0
Recenze Rodina

Recenze knížky Tradiční český rok

Do rukou se mi dostala krásná knížka s názvem Tradiční český rok. A o této knížce bych vám ráda něco pověděla.

Ještě bych ráda řekla pár slov úvodem. Česká republika je krásná, bohatá země. Jak jde čas, čím dál víc lidí cestuje přes české hranice, ven i zpátky a s nimi se do Čech dostávají zahraniční tradice, jako například Valentýn nebo Halloween. Ačkoli ta část se svobodným cestováním je mému srdci velmi blízká, navykání na zahraniční zvyklosti už mi tolik pod nos nejde. Problém je, že zároveň s navyknutím na tyto zahraniční svátky pomalu zapomínáme na vlastní nádherné svátky, zvyky a tradice. Ve městech je to znát ještě více než na vesnicích, kde se ještě většinou nějaké zvyky dodržují, zvláště okolo velkých svátků, jako jsou například Velikonoce.

Proč o tom mluvím? Protože to je důvod, proč jsem tak ráda, že mám právě tuhle knížku doma. Díky textům, které člověku připomenou a vysvětlí české svátky, tradice, zvyky, pověry, říkadla, koledy a písničky pro celý rok. Hezky od jara až do zimy. Také díky ilustracím Josefa Lady, které bohatě provází celou knihu a dokreslují atmosféru.

Ilustrace

Jak již bylo řečeno výše, v knize jsou ilustrace Josefa Lady. Ladovy ilustrace zná každý, nedají se splést s ilustracemi jiných výtvarníků, protože jeho práce byla vždy velmi osobitá. Zobrazuje tradiční český venkov, babičky v šátcích, kluky pečící brambory na louce, kde se pasou kravičky a holky, co pletou z květů věnečky.

Z obrázků na člověka dýchne kouzlo starých časů, ta krásná, ryzí česká atmosféra venkova.

Texty

O texty, výběr ilustrací a uspořádání v knize se postaral Květoslav Dufek a kolektiv, vydala Grada Publishing, a. s., pod značkou Bambook. V knize, na 215 stránkách, projdete celý rok od jara do zimy. Dozvíte se detaily o tradicích a možná budete i překvapeni, co jste zapomněli nebo možná dokonce ani nevěděli! Víte, co je například otvírání studánek, jízda králů či pašijový týden? Nebo dočesná či dokopná? Tady se to dozvíte. A můžete to vysvětlit i svým dětem, aby povědomí o českých zvycích zcela nezaniklo.

Zaměření

Kniha Tradiční český rok je vhodná pro celou rodinu. Rodičům připomene, děti naučí. Přesněji, rodičům jako jsem já nejen připomene, ale i naučí. Mám z téhle knížky velikou radost, protože je originální, praktická, chytrá a nápaditá.

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Tradiční český rok tímto děkuji nakladatelství Grada.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu