0
cestování Doporučené

Cesta na Island 1/3 – obecné informace o Islandu, co zařídit před odletem a co si sbalit

Ahoj přátelé!

Jsem zpátky z Islandu a přináším spoustu zajímavých informací i vlastních zážitků. Rozhodla jsem se článek rozdělit na tři části, první se bude věnovat obecným informacím o Islandu, tomu co si zařídit a zabalit před odletem a druhý článek vám ukáže všechny divy, které jsme na Islandu navštívili.

Obecné informace

Já osobně o Islandu nevěděla před odletem skoro nic a za to se trochu stydím. Proto jsem chtěla tento článek začít informacemi o této úžasné zemi. Ale nebojte, vezmeme to fofrem.

Island (Iceland)

Island (anglicky Iceland, čti Ájslend) je nádherný severský ostrov, který patří do Evropy.

Vláda

Co se státního zřízení týče, je Island parlamentní republika. Prezidentem je v současné době Guðni Thorlacius Jóhannesson.

Vlajka

Náboženství

Podle internetu je náboženství na Islandu rozděleno v současné době takto: 63.5 % luteránské náboženství, 11.6 % ostatní křesťané, 21.5 % bez víry, 1.3 % novopohanské (Ásatrú) a 2.1 % tvoří ostatní náboženství.

Populace

Island o rozloze 103 125 km² je jen řídce osídlen, jeho populace čítá totiž pouze okolo 343 000 lidí a z toho v hlavním městě Reykjavíku žije okolo  129 000 lidí, tedy něco přes třetinu celkové populace! A pro ještě lepší představu nabízím srovnání – například jen v Českých Budějovicích žije přibližně 94 000 obyvatel. Bylo to krásně vidět, když jsme Islandem projížděli, občas jsme viděli shluk čtyř pěti domků a pak dlouho nic. Není divu, že tu zločin nekvete, všichni se určitě musí dobře znát! 😀

Velikost měst (vybrala jsem 5 největších)

  1. Reykjavík (okolo 129 000 obyvatel)
  2. Kópavogur (okolo 37 959 obyvatel)
  3. Hafnarfjörður (okolo 29 971 obyvatel)
  4. Akureyri (okolo 18 191 obyvatel)
  5. Keflavík (okolo 15 930 obyvatel)

Jazyk

Islandština je severogermánský jazyk. Na Islandu jím hovoří okolo 300 000 obyvatel, mimo Island se používá spíš zřídka. Na školách se vyučuje jako cizí jazyk angličtina a dánština, což vysvětluje, proč jsme se všude slušně domluvili. Kdyby na mě vyrukovali s němčinou, to bych si ani neškrtla!

Ta dánština mě také nepřekvapuje. Na Islandu najdete inspiraci Dánskem i na dalších místech, v obchodech jsou například často k zakoupení skořicoví šneci (milovaná pochoutka Dánů) a Islanďané sdílí s Dány vřelý vztah k designu.

Bezpečnost

Island je obecně považován za bezpečnou zemi. Obyvatelé jsou obvykle přátelští, alkohol se nabízí až starším dvaceti let a drogy jsou zakázané i v menším množství (i pro vlastní potřebu).

To hlavní, co by vás mohlo ohrozit, je podle mého vlastní blbost nebo nešikovnost. Na mnoha místech, u vodopádů, řek, moře, u skal nebo ledových ker, všude je jen minimální ohrazení a proto musíte dbát na vlastní bezpečnost sami. U vodopádů mohou být kluzké cesty, a zahučet někam ze skály při pořizování selfíček můžete raz dva. Proto následujte zdravý rozum a nedělejte blbosti. Také je dobré číst a poslechnout varovné cedule. Když jsme viděli turisty dělat kraviny na nebezpečném místě, nebylo pro nás velkým překvapením, že jsou to Češi. Stačí se podívat, co každoročně vymýšlejí na Sněžce. Ach jo.

Peníze

Na Islandu se platí  v Islandských korunách. Momentálně je kurz 1 islandská koruna = 0,18 česká koruna.  Takže, když si jejich cenu vydělíte nějakými šesti, tak máte představu, kolik by daná položka stála přibližně v Čechách. Na Islandu je trochu dráž než u nás v Čechách, což zjistíte hned u jídla. My se z toho důvodů v restauracích stravovali výjimečně, spíš jsme si dělali zásoby v klasických obchodech s potravinami.

Jízda autem

Jezdí se jako u nás vpravo, místo řidiče je vlevo. Přednost se dává zprava. Skoro všechny značky určitě dobře znáte, pokud jste řidič, ale najdete tu i pár nových značek.

Líbily se mi i cedule, které ukazovaly, kde jaká rodina bydlí nebo kde najdete jaký statek. Rychlostní limity jsou podobné jako u nás, ve městě a obydlených místech platí padesátka, na štěrkových cestách ve venkovských oblastech platí maximální rychlost osmdesát a jinak devadesátka na silnicích. Auto mějte během jízdy rozsvícené i ve dne (tak jako u nás).

Češi na Islandu

Bylo pro mě docela překvapením, kolik Čechů jezdí na Island. Když jsme ve Vídni nasedali do letadla, bylo tam plno Čechů i Slováků a zrovna tak na Islandu, tam jsme potkávali všude tolik Čechů a Slováků, že jsem začala říkat, že jsme jich potkali víc, než místních obyvatel. Na Island jezdí Češi všech věkových skupin, takže i rodiny s dětmi a důchodci.

Zásuvky

Stejné jako u nás v Čechách, takže nebudete potřebovat žádnou redukci.

Jídlo a pití

Jídlo

Když jsme vyrazili na Island, říkala jsem, že se nejspíš vrátím krásně štíhlá, protože netuším, co bych tam mohla jíst. S tím nemám problém, klidně budu dva týdny na rýži, tu mají všude!

Islanďané nabízí často rybí kuchyni a vaří z plodů moře. Já ale mořské potvory moc nemusím, i když rybu si občas ráda dám. Ke smůle mé postavy ale v současné době mají na Islandu obchody (například Bónus nebo Netto) se všemi možnými potravinami , které nejsou ani trochu exotické. Máte tady pečivo, jak běžný chleba a bagety, sladké, jako například koblihy, skořicové šneky a podobně. Jsou tu všechny možné druhy těstovin, masa (i šunky, salámy), koupíte tu mléčné výrobky (hlavně musíte vyzkoušet místní Skyr, který přímo z Islandu pochází). Jsou tu i brambůrky a sladkosti, včetně světoznámé Nutelly, všech možných druhů bonbónů, čokolád a sušenek. V zastoupení jsou tu vedle Nutelly i další známé značky, třeba Bounty, Twix a další. V obchodech také najdete hotové omáčky ve sklenicích nebo nudlovky do kelímku, což by vás jako táborníky mohlo zajímat. Po cestě jsme našli i pár KFC restaurací, ale kupodivu ani jeden McDonald. Měli jsme možnost ochutnat z okénka Fish and Chips (rybu a hranolky), hamburgery a skvělý párek v rohlíku se slaninou a smaženou cibulkou. KFC jsme nakonec nenavštívili ani jednou. Takže se nemusíte bát, že byste neměli co jíst, i kdybyste náhodou neměli v lásce mořskou kuchyni.

Zajímavost

Lahůdkou je prý místní specialita – Hákarl, hluboce fermentované kousky za žraloka malohlavého. Žralok je naložen v písčité jámě  šest až dvanáct týdnů. Maso je prý silně cítit, ale osobní zkušenost s touto “pochoutkou” nemám a ani mi to moc nevadí. 😀

Co mě ještě překvapilo byl fakt, že místní jedí papuchalky i velryby. Jednoho Islanďana jsem kvůli tomu trochu vyzpovídala, zajímalo mě, jestli je to pravda. Přeci jen obě zvířata mi spíš zní jako chráněné druhy. Měla jsem samozřejmě obavy, abych tímto dotazem pána neurazila, protože to bych opravdu nerada. Pán nám ale toto tvrzení potvrdil, ale dodal, že podobné stravování je hodně na ústupu. Pro zpracování velrybího masa už existuje na Islandu jen jedna firma a dřívější zvyky vytlačují moderní obchody, které nabízí širokou škálu nejrůznějších potravin, takže místní nejsou nuceni jíst to, co jim přijde pod ruku. Papuchalčí maso se prý podobá masu jiných mořských ptáků,  chutná trochu železitě. Velrybí maso dokáže být chuťově dobré, pokud se správně připraví.

Voda

Voda je na Islandu je tak čistá, že se říká, že se může na mnoha místech pít i přímo z řeky. Bylo to opravdu působivé. A načepovat si ji snadno můžete v každém kempu. Proto je zbytečné vodu draze kupovat. My nakonec vždy, v každém kempu, na cestu naplnili dvě lahve a jeden vak vodou z kohoutku a měli jsme až do večera vystaráno na pití i na vaření. Vodu mají Islanďané naprosto vynikající. Když jsem si po návratu dala na rakouské benzínce balenou vodu, abych zapila Ibalgin, skoro se nedala pít. To byl takový hnus! Byla jsem po dvou týdnech pití vody z Islandu zhýčkaná vynikající čistou vodou se skvělou chutí a, k mému údivu, bez zápachu. Popravdě jsem čekala, že voda bude trochu cítit, pro přítomnost všech těch syrných jezírek a horkých proudů, ale nebylo tomu tak. Lepší pitnou vodu než na Islandu jsem ještě neměla.

Příroda

Zvířata

Na Islandu najdete spoustu úžasných zvířat a rostlin. V přirozeném prostředí tak můžete pozorovat velryby, tuleně, různé druhy ptáků, dokonce můžete při troše štěstí potkat polární lišku nebo soba! Co ale potkáte určitě jsou místní druhy ovcí, kozy a koně. Islandský kůň je poměrně známé plemeno, kůň je menšího vzrůstu, což z něj dělá ideálního adepta, pokud si někdy budu chtít pořídit koně! A ovce…. No, ovce jsou doslova všude. Myslím že jich hodně žije na divoko, i když jsem jich plno viděla i v ohradách (nebo uprchlíky u ohrad). Koně jsme na divoko v přírodě neviděli. Při řízení buďte opatrní, ovce jsme na silnici potkali několikrát. Navzdory tomu že jsou všude, jsou překvapivě plaché.

Ptáků jsme zde viděli skutečně obrovské množství. V období, kdy jsme Island navštívili (tedy začátkem července) jsou hnízdiště bohatě obležena nejrůznějšími druhy racků a vidět můžete i alky či papuchalky. V trávě najdete hnízdit Rybáky dlouhoocasé (islandsky Kría), kteří umí být při ochraně svých vajec skutečně agresivní. My viděli také kulíky, kolihy a labutě. Na Islandu jsme potkali celou řadu milovníků ptáků s fotoaparáty a obrovskými objektivy. Z toho usuzuji, že pokud rádi fotíte ptáky, je pro vás Island perfektní, zvláště v tomto období.

Rostliny

Co se rostlin týče, na Islandu jsou hodně mechy a lišejníky, často jsou tu k vidění keře a nízké stromy. Větší stromy nebo rozlehlé husté lesy prakticky nejsou k vidění. Z květin se tu asi nejčastěji (z toho co jsem viděla) vyskytuje poměrně invazivní fialově kvetoucí rostlina s názvem Aljašská lupina. K vidění jsou tu i třeba nám známé pampelišky a další rostliny.

Krajina

Islandská pevnina je sopečného původu, nachází se na rozhraní Euroasijské a Severoamerické litosférické desky. Je zde znát seismická a vulkanická aktivita, země je na mnoha místech více či méně popukaná, místy jde ze země kouř. Najdete tu lávová pole, vnitrozemí ostrova je hornaté a v zimním období je těžko dostupné. Počasí bývá chladnější a deštivé, ačkoli v době naší přítomnosti jsme měli štěstí na velmi pěkné počasí. Když už pršelo, tak obvykle nepršelo celý den a dva ze čtrnácti dní byly vyloženě na tričko. Také jsme ale zažili silný vítr. O tom víc v příštím článku. 🙂 Díky geotermálním zdrojům a silnému průtoku řek mohou Islanďané vyrábět energii a pěstovat nejrůznější rostliny i exotické ovoce ve sklenících skoro po celý rok!

S ohledem na častou a rozlehlou geotermální činnost můžete na Islandu najít celou řadu míst s teplými prameny ke koupání. Seznamů míst ke koupání najdete na internetu několik, mrkněte třeba zde.

Na Islandu je také k vidění velké množství menších i větších vodopádů.

Co si zařídit před odletem

Než vyrazíte na Island, je dobré se trochu připravit. Co byste potřebovali zařídit, pokud byste se rozhodli cestovat jako my?

Letenky

V první řadě letenky. My se rozhodli pro čtyř hodinový let z Vídně do Keflavíku. Žádné přestupy, relativně krátký let, to znělo dobře. Letenky jsme si našli a koupili přes stránku pelikan.sk. Do Vídně jsme přijeli vlastním autem a nechali jej na hlídaném parkovišti. Díky tomu jsme nemuseli řešit, kdo pro nás pojede brzy ráno po příletu, aby nás odvezl domů. Přestože se Island bere jako součást Evropy, na cestě zpátky nám kontrolovali cestovní pas, proto si jej sebou raději vezměte.

Cestovní pojištění

V dnešní době si jej snadno uděláte online. Máte dostupné i porovnávače, které vám pomohou najít ideální pojištění právě pro vás.

Kempingová karta

Výborná věc, tahle kempingová karta. Jednoduše si ji koupíte online. Přijde vám poštou (musíte vyplnit celní prohlášení a poštovné asi 10€). Karta zahrnuje vybrané kempy, maximálně 28 nocí a místo pro jeden (váš vlastní) stan. Funguje to s ní jednoduše, vyberete si kemp, který bere tyhle karty (a těch je na Islandu opravdu dost) a v době, kdy obchází pověřený člověk kempem a tyhle karty vybírá, mu ji podáte. On ji projede terminálem, zeptá se vás odkud jste (asi pro nějaký průzkum) a kartu vám vrátí i s lístečkem, který potvrzuje, že tam můžete být. Občas jsme dostali nálepku, kterou jsme přilepili ke kotevní šňůře od stanu. Většinou chodili okolo osmé či deváté ráno nebo večer, ale čas, kdy chodí pro kempingové karty je napsaný v každém kempu na papíře s instrukcemi.

Platební karta Revolut

Tohle je výborná vychytávka, na kterou mě přivedl můj manžel. Jedna ze skvělých vlastností karty Revolut je, že si na ni nahrajete peníze a platíte v zahraničí s dobrým kurzem.

Parkování auta

Pro hlídané parkoviště jsme si vybrali Parktiger. Po návratu jsme s radostí zjistili, že auto vypadá nepoškozené a parkuje tam, kde jsme jej nechali. 🙂

Půjčení auta

My využili služeb autopůjčovny Lotus, kde jsme si půjčili malé autíčko. Pán od Lotusu nás vyzvedl přímo na letišti, zavezl nás do blízké půjčovny, vyřešili se papíry a doklady a mohli jsme odjet. Jde o rychlou záležitost. Hlavní doporučení ode mě zní: Pořiďte si nejvyšší možné pojištění! Přímo v Lotusu jsme si k autu vzali Platinové pojištění, díky kterému jsme mohli být v klidu. Překvapivě dost cest bylo plných odletujícího štěrku, který vesele bubnoval do laku auta, takže jsme za toto pojištění byli opravdu rádi. Nepodceňte to, jinak je možné, že vás případné opravy budou stát nejen víc peněz, ale také papírování, času a nervů. Úplně zbytečně.

Proti-covidová opatření

V době, kdy jsme letěli na lsland my, byla proti covidová opatření zrušena. Nemuseli jsme nosit ani v letadle roušku, nikdo nekontroloval prodělaná očkování a certifikáty.  Ale s ohledem na to, jak se rychle situace může změnit, měli jsme sebou každý dvě roušky pro jistotu a v telefonu aplikaci s platným očkováním. Zjistěte si současnou situaci, pokud se chystáte na Island, abyste pak neměli problémy.

Co si sbalit (na 14 dní)

Dám vám příklad toho, co jsem si sbalila. Pánové mohou vynechat vložky, líčení a podobné položky. 😉

Oblečení

  • tenkou čepici
  • rukavice
  • nákrčník
  • pláštěnku
  • 2 x podprsenku
  • 7 x kalhotky
  • 7x ponožky (vyplatila se mi kombinace tenkých a teplejších ponožek, měla jsem asi 4 teplé páry a 3 normální)
  • teplé ponožky na noc (mám ty super tlusté s beránkem, občas byly fajn)
  • 1 – 2 x punčochy (vzala jsem si je jen jednou – na pozorování velryb)
  • 4x trička krátký rukáv
  • 2 x trička dlouhý rukáv
  • 3 x kalhoty
  • pyžamo
  • 2 x bundu (jednu z toho na sebe na cestu)
  • plavky
  • mikiny (2-3 x)

Obuv

  • pantofle k bazénu
  • pohorky
  • tenisky (na cestu)

Ostatní

  • certifikát očkování, cestovní pas
  • peněženku (občanku, řidičák, kempingovou kartu, platební karty, nějakou hotovost…)
  • mobil a nabíječku
  • sluneční brýle
  • kartáček na zuby a pastu
  • pinzetu
  • osušku a ručník
  • hřeben a gumičky
  • nůžky na nehty
  • kapesníčky
  • vlčené ubrousky (+ dezinfekční ubrousky)
  • malou lékárničku, dezinfekce, náplasti
  • vložky (tampony nebo cokoli co používáte)
  • léky (antikoncepce, Ibalgin…)
  • mýdlo, šampon
  • powerbanku

Na kempování

  • houbičku na mytí nádobí, utěrku, čaje
  • věci na praní (šňůra, kolíčky, mýdlo)
  • lahve na vodu, vaky na vodu
  • vařič (bombu koupíte na místě)
  • kastrůlek na vaření
  • nádobí, příbor
  • stan
  • palici na zatloukání kotevních kolíků
  • plachtu pod stan
  • spacák
  • matraci
  • světlo do stanu
  • polštářky
  • dehydrované jídlo

Co bych si přibalila příště

  • dalekohled (hodí se vám na pozorování zvířat)
  • blog a tužku
  • foťák s objektivem na dálku

Co koupíte na místě (abyste to nemuseli tahat letadlem)

  • potraviny
  • koření (sůl a pepř)
  • bombu (kartuši) k vařiči
  • prostředek na mytí nádobí
  • sprej na hmyz
  • opalovací krém
  • zapalovač

 

Co si sbalit (inspirace a poznámky)

Doporučení pro dámy: Neberte si sebou líčení, pokud nemusíte. Jestli si zvýrazňujete řasy a obočí, tak před odletem navštivte kosmetičku a nechte si obočí a řasy jednoduše nabarvit. Mě to vydrží zhruba dva týdny a nemusím pak sebou tahat pak nejen líčení, ale ani odličování!

Oblečení

Na Islandu je větrno, proto i v létě doporučuji mít sebou čepici, nákrčník a rukavice. Nejvíc se nám teplé oblečení hodilo na výpravě za pozorováním velryb, protože na moři může být překvapivě chladno a větrno. I společnosti, které pořádají tyhle akce doporučují teplé oblečení (pak nám ale v Gentle Gigants  půjčili ještě další dvě vrstvy – overal, který měl zadržet teplo a pláštěnku).

Oblečení i obuv si vybírejte větru vzdorné a vodě odolné.

Bundy jsem sebou měla dvě, jednu zimní a jednu tenčí, jarní, kterou miluji, protože se z ní dají odepnout rukávy a změní se na vestu. Obě jsem při pobytu na Islandu naplno využila.

Než budete vybírat oblečení, seznamte se s výhodami funkčního oblečení a merino vlny, mají skvělé vlastnosti a na turistiku a celkově cestování jsou to velmi praktické věci.

Ostatní

Myslela jsem, že pro cestování Evropskou unií mi stačí občanka, ale při letu zpět kontrolovali na islandském letišti všem i pasy, proto si je raději doporučuji vzít sebou. Certifikát očkování nám nikde nekontrolovali, ale situace se může rychle změnit, tak si hlídejte současnou situaci a nebo buďte, tak jako my, připraveni.

Do letadla si můžete vzít pro větší pohodlí cestovní polštářek nebo použít polštářek co máte do stanu. Co se tekutin týká, podle toho co jsem četla si můžete vzít do příruční tašky maximálně 100 ml tekutin. Mě se ptali dokonce, jestli nemám v batohu třeba deodorant ve spreji (ale já měla kuličkový, ha!), takže tekutiny si pečlivě hlídejte. Žiletky na holení a nůžky na nehty nechte raději v zavazadle, které nejde s vámi na palubu. Pokud máte nějaké léky, ty si sebou na palubu vezměte, pro případ, že by se zavazadlo, které nemáte sebou na palubě, ztratilo. Nám se to teda naštěstí nestalo, ale je dobré být připraven.

Víte, že existují speciální náplasti přímo na puchýře? To mi přišlo skvělé a pro jistotu jsem je sebou měla, ale ve skutečnosti jsme je nakonec nevyužili. Nové boty jsme (a to vřele doporučuji) pár dní dopředu nosili, aby se “zašláply” a nestalo se nám, že budeme během našich výletů v nových botách trpět.

Opalovací krém doporučuji důrazně. Spálila jsem si obličej hned první den, proto to prosím nepodceňte jako já. Opalovací krémy se samozřejmě dají koupit i přímo na Islandu.

Mýdlo a šampon jsme skoro nepotřebovali, protože v kempech se sprchami a lázních bylo dostupné erární tekuté mýdlo i šampon. Stačí vám tedy sebou jen malé balení pro případ, kdyby náhodou došlo nebo chybělo.

Powerbanka jako zásoba energie pro dobíjení telefonů je skvělá věc. Ne vždy jsme měli čas a chuť dobíjet na kempech, takže si zapíchnete telefon v autě do powerbanky a máte klid. Moc praktická věc. Byla by škoda nemoci fotit, jen proto, že jste si nestihli dobít telefon.

Na kempování

Houbičky na nádobí jsme měli dvě, jednu jsme obětovali k umývání neustále špinavého předního skla auta, zatímco druhá byla klasicky určena k mytí nádobí. Prostředek na mytí nádobí stačí koupit na Islandu, utěrku jsme si brali z domova. Skvělé je vzít si oblíbený čaj, ideálně se sáčky zvlášť zabalenými. Takový čaj během větrného dne je nádherná vzpruha.

Z nádobí jsme si vybrali sadu s ešusem, dvěma miskami a skládacím příborem a k tomu ještě troch lepší skládací příbory, ploché nerezové talíře a hrnky.

Když jsem chtěla prát v ruce prádlo, nebyl to problém. Když jsem ho ale chtěla věšet, musela jsem hledat po kempech stojany na prádlo, protože najít stromy, na které byste napnuli šňůru, nebyla vůbec sranda. Naštěstí mají v některých kempech sušičku.

Až budete na Islandu kupovat ke svému vařiči bombu (kartuši), zkontrolujte si, jestli máte správný závit.

Prohlédnout vařič

Stan jsme si koupili vážně skvělý a moc ho doporučuji. Postavený, stejně jako složený byl snadno a rychle (nejvíc času zabralo možná zatloukání kolíků) a byl zatemněný, což je v letním období obzvlášť praktické. V tomto období je totiž na Islandu skoro pořád světlo a zatemněný stan vám dá šanci se i v takových podmínkách dobře vyspat. Navíc si cením toho, že některé větrné dny skutečně statečně odolal.

Prohlédnout stan

Spacák jsme si koupili manželský, což mě ani nenapadlo, že se vyrábí. Pro mě to bylo super, protože mám pořád studené nohy a jsem zvyklá se hřát o svého manžela, který z toho má vždycky radost (haha). Spacák byl skvělý, velký a teplý, jedna radost.  Museli jsme si na něj pořídit větší kufr, ale to jsme stejně potřebovali…

Prohlédnout spacák

Nafukovací karimatka je další perla moderních vymožeností. Za mého dětství by byla tenká karimatka a nazdar, už po první noci bychom byli rozlámaní až běda. Jenže tahle skvělá doba kombinuje dobrodružné stanování s luxusním pohodlím, takže jsme narazili na napůl samonafukovací karimatku (zase manželské velikosti), která byla úžasně pohodlná a strašně snadno se nafukovala. Nejprve se otevřel jeden ventil a druhý zavřel a po pár vteřinách samonafukování to stačilo pusou trochu dofouknout a voila! mohli jsme se natáhnout. Ani po dvou týdnech nás nebolela záda a každou noc jsme spali jako dudci.

Prohlédnout samonafukovací karimatku

Polštářky jsme našli úžasně pohodlné a snadno se balí.

Prohlédnout polštářky

Dehydrované jídlo je pro takového kempera věc praktická a pohodlná. My měli několik balíčků z Decathlonu, ale byla mi i doporučena stránka hotovky.cz. Nemám je vyzkoušené, ale Češi, které jsme na Islandu potkali, nám je moc doporučovali.

Prohlédnout jídlo

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu