0
Doporučené Recenze

Říše trav, kniha ze série, která inspirovala George R. R. Martina (Hra o trůny)

Čtu, pořád čtu. Čtu ráda a čtu hodně. A protože mám poměrně široký záběr a čtu téměř vše, co se mi dostane pod ruku, pak mi nemohla uniknout ani kniha s názvem Říše trav.

Říše trav (svazek 1) je pokračování románu Koruna z čarodřeva, proto samozřejmě doporučuji začít číst nejprve první díl. Já jsem začala číst až tuto knihu a také jsem se zorientovala, ačkoli kdybych si přečetla první díl (Koruna z čarodřeva), pak bych jistě pochopila víc věcí a hlavně lépe a do hloubky.

Koho Říše trav zaujme

Tato kniha je primárně určena těm, kterým se líbila například série Pán Prstenů nebo Hra o trůny. George R. R. Martin se netají tím, že série Tada Williamse inspirovala jeho Hru o trůny, což je velká věc, když si vezmeme, jak slavnou se série Hra o trůny stala. Myslím i ve své originální, původní knižní podobě. A protože je to velká věc, tak vydání české Říše trav, knižní novinka, nese tuto informaci na svém přebalu. Knížku si vychutná každý, kdo má rád květnatou češtinu, zajímavá přirovnání, politikaření a detailní příběh plný různých postav, rodů a jejich osudů. Je skvělá pro ty, které baví seznamovat se s novým fantasy světem a jeho uspořádáním. Mě se líbila, ale vím, že můj manžel si ji určitě přímo zamiluje!

O čem Říše trav je (Anotace)

Nejvyšší král Východního Ardu, Simon, kdysi porazil draka a odvrátil hrozbu nemrtvého prince Sithů, Inelukiho, známého jako „Král bouří“. Jenže to bylo před dávnými časy. Staří přátelé zestárli nebo zemřeli, zatímco mocní nepřátelé zesílili. Východní Ard souží magií vyvolaná nemoc a děsivé nestvůry…

 

Jak se mi kniha líbila

I přes to, že jsem nečetla první díl, do příběhu jsem se dostala. Příběhově je kniha rozdělena tak, že chvíli se spisovatel věnuje určitým postavám a jejich příběhu, jejich současnosti a občas skokem i minulosti. Pak se v další kapitole ocitneme jinde, na jiném místě a u někoho jiného. A o pár kapitol dál se vracíme k první postavě či postavám a k tomu, jak se jejich příběh vyvíjí. Přesto, že to nezní moc přehledně, tak se dá děj docela dobře sledovat a postav díky bohu není tolik, aby si je obyčejný smrtelník jako já nedokázal zapamatovat. Ale je jich i tak dost. Jednotlivé příběhy jsou zajímavé a rozvíjí se s každou další stránkou. Postavy mají své více či méně jasné úmysly a svým jednáním pozorují vlastní cíle.

Například pozorujeme uprchlého prince Morgana, který se v lese Starosrdce snaží zachránit si svůj život. Les je ale hluboký a princ bloudí, má hlad a strach, chybí mu dobré pití, kterým by otupil smysly. Během své cesty potká v lese podivné tvory, se kterými se sblíží. Jiný příběh vypráví cestu z hory, kdy se skupinka lidí a zvláštních tvorů (také draka a obra!) snaží dosáhnout svého cíle. Není to ale snadné, protože spoutaný drak je těžký a skupina sebou táhne polomrtvého muže Makha.

Mojí oblíbenou postavou je královna Miriamele, která je chytrá (až bych řekla moudrá), milující a působí na mě jako skvělá a důvtipná žena. I její manžel, král Simon, svoji ženu velice miluje a působí, nejen díky tomu, příjemně lidsky. V knize také figuruje řada jiných než lidských bytostí, což je něco, co mě baví. Mám v knihách ráda fantasy postavy, draky a jinou havěť.

Myslím, že jde o velice zajímavou knihu, která by neměla ujít vaší pozornosti.

O knize

Říši trav napsal Tad Williams. Do češtiny knihu zdařile přeložil Petr Kotrle, obálku upravil Michal Kuba a vydalo nakladatelství Euromedia pod značkou Laser. Knížka má 416 stran, tvrdé desky a papírový přebal. Kniha není uvnitř ilustrovaná a nemá záložkovou šňůrku.

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu