0
Rodina

První školní týden v září 2018

Čím začít? Zážitky z Rakouska? Ochutnávkou Mixit z písecké pekárny U slona? Nebo článkem o dětském monitoru dechu? A tak začnu tím nejaktuálnějším a tím je první školní týden tohoto roku!

Sociální sítě se začaly hemžit obrázky a videi nešťastných školáčků a nadšených rodičů, mluvilo se o tom i v rádiu, obchody zaměřily svůj zájem směrem škola. To je neklamná známka toho, že je tady září.

Vstaly jsme pěkně zčerstva, já i obě dcery, nasnídaly se a letěly do školky. První dcera se nemohla dočkat, druhá by ve školce nejraději zůstala taky. Něčí nejmenší dětičky ale do školky nechtěly, plakaly a vzpouzely se rodičům. Moje mladší dcerka na ně koukala v šoku, proč že to pláčou. Ona by šla do školky hned, pro ni je spíš utrpení, že ji odtamtud táhnu pryč. Inu, všechno má svůj čas.

Září období zařizování

Jako zodpovědný rodič jsem se vrhla do víru povinností a začala obvoláváním možných i nemožných doktorů, abych věděla kdy máme všechny ty kontroly. Zapsanou jsem měla akorát dětskou zubařku, se zbytkem jsem si jistá nebyla. A tak jsem volala, zapisovala a pak se pustila do domácích prací. Každá matka ví, že to dokáže být zábava na celý den.

V Písku je velký problém najít kroužek angličtiny pro hodně malé děti. Možnost je tady asi jediná, tedy Helen Doron English, jenže tento kurz je beznadějně plný a je dlouhá řada čekajících rodičů, kteří doufají, že jejich dítě nahradí některého účastníka kurzu, který to vzdá. Tak jsem zašla v centru alespoň do Levných knih a koupila pár knížek a samolepek s anglickými slovíčky. Skvělé jsou i televizní pohádky v angličtině, ale samozřejmě jen takové, co děti baví.

Začátek září je také obdobím, kdy se vracíme do pravidelného pracovního provozu. Lidi se častěji ozývají s prosbou o grafické a fotografické práce, protože se vrátili z dovolených odpočatí a mají nápady a energii na vylepšení vizuální stránky svého podnikání. Mě to baví, ale zvládám to víceméně jen v době odpolední, kdy mladší dcera spí a starší je ve školce. Večer jdu uspat děti a usínám taky, ať chci vstát a ještě fungovat sebevíc. Usínám než napočítám do pěti, proto všechno co je třeba, musím zvládnout ještě než vlezu do postele. Za celý týden se nestalo, abych po uspání dcer ještě dokázala vstát. A večerním seriálům, které pro mě byly způsobem relaxace, je prozatím taky šmitec.

Schůzka rodičů

Během tohoto týdne se ve školce konala i schůzka rodičů. Vlastně mi došlo, že bych tam ani nemusela být, 90% z toho co bylo řečeno bylo řečeno i loni, ale já jsem zodpovědný rodič, co raději půl hodiny posedává na extrémně nepohodlné lavici pro děti (to mi vysvětlete, jak to, že na tom mohou děti sedět se svými kostnatými zadečky, a já se svým tukem vystlaným pohodlným a různým povrchům se přizpůsobivým zadkem na takové lavici nevydržím?) a poslechne si každé slůvko. Oproti loňsku jsem ale naštěstí ponechala v kabelce schovaný zápisník s tužkou, kdo vypadá moc snaživě, toho totiž nejspíš zaúkolují nějakou zábavnou dobrovolnickou činností. A tak jsem zůstala hezky neviditelná až do prvních náznaků ukončení schůze, kdy jsem vystřelila ze třídy, protože mě manžel bombardoval zprávami typu “kde jsi?” protože čekal venku, s dětmi v autě.

Během schůze mi ale došla jedna moc důležitá věc. Já na dceru strašně spěchám. Musí se ráno rychle najíst, rychle oblékat, rychle čistit zuby a když jdeme ze školky, zase jen spěchám a tím nervuji sebe i jí. Nedělám to schválně, ale uvědomila jsem si, že je na čase s tím přestat a dát jí dostatek času, aby všechno zvládla v klidu. Navíc ráno bych ji neměla nijak nerozptylovat, třeba zapnutou televizí, aby se na přípravu mohla v klidu soustředit. Když o tom, že rodiče na děti spěchají a nedopřejí jim patřičný čas, mluvila paní vedoucí učitelka, docvaklo mi, že je to přesně můj případ. Raději vezmu ty boty a dceru obuji, než abych čekala o další tři minuty déle.

Ale to je to, člověk musí nechat dítě, aby se zvládlo obléct a obout samo. Hezky v klidu, jen tak se to naučí.

Září je ještě krásné, někdy teplé, někdy chladnější, listy se barví do všemožných barev a podzim dýchá na záda. Hezky si tohle období  užijte 😉

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu