0
Návody Rodina

Jak vyvařit dudlík aneb vyvařování v hrnci

Tohle je s miminky běžná otázka. Dudlík umí dítě uklidnit, ať už chce spát, nebo utěšit třeba po nějakém pádu. Někdo je proti vůbec dětem dudlík dávat, je to volba každé maminky, jestli dítěti dudlík dá. A kdy ho miminku dá. Dneska vysvětlím, jak vyvařit dudlík a na co si dát pozor.

Vyvařování a jak vyvařit dudlík

Vyvařovat nebo sterilizovat ve speciálním sterilizátoru se musí. Když to dělat nebudete, může malé miminko (třeba skrze kojeneckou lahvičku) dostat do těla mikroby, které mohou způsobit zvracení či průjem. U malinkého miminka je třeba dbát zvýšené pozornosti a předcházet tomu jak se dá. Dospělý člověk tyto nepříjemnosti zvládá lépe, ale pro miminko je každá takováhle situace velice nepříjemná. Proto s očistným procesem neváhejte. Ke sterilizaci se dají koupit speciální sterilizátory, které se postarají jak o dudlíky, tak třeba o kojeneckou lahvičku. Já vyvařovala také klobouček na bradavky a krabičku na dudlíky. K vyvařování mi stačil obyčejný hrnec a vroucí voda. Na dudlíky jsem si koupila plechový hrneček, protože na malý dudlík nebudu používat zbytečně velký hrnec, že? Jde o to, aby hrnec nebo plecháček byl využívaný výhradně k vyvařování těchto předmětů, nikoli k vaření jídel.

Jak tedy vyvařovat v hrnci? Obecně se doporučuje vyvařit dudlík pět až deset minut. Všechny předměty, které chcete vyvařit, musí být ponořené pod vodou. Já taky pod vodou vymáčkla vzduch z dudlíku. Z vyvařených dudlíků pečlivě vymáčkneme vodu a uložíme je do vyvařené krabičky.

Jak často vyvařovat? To je otázka. Prohlédněte si obal krabičky dudlíku, jestli tam není doporučení výrobce. Já vyvařovala vždy, když spadl někde venku na zem, jinak asi třikrát týdně. V ostatních případech jsem jen dudlík omyla čistou vodou. Skoro po roce jsem přešla na vyvařování jen jednou týdně, dudlík má dcera jen na spaní, jinak ho zase omývám jen čistou vodou. Stejně tak jsem po roce věku dítěte přestala používat kojeneckou vodu a přešla na vodu z kohoutku, se kterou jí míchám kojenecké mléko.

Na co si dát pozor

Teď pro vás mám perličku, na kterou při hledání návodů na čistění dudlíku moc často nenarazíte. Přitom je to velice důležité! Vezměte si špičaté párátko a dudlík. Párátkem pečlivě vyšťourejte po okraji dudlíku všechnu špínu. Nejspíš se budete divit, co za nechutnosti se tam u dudlíku schovává, mohou to být namotané vlasy a další fujtajbly. Než budete tedy dudlík vyvařovat, vždy projeďte okraj dudlíku párátkem (nebo jiným vhodným předmětem). Mě osobně přišlo, že hlubší okraje byly u kaučukových dudlíků, ale rozhodně kontrolujte i silikonové dudlíky.

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu