0
Návody

Chcete začít hrát na piano?

Kdo umí hrát na piano je frajer. Mě se to strašně líbí. A když umí hrát na kytaru. A vlastně asi na jakýkoli hudební nástroj. Někdo pro to sice nemá vlohy, to je jasný, ale pokud máte k hudbě vztah, pak ho hezky hýčkejte.

Když vidím hrát někoho na piano, a vážně válí, moc se mi to líbí. A nejen klasiku, mluvím třeba o moderních písničkách z rádia, co každý hned pozná. To si pak říkám to bych chtěla umět taky! Ono se to totiž nezdá, ale už jsem měla řadu příležitostí dostat se někde k pianu. Mohla jsem se předvést, ale protože jsem bez not zahrála sotva kočka leze dírou, tak jsem si to raději odpustila. Škoda.

Jenže ona to není jen frajeřina. Ve skutečnosti je to hobby, je to proces učení a je to pýcha z výsledku. Je to uspokojivá činnost, je to zábava a je to výborný způsob relaxace a rozvíjení kreativních schopností. Když jsem pár let nehrála, přiznám se, že mi to dost chybělo. Jako dítě jsem doma piano měla. Dokonce, při jedné prázdninové brigádě v jednom hotelu, jsem narazila na místnost, která se měla předělávat. Byla plná nábytku schovaného pod dekami a všelijakými plachtami. Našla jsem tam i piano. A protože mi to majitelka hotelu dovolila, chodila jsem si tam ve volném čase hrát. Jen tak, pro radost. Je škoda že už jsem toho z výuky hodně zapomněla, ale od čeho mám internet, že. A když něco nenajdu nebo nepochopím tady, pak se jistě dá zaplatit pár hodin s někým, kdo by mě naučil něco málo ze základů.

Je to asi stejné jako s malováním, základním kamenem je chuť se učit a láska k dané činnosti. Spousta kreativních lidí, kteří nemají školy a kurzy zaměřené na malování (pokud se budu držet tohoto příkladu) maluje mnohem lépe nebo zajímavěji než ti, co na školu chodili. I když, a to je taky fakt, vnímání umění je subjektivní záležitost a říct, že je něco lepší nebo horší než něco jiného, by se asi nemělo.

Pokud se ale vrátím k hudbě, tak třeba Hendrix neuměl noty. Kreslil si svůj vlastní grafický záznam hudby a jak panečku hrál! O tom to je, chtít. Chtít hrát, chtít malovat, chtít zkrátka něco tvořit.

A tak jsme si před časem pořídili klávesy. A já začínám zase hrát. Tentokrát to ale zkouším podle návodů na internetu a kombinuji to s tím, co jsem se kdysi naučila. Pokud chcete taky začít hrát na piano, tak přináším několik videí, které mě zaujaly na youtube a ty si můžete vyzkoušet. Ať příště, až najdeme někdo piano, vyhrneme rukávy a předvedeme pořádnou šou!

John Lennon – Imagine

The Greatest Showman – This Is Me

Leonard Cohen – Hallelujah

Robbie Williams – Feel

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu