0
Rodina

Čtu pohádky dětem (a užívám si to)

Já jsem, jako asi každé dítě, milovala pohádky. Krásné byly ty z Večerníčků jako byl Maxipes Fík, Maková panenka, Víla Amálka, Bob a Bobek, Rákosníček, Křemílek a Vochomůrka, Mach a Šebestová, Žofka nebo Malá čarodějnice. Ale vzpomněla jsem si i na Spejbla a Hurvínka, kteří nevím jestli někdy ve Večerníčku byli, ale místo mezi oblíbenými dětskými pohádkami si bezesporu zaslouží.

Začala jsem pravidelně večer pouštět Večerníčka a číst dětem pohádky před spaním, protože já to jako dítě milovala. Ukázalo se, že i u našich dětí mají tyto pohádky úspěch.

Večer, po celém dni vaření, uklízení a péči o děti, nejsem zrovna největší fanda čtení pohádek. Strašně se totiž těším, až sebou plácnu k nějakému seriálu se svým mužem nebo až s budu malovat nebo dělat cokoli, co JÁ chci. Jenže, když odložím stranou tuhle možná trochu “sobeckou” touhu, tak si uvědomím, že je to jedna z těch nejkrásnějších chvil, na které jsem se tak těšila a které si vlastně užívám. A milují je i moje děti, koukají mi přes rameno na obrázky, smějí se když měním hlas, ptají se na všechno, co neznají a nechápou. Čtení pohádek je milá a krásná činnost, kterou jen tak něco nenahradí.

Když mi tohle došlo, uvědomila jsem si, že ta moje podvečerní podrážděnost (z nedočkavosti) je jediná překážka, kterou musím překonat, abych si naplno užila tohle krásné uspávání svých ratolestí. A tak si dovolím dát tip i vám.

Jak na to

Nejprve si ujasněte, v kolik chodí děti spát. Do té doby musí být navečeřené a umyté. A ještě před dobu spaní musíte naplánovat asi tak deset minut, kdy jim budete číst pohádku. Nechte děti vybrat knížku, budou si připadat ohromně důležitě a o to víc se také budou těšit. Ideální ke čtení je čtecí lampa nebo lampička, kdy vám světlo půjde do knížky ale nebude zbytečně příliš sálat po celém pokoji. Chcete přeci, aby dítě šlo po čtení spát.

Uvědomte si, že je tohle výjimečná chvíle. Zkuste se odprostit od toho nadšení “co budu dělat až půjde dítě spát” a nahraďte ho “konečně si jdeme číst pohádky!”. Soustřeďte se na to. Připravte si k posteli čaj (kdyby vám vyschlo během čtení v hrdle), tak aby jste si do něj nekopli až se začtete.

Po přečtení popřejte dobrou noc a můžete si dělat sami pro sebe co chcete s pocitem, že jste si vaše večerní čtení pohádky užili i vy.

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu