0
Recepty

Skořicový šneci s polevou (absolutní slast!)

Tento recept už nějakou chvilku čekal, až se ho ujmu. Viděla jsem spoustu lákavých fotografií a říkala jsem si Jednou si ty skořicové šneky určitě vyzkouším. A nedávno jsem dočetla román od Julie Caplinové (Kavárna v Kodani) a došlo mi, že nazrál ten správný čas na nový kuchařský experiment. Ale nebojte se, není to nic náročného. 🙂

Julie Caplinová psala o skořicových šnecích moc pěkně. Tak pěkně, že jsem začala shánět suroviny na kynuté skořicové šneky s polevou. Víceméně jsem měla všechno doma, jen javorového sirupu jsem měla o trochu méně a neměla jsem sušené droždí, které jsem ale snadno sehnala v Lidlu. Jsem zvyklá pracovat s klasickým droždím, se sušeným jsem měla trochu obavy, ale dopadlo to naprosto skvěle. Vůbec se nebylo čeho bát. 🙂 A určitě ani nemusím zmiňovat, že tihle šneci se žádnými ze supermarketů nedají srovnat. Nemají tvrdý povrch, jsou nádherně nadýchaní a “šťavnatí”, pokud mi dovolíte tento příměr. Kynuté skořicové šneky s polevou rozhodně vyzkoušejte, protože jsou velmi sladcí a zkrátka vynikající.

Kynuté skořicové šneky s polevou jsem chystala se svými dětmi, které pečení (a vaření) milují. Výslednou dobrotu jsme snědli nejen my, protože toho bylo dostatek, rozdala jsem i po sousedech (a od všech jsme si tak vysloužili samou chválu 🙂 ). Ještě řeknu jednu věc, než se spolu pustíme do receptu. Mě se vizuálně líbí víc, když jsou šneci napasovaní na sebe, jeden hned vedle druhého, ale pro servírování je praktičtější, když mezi nimi necháte mezery (budou se vám lépe nabírat). 🙂 Ale je to jen na vás. Tak, jdeme na to.

Co budeme potřebovat

těsto na skořicové šneky

  • 475 ml plnotučného mléka
  • 110 ml slunečnicového oleje
  • 55 g cukru
  • 1 sáček sušeného droždí (7 g)
  • 500 g hladké mouky + 100 g navíc
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžíce soli

náplň do skořicových šneků

  • 180 g rozpuštěného másla (stačilo mi z toho bohatě i na vymazání dvou pekáčků)
  • 20 g skořice
  • 110 g krupicového cukru

poleva na skořicové šneky

  • 450 g moučkového cukru
  • 80 ml plnotučného mléka (ale stačí i polotučné)
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 50 ml javorového sirupu

Jak na to

  • V hrnci smícháme mléko, olej a cukr a zahřejeme pod bod varu, pak necháme malou chvilku zchladnout a povrch posypeme sušeným droždím. Necháme asi minutu stát. Mezitím si do nádoby od robota odvážíme 500 g hladké mouky, přidáme lehce zchladlou směs z hrnce a za pomoci hnětacího háku lehce promícháme. Přikryjeme nádobu utěrkou a necháme na teplé místo na hodinu kynout.

 

  • Po hodině přidáme ke směsi jedlou sodu, kypřící prášek, sůl a dalších 100 g  mouky. Vypracujeme hladké, trochu lepivé těsto. Pokud je příliš lepivé, přidáme podle potřeby ještě hladkou mouku. Vypracované těsto vložíme do mísy, tu pokryjeme potravinářskou fólií a utěrkou, a necháme alespoň hodinu v lednici (ale vydrží klidně i přes noc). S těstem se pak lépe pracuje. Vál si jemně poprášíme moukou a těsto rozválíme válečkem na velký tenký plát. Smícháme si v misce cukr se skořicí. Plát potřeme rozpuštěným máslem a rovnoměrně posypeme smíchaným cukrem se skořicí. Zbytkem másla vymažeme pekáček (máslem nešetřete).

 

  • Předehřejeme si troubu na 200 °C.

 

  • Začneme posypané těsto pomalu smotávat směrem z sobě, doporučuji neustále prsty utahovat. Vytvořenou “roládu” rozkrájíme nožem na šneky o šířce odhadem asi 2,5 cm. Do vymazaného pekáčku naskládáme šneky. Jak říkám, pro lepší servírování je nedávejte úplně těsně vedle sebe, ale nechám to na vás (já to udělala, jak je na obrázcích vidět, ale mě nevadí, že při servírování nevypadaly ukázkově 😀 ). Zakryjeme pekáček (nebo pekáčky) utěrkou a necháme ještě asi 15 minut v klidu kynout.

 

  • Pekáček dáme do rozehřáté trouby a pečeme cca 20-25 minut, na povrchu šneci hezky zezlátnou a rozvoní se. Než se upečou, máte krásně čas si nachystat polevu.

 

  • Rozpustíme máslo, vypneme sporák, vmícháme k máslu sirup a mléko. Vše pak smícháme metličkou s moučkovým cukrem tak, aby vznikla poleva na skořicové šneky tak akorát tekutá a hladká. Podle potřeby můžete přidat mléko nebo cukr.

 

  • Vyjměte pekáček z trouby, nechte trochu zchladnout a polijte šneky polevou. Šneci část polevy “nasáknou” do sebe a budou se  v polevě tak trochu “koupat”, ale to vůbec nevadí. Pokud chcete, aby poleva vydržela navrchu, musí být méně řídká a šneky musíte polévat až úplně studené (ale já jsem pro první variantu, kdo by chtěl čekat, navíc mě se stejně víc líbí, jak se šneci v té polevě koupou 😀 )

 

Vlažné už můžete šneky jíst a já přeji dobrou chuť!

 

Poleva na skořicové šneky

Nikdo neříká, že musíte nutně na skořicové šneky dávat polevu, já to však doporučuji. Poleva na skořicové šneky je podle mého názoru důležitá. Když poléváte ještě lehce teplé šneky, poleva se zčásti krásně vpije do těsta, a to je prostě… No prostě mňamózní! 😀

Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?

Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥

Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například oblíbené recepty na tomto blogu –Banánový koláčBebe buchtu nebo Kynutou tvarohovou buchtu s ovocem.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu