0
Návody Rodina

15 věcí, kterými můžete zabavit své malé děti doma (a bez televize!)

Zima je skvělá, když můžeme jít s dětmi na kopec, sáňkovat, stavět sněhuláky nebo se koulovat. Ale když jsou děti třeba nemocné nebo prší, musíme najít způsob, jak je zabavit doma. Mám pro vás dneska pro inspiraci dokonce patnáct vyzkoušených způsobů!

Postavte si puzzle

O maxi puzzlích jsem již mluvila dříve, jsou totiž skvělé a děti opravu baví. Zvlášť, když vyberete puzzle s jejich oblíbeným motivem. Velmi malým dětem prostě jen ukazujete který puzzlík kam patří, oni je přikládají k těm dalším a pro zábavu jim to stačí. Starší děti už puzzlíky, které k sobě patří, hledají samy.

Zábavné pexeso

Pro menší děti doporučuji pexeso, které má velké a tvrdší dílky. Takové vydrží déle než ty klasické tenké papírové. Můžete pořídit tvrdší papírové nebo dřevěné. Dvouletým až čtyřletým dětem stačí, když z celého pexesa vyberete čtyři až deset kousků (tedy dvě až pět dvojic). Přizpůsobte hru věku a schopnostem dítěte, tím víc je to bude bavit a tím lépe se na ní budou soustředit. Pexeso volte s velkými výrazně se lišícími jednoduchými obrázky, které děti snadno rozeznají. Je vhodné také každý otočený obrázek nahlas a výstižně pojmenovat, aby dětem lépe ulpěl v paměti.

Zahrajte si stolní hru

Tady máme Člověče nezlob se nebo třeba dámu. Mám vyzkoušené, že už se čtyřletým dítětem můžete hrát tyto hry. Můžete mu u toho radit a pomáhat, i tak to bude zábava!

Házení s balónkem

Úplně to vidím. Míč rozbíjející vázu z období Ming, míč letící na obrazovku televize nebo míč sestřelující sklenici s vodou. Ne s vodou, s lepkavým barevným džusem, který se následně rozlije po bílém koberci! Kdepak, toho se bát nemusíte. Prostě jen nafoukněte klasický pouťový balónek (sada takových balónků stojí pár korun a mají je skoro v každém papírnictví či hračkářství) a pinkejte si s dětmi. Dobře nafouknutý balónek hezky létá tam, kam míříte, zároveň je bezpečný, protože je lehoučký. Házejte hezky do obloučku, aby měly i malé děti dost času ho chytit. Učit děti házet a chytat je praktická dovednost, navíc velmi zábavná.

pozor: Balonek ale nafukujte tak akorát. Málo nafouknutý balónek špatně létá, moc nafouknutý balonek může snadněji prasknout. V každém případě ale vykliďte prostor, kde si budete házet, abyste se vy nebo vaše děti v zápalu hry o něco nepřerazili.

Prstový maňásci v akci

Uspořádejte dětem divadélko. Můžete jim pohádku zahrát vy a nebo vám ji naopak mohou hrát děti. Protože loutky jsou docela drahé a navíc se hůř ovládají, postačí vám prstový maňásci. V případě nouze můžete také postavičky namalovat na papír, vystřihnout je a izolepou přilepit na špejle. Vyhrát si můžete i s výrobou samotného divadélka, pokud budete chtít. Stačí nějaká krabice, pastelky, izolepa, možná látka na oponu, kreativitě se meze nekladou. Děti i tohle určitě bude bavit!

Dřevěné hračky

Co takhle krabice s otvory různých tvarů a kostičky různých tvarů, které do sebe zapadají? Nebo autíčko, které sjede po dřevěné dráze dolů? Nebo zatloukací lavice či dřevěné vkládačky. Dřevěné hračky jsou krásné a odolné. Děti je milují a nemusíte řešit žádné baterky.

Házení na terč

Nemluvím tu o nebezpečných kovových šipkách, ale o kuličkách oblepených suchým zipem, které se hází na stejně bezpečný měkký kulatý terč, na který se díky suchému zipu přilepí. Uvidíte, že je to skvělá bezpečná hra. Menší děti postavte k terči blíž, starší děti dál.

pozor: Nenechte děti strkat kuličky do pusy ani sundavat z kuliček suchý zip.

Postavte s nimi bunkr

Dejte dokola židle a přes ně přeházejte deky. Do vytvořeného domečku dejte polštáře, baterku a nechte děti ať si tam nanosí hračky a knížky, které chtějí. Můžete jim tam dát i nakrájenou zeleninu či ovoce do mísy jako svačinku.

pozor: Dávejte pozor aby na sebe děti při hraní neshodili židle.

Poskládejte čepičku, lodičku či vlaštovku z papíru

V minulém článku jsem přidala několik videí z Youtube kanálu, kde uvidíte, jak se taková snadná čepička, krásná lodička nebo skutečně skvěle létající vlaštovka z papíru skládá. Vytvářet z papíru můžete s dětmi i řadu dalších věcí, doplňovat skládanky můžete i malůvkami.

Malujte si

Papír a pastelky, to je vše co potřebujete! Papír může nahradit i použitá kartonová krabice. Pastelky, voskovky a tužky jsou skvělé, s fixami a vodovými barvami musíte být opatrnější. Nechte děti rozvíjet kreativní myšlení a procvičovat motoriku. Klidně ať je nebe fialové a postavičce chybí nos, hlavně ať se děti dobře baví!

Zpívejte si, zatančete si, zacvičte si (když jsou děti zdravé)

Zapněte si rádio a zatrsejte si. Můžete si i najít na Youtube písničky z pohádek, které mají děti rády a zatancovat si na ně. Pokud máte doma holky, můžete je nechat ať se na to vyparádí sukničkou nebo šaty. Třeba u toho mohou i mávat šátky! Nebo si s nimi můžete také zacvičit.

Luštěnky pro děti

Luštěnky, to je malý bloček plný zábavných úkolů. Koupila jsem jeden s prasátkem Peppa a jeden s Krtečkem a dceru nadchly. Máte tam klasické bludiště, dětské sudoku, hledání rozdílů a dokreslování. Doporučila bych to dětem od čtyř let, většinu úkolů zvládnou, ale je jasné, že třeba osmisměrka nebo křížovka je spíš pro starší děti. Můžete ale i tyto úkoly přizpůsobit menším dětem (u osmisměrky po nich chtějte najít určité písmenko, které jim napřed ukážete. U křížovky jim slovo napřed napište někam vedle na čistý papír a nechte je, ať to slovo zkusí opsat do políček křížovky.)

Domácí práce

Děti baví často i domácí práce, jako například vaření či luxování. Nechte je jim v “kontrolovaném prostředí” pomoci s domácími pracemi. Úměrně věku a schopnostem samozřejmě.  Nechte je dělat to, co zvládnou, ale buďte velmi opatrní. Mohou třeba míchat vajíčka metličkou (zatímco budete stát za nimi a přidržovat jim židli a hlídat je aby neshodili mísu z pracovní plochy), mohou přidávat po lžících mouku či cukr, vysypat do mouky pytlík s kypřícím práškem nebo obalovat řízky.

pozor: V kuchyni buďte velmi obezřetní, všechny ty ostré nože a vařící voda znamenají pro děti velké nebezpečí.

Hra na schovávanou

Tuhle hru každý dobře zná. I doma se jistě najde několik prima míst na schovávání. S hodně malými dětmi je to dokonce lepší, protože i když vykukují, tak můžete předstírat že je nevidíte. Otvírat a zavírat šuplíky a říkat ,,no to by mě teda zajímalo, kde ten rošťák je. Vůbec ho nevidím!”. Schovat se dá do velké šatní skříně, za gauč, do peřin nebo do koše na hračky.

pozor: Dejte si velký pozor na schovávání za dveře! Děti mívají tendenci strkat prsty k pantům, tak ať jim ty ruce neskřípnete! Také pozor ať při schovávání nenajdou nějaké chemikálie, čistící prostředky a podobně.

Stavte si z kostiček

Pro malé děti klasické lego není vhodné, naštěstí jsou i stavebnice s tak velkými dílky, že je děti nespolknou ani omylem. Třeba přímo od Lega je pro malé děti tak zvané Lego Duplo.  Stavení stavebnic nebo vršení obyčejných kostek na sebe bude děti určitě velmi bavit. Pokud nechcete kupovat Lego Duplo, navštivte nějaké hračkářství a poptejte se po stavebnicích pro malé děti. Často jsou k sehnání velká balení s univerzálními stavebnicovými dílky (a ta mohou být i levnější než Duplo).

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu