4

Skořicový šneci s polevou (absolutní slast!)

1.6.2020 , Rubrika: Recepty
0

Tento recept už nějakou chvilku čekal, až se ho ujmu. Viděla jsem spoustu lákavých fotografií a říkala jsem si Jednou si ty skořicové šneky určitě vyzkouším. A nedávno jsem dočetla román od Julie Caplinové (Kavárna v Kodani) a došlo mi, že nazrál ten správný čas na nový kuchařský experiment. Ale nebojte se, není to nic náročného. 🙂

Julie Caplinová psala o skořicových šnecích moc pěkně. Tak pěkně, že jsem začala shánět suroviny. Víceméně jsem měla všechno doma, jen javorového sirupu jsem měla o trochu méně a neměla jsem sušené droždí, které jsem ale snadno sehnala v Lidlu. Jsem zvyklá pracovat s klasickým droždím, se sušeným jsem měla trochu obavy, ale dopadlo to naprosto skvěle. Vůbec se nebylo čeho bát. 🙂 A určitě ani nemusím zmiňovat, že tihle šneci se žádnými ze supermarketů nedají srovnat. Nemají tvrdý povrch, jsou nádherně nadýchaní a “šťavnatí”, pokud mi dovolíte tento příměr. Tito šneci jsou velmi sladcí a zkrátka vynikající.

 

Skořicové šneky jsem chystala se svými dětmi, které pečení (a vaření) milují. Výslednou dobrotu jsme snědli nejen my, protože toho bylo dostatek, rozdala jsem i po sousedech (a od všech jsme si tak vysloužili samou chválu 🙂 ). Ještě řeknu jednu věc, než se spolu pustíme do receptu. Mě se vizuálně líbí víc, když jsou šneci napasovaní na sebe, jeden hned vedle druhého, ale pro servírování je praktičtější, když mezi nimi necháte mezery (budou se vám lépe nabírat). 🙂 Ale je to jen na vás. Tak, jdeme na to.

Co budeme potřebovat

těsto

  • 475 ml plnotučného mléka
  • 110 ml slunečnicového oleje
  • 55 g cukru
  • 1 sáček sušeného droždí (7 g)
  • 500 g hladké mouky + 100 g navíc
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžíce soli

náplň

  • 180 g rozpuštěného másla (stačilo mi z toho bohatě i na vymazání dvou pekáčků)
  • 20 g skořice
  • 110 g krupicového cukru

poleva

  • 450 g moučkového cukru
  • 80 ml plnotučného mléka (ale stačí i polotučné)
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 50 ml javorového sirupu

Jak na to

  • V hrnci smícháme mléko, olej a cukr a zahřejeme pod bod varu, pak necháme malou chvilku zchladnout a povrch posypeme sušeným droždím. Necháme asi minutu stát. Mezitím si do nádoby od robota odvážíme 500 g hladké mouky, přidáme lehce zchladlou směs z hrnce a za pomoci hnětacího háku lehce promícháme. Přikryjeme nádobu utěrkou a necháme na teplé místo na hodinu kynout.

 

  • Po hodině přidáme ke směsi jedlou sodu, kypřící prášek, sůl a dalších 100 g  mouky. Vypracujeme hladké, trochu lepivé těsto. Pokud je příliš lepivé, přidáme podle potřeby ještě hladkou mouku. Vypracované těsto vložíme do mísy, tu pokryjeme potravinářskou fólií a utěrkou, a necháme alespoň hodinu v lednici (ale vydrží klidně i přes noc). S těstem se pak lépe pracuje. Vál si jemně poprášíme moukou a těsto rozválíme válečkem na velký tenký plát. Smícháme si v misce cukr se skořicí. Plát potřeme rozpuštěným máslem a rovnoměrně posypeme smíchaným cukrem se skořicí. Zbytkem másla vymažeme pekáček (máslem nešetřete).

 

  • Předehřejeme si troubu na 200 °C.

 

  • Začneme posypané těsto pomalu smotávat směrem z sobě, doporučuji neustále prsty utahovat. Vytvořenou “roládu” rozkrájíme nožem na šneky o šířce odhadem asi 2,5 cm. Do vymazaného pekáčku naskládáme šneky. Jak říkám, pro lepší servírování je nedávejte úplně těsně vedle sebe, ale nechám to na vás (já to udělala, jak je na obrázcích vidět, ale mě nevadí, že při servírování nevypadaly ukázkově 😀 ). Zakryjeme pekáček (nebo pekáčky) utěrkou a necháme ještě asi 15 minut v klidu kynout.

 

  • Pekáček dáme do rozehřáté trouby a pečeme cca 20-25 minut, na povrchu šneci hezky zezlátnou a rozvoní se. Než se upečou, máte krásně čas si nachystat polevu.

 

  • Rozpustíme máslo, vypneme sporák, vmícháme k máslu sirup a mléko. Vše pak smícháme metličkou s moučkovým cukrem tak, aby vznikla poleva tak akorát tekutá a hladká. Podle potřeby můžete přidat mléko nebo cukr.

 

  • Vyjměte pekáček z trouby, nechte trochu zchladnout a polijte šneky polevou. Šneci část polevy “nasáknou” do sebe a budou se  v polevě tak trochu “koupat”, ale to vůbec nevadí. Pokud chcete, aby poleva vydržela navrchu, musí být méně řídká a šneky musíte polévat až úplně studené (ale já jsem pro první variantu, kdo by chtěl čekat, navíc mě se stejně víc líbí, jak se šneci v té polevě koupou 😀 )

 

Vlažné už můžete šneky jíst a já přeji dobrou chuť!

 

Zatím zde nejsou žádné komentáře k tomuto příspěvku.

Vložit komentář

Bára

Jmenuji se (a jestli jste četli název blogu tak pozor, přijde šok) Bára. Jsem narozená ve znamení ryb, což sedí perfektně. Miluji svoji rodinu, miluji umění v mnoha jeho podobách, miluji jídlo a miluji svůj život. Miluji a maluji, jak zpívá Neckář. A mám neutuchající touhu psát. Pokud v sobě najdete touhu číst, doufám, že pro vás bude tenhle blog zdrojem potěšení, zajímavostí a dobrých tipů.

Přihlášení do newsletteru

Připojte se do mého emailového seznamu a nenechte si ujít nejnovější články.

Sdílet na Pinterestu

Sdílej