0
cestování Doporučené Rodina

Jak jsem potkala káně lesní a jaká je záchranná stanice Makov

Ahoj všichni,

díky že jste tady. Dnes vám chci ukázat něco, co mě opravdu chytlo za srdce. Budu vám vyprávět o tom, jak jsem našla v lese káně a o skvělé záchranné stanici Makov, kterou jsem pak díky tomu navštívila.

Jak jsem potkala káně lesní

V pátek jsem skončila v kanceláři poslední. Vzala jsem svou fenku Happy a šly jsme v tom krásném slunečném počasí domů. Je skvělé, že můžu brát do práce psa. Sluníčko hřálo a já se rozhodla pro delší cestu, která z velké části vede lesem. V jednom lesním stoupání jsem najednou po pravé straně uviděla sedět něco velkého a opeřeného, s apatickým výrazem. Bylo to káně! Tedy, ne že bych to v tu chvíli poznala, nejsem zrovna velký znalec lesního ptactva, ale bylo vidět, že je to nějaký velký dravec.

Vytáhla jsem rukavice z batohu a Happy uvázala opodál, aby na toho chudáka nedorážela. Přišla jsem k němu, sedla si na bobek a opatrně jej prohlédla. Vypadal nezraněný, nebyl do ničeho zamotaný, nic mu nebránilo v odletu. Ale byl velmi apatický, posedával na místě, přivíral oči. Byl překrásný, ale bylo mi ho líto.

Zrovna kolem běžela paní, která si všimla, že u něj sedím. Byla překvapená, prý by si jej ani nevšimla. Však má také pro maskování skvělé peří! Společně jsme počkaly na příjezd městské policie, protože v blízké záchranné stanici Makov zrovna nebyl nikdo, kdo by pro tohohle fešáka mohl přijet a já bych ho asi nedokázala bezpečně odnést.

Přijeli dva policisti, kteří byli z káněte paf. Přinesli si na něj krabičku, kterou když jsem ji viděla, musela jsem jim se smíchem říct, že tam se teda určitě nevejde. Naštěstí se dravec nechal úplně klidně odnést do policejního vozu. Protože jsem narazila na ochotné policisty, poprosila jsem je, aby mi dali vědět, jak převoz dopadl, a jestli zjistí, co mu je. Nakonec mě informovali, že byl převezen do Makova a že víc neví.

Co chci ještě zmínit co mě mrzí, byl pán, kterého jsem potkala, když policisté káně odváželi. Zeptal se mě, jestli už jej odvezli, a já se divila, že o něm věděl. Ještě víc jsem se ale divila, že o něm věděl a naprosto vědomě tam toho chudáka takhle nechal. Chápu, že se bál nákazy, ale zavolat do záchranné stanice by mu určitě nic neudělalo. Takhle tam byl ten opeřený chudák vystavený nebezpečí ze země – hádám, že to nebezpečí představují hlavně psi, které tam lidi pouští z vodítka.

Záchranná stanice Makov

A protože moje dušička neměla klid, spojila jsem se s panem Liborem Šejnou, který vede záchrannou stanici Makov, abych se ho zeptala, jak se dravci daří. Pan Šejna mě informoval, že jde o káně lesní, je momentálně v karanténě a že zatím vypadá nezraněný a není jasné, co ho trápí.

Myslela jsem na to káně pořád a přemýšlela, jak mu pomoci. Nakonec jsem si říkala, že se podívám do Makova, na místo, kde se starají o divoká zvířata, za což jim patří veliké dík.

Chci vám Makov představit a ukázat vám tu úžasnou, bohulibou práci, kterou tam dělají. Záchranná stanice Makov se nachází jen kousek za Pískem, autem jste tam z Písku za pár minut. Je hned u vesnice Čížová, ke stanici vede cesta, která se dá projet autem a přímo před stanicí je parkoviště. Také jsou tam cedule se zvířaty a rostlinami, které se v okolí vyskytují a jakási dřevěná stavba, takové korýtko na vodu, které roztáčí asi nějaký mlýnek (moc jsem si to neprohlížela).

Makov je menší záchranná stanice s několika voliérami, velkým výběhem (kde najdete čápy, kteří nemohou létat, mladého muflona Mufa a srny), malým výběhem, kde jsou ježci a výběhem s bazénkem, kde je nečekaně aktivní vydra.

Jde o krásně čisté, uspořádané a udržované místo, kde má každé zvíře dostatek prostoru a pohodlí už od pohledu.

Dostávají samé dobroty, což jsem mohla vidět díky velice ochotné a milé paní, která nás stanicí provedla a ukázala nám zvířata, která se tu právě léčí nebo tu žijí kvůli trvalému handicapu, který jim neumožňuje dále žít v přírodě či doma s lidmi. Káně jsem bohužel neviděla, protože bylo v budově v karanténě.

Zkraje záchranné stanice je možnost zakoupit si budku, krmítko nebo magnet a peníze nechat v kasičce. Tyhle peníze se pak využijí na provoz stanice, i když jsem si docela jistá, že výdaje dalece převyšují tyto skromné příjmy stanice.

Otevírací doba a vstupné

Otevřeno je pouze ve středu a sobotu 9.00 – 17.00 hod. Zbytek týdne (a času) je stanice zavřená a věnuje se tomu hlavnímu – péči o zvířata. Vstupné je zcela dobrovolné.

Zvířata v Makově

Během prohlídky jsme dostali možnost vzít si Pišťu, místního menšího dravce, na rukavici, což děti ocenily. Velký úspěch měla i vydra, která běhala jako šídlo sem a tam po výběhu, plavala, potápěla se a pištěla na všechny strany. Líbil se nám i místní malý muflonek, který byl po operaci a chodil se zavázanou nožkou. Měl obrovské oči a byl velice přátelský. Když jsem se ptala, co se stalo, paní nám řekla že neví, že mohl byl obětí strunovky. V Makově najdete nejrůznější zvířata, třeba krkavce, který začal útočit na svého majitele, různé veverky, ptactvo, ježky…

Webkamery a Instagram

Chcete sledovat záchrannou stanici Makov i online? Klidně můžete! Můžete zkusit kouknout na online přenos přes webkamery https://www.makov.cz/webkamera.html , https://www.makov.cz/webkamera3.html nebo https://www.makov.cz/webkamera2.html.

Doporučuji se také podívat na Instagram, kde pod účtem @hajnyzmakova najdete pravidelné příspěvky a videopříspěvky z Makova. Dokonce je tam už i to káně, co jsem našla!

Jak stanici podpořit

Jednou z možností je nechat vstupné, které je zcela dobrovolné, případně koupit magnetky, budku nebo krmítko. Další možností, jak můžete tuto krásnou záchrannou stanici podpořit, je adoptovat zvíře nebo jen poslat libovolnou částku na účet (což lze provést i snadno skrze QR kód). Více o možnostech podpory najdete na jejich oficiálních stránkách.

Co dělat když najdete zvíře

Ne každé zvíře, které najdete na zemi, potřebuje vaši pomoc. Více informací o tom, jak se zachovat, když najdete zvíře, nejdete na stránkách záchranné stanice Makov nebo jim, v případě že si nejste jistí, můžete zavolat.

Telefon na příjem zvířat:.

  • 737 766 947
  • 728 252 821
  • 732 239 960

Oficiální webové stránky a e-mail záchranné stanice Makov

https://www.makov.cz/

Pokud chcete poslat e-mail., tady přidávám e-mailovou adresu: csop.makov@gmail.com

Díky všem, kteří pomáháte zvířatům a podporujete záchranné stanice! ♥♥♥

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu