
Recepty

Mrkvový salát ze tří ingrediencí

Uznávám, že tohle je další takový recept nerecept. Ale mrkvový salát je snadný, zdravý a celou rodinou milovaný, proto ani na mém blogu nemůže být opomenutý.

Co potřebujeme:

  • 1 jablko
  • asi 2-3 velké mrkve (množství je podle velikosti, malých mrkviček může být víc)
  • pomerančový džus nebo šťávu z vymačkaných pomerančů

Jak na to:

Jablíčko umyjeme a nastrouháme jej. Teď máme dvě možnosti. Buď slupku jablíčka škrabkou na brambory oloupeme a sníme jí a nebo zkusíme nastrouhat jablíčko i se slupkou (pozor na případné nálepky). Jablíčko strouháme na jemno, prakticky na kaši, nad nějakou mističkou, abychom zachytili i všechnu případnou šťávu. Ta se nám do salátu hodí. Teď máme opět dvě možnosti, buď k jablíčku s jablečnou šťávou přilijeme potřebné množství pomerančového džusu nebo si odšťavíme (vymačkáme) pomeranče a přimícháme šťávu z nich. Omyjeme, oškrabeme a nastrouháme mrkve na jemno. Následně mrkev, jak jinak, přimícháme do salátu. Vše pěkně pečlivě promícháme. Misku se salátem přikrytou potravinovou fólií uložíme na cca hodinku do lednice. Můžeme podávat, dobrou chuť!

Tipy:

  • Pokud použijete sladké jablíčko a sladké zralé pomeranče, žádný další cukr není do salátu potřeba (jsou totiž i varianty receptu, kde se do salátu přidává i cukr a citrón). Pomerančové džusy už obvykle stejně cukr obsahují.
  • Slupky z jablíček snězte, protože obsahují mnoho vitamínů (pokud můžete zvolit ovoce a zeleninu, které se nepěstovalo s pomocí pesticidů, pak tak učiňte).
  • Množství tekutiny pro salát je na vás, já přidávám jen tolik, aby byla směs “tak akorát” nasáklá, víc ne. Málo tekutiny zase udělá salát zbytečně suchým.
  • Pokud zjistíte, že mrkev by mohla být nastrouhaná jemněji po tom, co je salát hotový, můžete celý salát ještě nalít do robota se sekacím nástavcem a nechat to na chvilku prosekat na jemnější strukturu.
  • Nastrouhané jablíčko musíme co nejdřív promíchat s pomerančovou šťávou, aby nám ošklivě nezhnědlo.
  • Jsou i varianty receptu, kde se do salátu přidává i citrón a cukr.

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu