Znám lidi, které tahle kombinace překvapuje, ale já ji znám odmala. Bylo to moje nejmilejší jídlo, které obsahovalo špenát a dodneška patří mezi moje nej. Palačinky se špenátem jsou takové vegetariánské jídlo, ale protože manželovi v něm chybělo maso, naučila jsem se pro něj pro špenátu maso dodělávat. Jakou variantu si uděláte vy je čistě na vás 🙂
Co potřebujeme
Na palačinky
- 450 ml mléka
- 180 g hladké mouky
- 1 lžíce rozpuštěného másla (+ trochu rozpuštěného másla stranou na potírání pánve)
- 2 „L“ vejce (L jako Large – angl. velký)
- špetka soli
Na špenát
- sůl, pepř
- mražený špenát
- mléko (1 lžíce)
- smetana (cca 1/3 krabičky, může být i méně)
- hladká mouka
- cca 2 stroužky česneku
- máslo
- pokud chcete udělat špenát de luxe, tak si ještě bokem osmažte na lžíci másla 1 cibuli nakrájenou nadrobno a přidejte ji (okapanou) do špenátu
Může být: maso (krůtí nebo kuřecí prsa, ale jde i vepřové maso, třeba pečeně) + troška řepkového oleje na osmažení masa + grilovací koření
Jak na to
Uděláme si palačinky a dáme je stranou. Můžeme je dělat i zároveň s ostatním jídlem, ale to potřebujeme mít už vytrénovanou schopnost zvládat víc věcí najednou. 😀 Návod na palačinky je zde:
Připravím si špenát. Dám mražený špenát do hrnce na nižší stupeň a nechám ho rozpustit. Přidám lžíci mléka a zamíchám. Na malé pánvičce vedle rozpustím asi dvě tři lžíce másla (opět na nižší stupeň). Přidávám po lžičkách pomalu hladkou mouku a pečlivě promíchávám s rozpuštěným máslem až bude kašovité konzistence a zlatavé barvy, bez hrudek. Tuhle jíšku pak metličkou vmíchám do špenátu, pozor, špenát rychle zhoustne. Jeho chuť a konzistenci doladím pomalým přiléváním smetany. Já většinou využiji jen asi třetinu krabičky, možná ani to ne. Když je špenát tak akorát (musí být dost hustý, aby byl vhodný na náplň), dochutím jej kořením, tedy solí a pepřem, tak jak to máme rádi. Přidám vylisovaný česnek, asi 1-2 stroužky, minutku promíchám a vypnu sporák.
Na další pánvi si rozehřeji trochu řepkového oleje, nakrájím si maso na nudličky a okořením jej grilovacím kořením. Osmažím maso na pánvi a pak maso vyjmu a nechám z něj okapat olej na papírové utěrky. Maso přidám do špenátu a zamíchám.
Špenátem s masem plním palačinky. Dám směs asi do jedné třetiny palačinky, tak aby se dala palačinka dobře zabalit. Nejprve zahnu okraje zeshora a zespoda, pak bližší okraj a směrem k poslední otevřené straně zaroluji. Nejlépe se jí tyhle palačinky příborem. Přeji dobrou chuť 🙂
Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?
Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥
Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například kynutou tvarohovou buchtu s ovocem, poctivou bramboračku nebo recept na snadné rizoto bez vína.
2 Komentáře
Božena Horáková
10.5.2022 at 12:09Jestli je Tvůj ten recept na špenát, můžu poradit, že stejným postupem se dělá „špenát“ z kopřiv. A je to zadarmo. Božena
Bára
10.5.2022 at 12:11To zní zajímavě, to musím někdy zkusit! Děkuji Boženo 🙂