0
Doporučené Ostatní

Pozor na podvodníky! Přečtěte si o mé zkušenosti s podvodným e-mailem

Moji milí, podvodníci se množí jako šváby a je velmi snadné jim naletět. Nedávno se někdo pokusil obelstít mě (a ne poprvé), a jen díky tomu, že jsem tak strašně nedůvěřivý člověk, nebyl podvod dotažen do konce. Ale chci Vám ukázat, jak se můžete i vy ujistit, jestli jde či nejde o podvod. Použiji svoji nedávnou zkušenost jako příklad. Pojďme na to.

Mám pár věcí na Bazoši. Na mou kabelku od Dara Bags se ozvala paní, říkejme jí Alenka (ačkoli se vlastně nikdy nepodepsala).

Konverzace

Odepsala jsem, že inzerát je aktuální.

Odepsala jsem: Pokud by proběhla platba předem a dopravce z DPD si jen vyzvedl kabelku a já nemusela nic platit ani zařizovat a jen mu ji předala, tak s tím problém nemám. (Další obrázek si rozklikněte pro zvětšení).

A já naivka na to: Aha, vidíte, s tím nemám zatím zkušenost, ale asi by to neměl být problém.  Co ode mě budete potřebovat?

Napsala jsem jméno a adresu. (Další obrázek si rozklikněte pro zvětšení).

Přijmout peníze. To určitě. Nevím o tom, že by mělo jít posílat peníze přes DPD. Začala jsem mít podezření. Napsala jsem tedy: Dobrý den, zatím od DPD nic nepřišlo, žádný e-mail. Jen chci upozornit, že bez zaplacení kabelku nezašlu. Ani na dobírku nezasílám. (Další obrázek si rozklikněte pro zvětšení).

Jistě. Oni Vás moc rádi navedou, kde ten e-mail asi vězí, protože potřebují, abyste stiskli tlačítko a začnou z Vás tahat číslo platební karty a podobně. Skutečně mi pak dorazil e-mail od někoho, kdo se tvářil jako DPD. Schválně, jestli najdete znamení, které ukazuje, že jde o podvod? Pozorně si prohlédněte následující obrázek.

Tak co, našli jste chybu?

Přesně tak. Já říkám, že jsem od přírody nedůvěřivý člověk, ale málem jsem na to skočila. Na oficiálních stránkách společnosti DPD se jasně píše:

Buďte pozorní. Ke komunikaci se svými zákazníky používáme výhradně naše oficiální domény: dpd.cz nebo dpd.com. E-maily vám vždy posíláme z adres končících na @dpd.cz nebo @dpd.com.

Přečtěte si více o podvodném jednání na stránce www.dpd.com/cz/cs/bezpecnostni-informace/

Slovo nakonec

Moji milí, není ostuda naletět. Podvodníci mají spoustu nejrůznějších způsobů, jak z lidí vymámit peníze. Při pomyšlení na důchodce nebo lidi, kteří si na účtu hlídají každou korunu, a pak přijde nějaký takový ZMRD a ty peníze jim sebere, jen protože nebyli chvilku ve střehu, to mě rozpaluje do běla. Vážně. Nejraději bych jim nechala ulámat prsty, aby na té své klávesnici ze zlata nemohli napsat už ani písmenko. Ale já věřím v karmu a věřím, že se jim to všem vrátí. Buďte prosím opatrní. Ověřujte si informace, nenechte se zahnat do kouta, nevyplňujte číslo platební karty, když se vám něco, cokoliv, nezdá. Stanovte si přiměřený limit na kartě. Svěřte se se svými příběhy o podvodech, klidně i mě sem na blog, ráda je zveřejním, ať ostatní ví, na co si dát pozor. ♥

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu