0
Recepty Rodina

Narozeninový banánový dort pro děti s dvoubarevným smetanovo-tvarohovým krémem

I vy si můžete doma připravit vynikající, chutný a voňavý banánový dort s jednoduchým a přesto chuťově i vzhledově úžasným tvarohovo – smetanovým krémem. Bude chutnat všem, pro děti jej navrhuji především díky barevnému lentikovému zdobení. Pokud máte obavy, že hutná banánová buchta se na dortový korpus nehodí, protože je těžká a krém dočista rozplácne, tak ty obavy hoďte za hlavu. Taky jsem původně měla obavy, že banánový buchta nebude na dort tak vhodná jako třeba klasický piškotový korpus. Ale jak vidíte na fotce, žádné přílišné rozplácnutí se nekoná. Krém se drží na svém místě bez potíží i po přiložení vrchní části korpusu a dort je neobyčejně dobrý, měkoučký a krásně klouže do žaludku. A teď vám ukáži, jak se taková dobrota dělá.

Co potřebujeme:

Na banánovou buchtu (dortový korpus)

  • sprej na vymazání formy
  • strouhaný kokos na vysypání formy
  • 3 – 4 zralé banány
  • hrnek třtinového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • půl hrnku mléka
  • zarovnanou čajovou lžičku jedlé sody
  • 150 ml meruňkového jogurtu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • kypřící prášek

Na krém

  • cca 1 a 1/2 smetany ke šlehání (tedy cca 375 ml)
  • 2 tvarohy ve vaničce (dohromady tedy 500 ml)
  • pár kapek vanilkového extraktu (jde to i bez)
  • cca 2 – 3 lžíce moučkového cukru
  • plnou hrst borůvek (českých ne kanadských! České borůvky totiž dodají krému krásnou požadovanou barvu i chuť.)

Na ozdobení

  • lentilky
  • svíčky

Jak na to:

Připravíme si korpus. Upečeme jej v kulaté formě s průměrem 26 cm. V podstatě uděláme banánovou buchtu podle tohoto receptu (pro tento dort jsem namísto 3 banánů použila 4, protože jsem měla 4 přezrálé banány na zpracování a ničemu to nevadilo, korpus se povedl), rozřízneme jej podélně napůl a připravíme si krém podle tohoto receptu. Já si rozdělila hotový krém na dvě části a do jedné poloviny jsem rozmixovala velkou hrst rozmrazených borůvek. Takže jedna miska byla připravená s bílým krémem, druhá s nádherně fialovým. Pěkně přírodně obarvené, žádná chemie a barva je luxusní. Na spodní část korpusu jsem rozprostřela fialový borůvkový krém, přiložila jsem navrch druhou polovinu korpusu a tu pokryla bílým krémem. Lžící namočenou ve fialovém krému jsem se pokusila o ozdobné mramorování do bílého krému. Protože šlo o dort pro děti, ozdobili jsme ho společně navrchu ještě barevnými lentilkami. Snadno a efektně. Dort je tak snadný, že jej můžete připravit prakticky celý spolu se svými dětmi.

Tento dort měl u nás doma i u přátel veliký úspěch a tak jej doporučuji i vám. Dobrou chuť a všechno nejlepší!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Sdílet na Pinterestu

    Sdílej