0
Doporučené Návody

Zahradníkův deník: jak vybrat a kdy sázet pivoňky

Jaro zaklepalo na dveře a já se zbláznila. Nakoupila jsem si spoustu semínek, cibulek i hlíz a začala se svými velkými zahradnickými plány pro letošní rok.

S pivoňkami jsem si obzvlášť užila. Chtěla jsem je samozřejmě zasadit správně, ale jsem naprostý amatér, takže podle toho to také dopadlo. Nejprve jsem sehnala vše potřebné, střepy s keramického květináče na dno, aby byla “drenážní vrstva“, písek a zeminu, kterou mi doporučili v zahradnictví. Zatím dobrý. Pak jsem vytáhla hlízu (což je takový kořen) z obalu a začala zkoumat, jak se ta pokřivená věc vlastně sází. Nevím, jestli jste někdy viděli hlízu od pivoňky, tak jsem ji vyfotila.

A ano, tady na obrázku ji držím vzhůru nohama, a právě tak jsem ji i nejprve zasadila. Těmi červenými výhonky dolů. Správně mají směřovat nahoru. To jsem zjistila po dvou dnech, kdy mi to nedalo a procházela jsem si videa o sázení pivoněk. Na moji obranu jsem ale byla v zahradnictví, kde mi řekli, že jsem hlízu zasadila správně. Ukázalo se, že se pletli. Navíc je dobré hlízu přikrýt zeminou celou. Video, kde jsem našla návod, který fungoval (pivoňky mi už skutečně vyrůstají nad povrch země) přidávám i pro vás.

Jak vybrat pivoňky

Pivoněk je víc druhů, než jsem čekala. Jsou nádherné zakrslé druhy, které si můžete dát v květináči klidně na balkon, a jsou velké druhy, které vypadají doslova impozantně. Pivoňky se dělí na dřevité a bylinné. Pokud se ptáte na rozdíl, tak dřevitá pivoňka je vytrvalý keř, který opadává a má dřevité větve, zatímco pivoňka bylinná je trvalka – květina. Můžete si vybrat i různé barvy. Když vybíráte hlízu pivoňky, vybírejte takovou, které vylézají co největší a nejpočetnější červené výrůstky. Ukážu vám, jaké bylinné odrůdy pivoněk jsem si vybrala já.

Pivoňka Karl Rosenfield

Jako řekněte mi, kdo by nebyl úplně zamilovaný do těch obrovských voňavých květů. To je podle mě úplně boží květina. Úplně ji vidím v kytici na nedělním stole, i když myslím, že pak nebudu mít to srdce ji na zahradě ustřihnout. Předpokládám, že z jedné hlízy vyroste víc jak jeden květ, ale s tím zatím zkušenost nemám. Jsou ale úchvatné, že?

Hlízy pivoňky Karl Rosenfield jsem koupila na Culina Botanica, kde jedna hlíza momentálně stojí 175 korun. Dorazí v plastovém pytlíku s instrukcemi a troškou hlíny a můžete ji hned zasadit. Tyto pivoňky dorůstají až výšky 80 cm.

Pivoňka Patio Rome – Paeonia lactiflora

Zakrslá odrůda, kterou jsem si vybrala, je nádherná Pivoňka Patio Rome. Jedna hlíza by snad měla stačit na jeden květináč, kéž by tam bylo tolik květů jako  je na fotce ze stránek semena.cz, kde jsem ji kupovala.

Jedna hlíza stojí 161 korun a pivoňka se dorůstá výšky až 60 cm. Je rovněž mrazuvzdorná.

Jak sázet pivoňky

Pro ty, kteří si nejsou jistí angličtinou přidávám také návod, jak sázet hlízy pivoněk do květináče, ať už jste si koupili nějakou zakrslou odrůdu, kterou chcete v květináči nechat nebo chcete jen předpěstovat větší pivoňku než ji dáte do země. Mě se týkají vlastně oba případy, mám dvě zakrslé pivoňky a tři velké, ale ještě jsme neurčili, kam je na zahradě chceme zasadit, tak jsem se je rozhodla dát zatím do velkých květináčů.

Vrstvy

Vyberte si květináč, který má na dně díru pro odtok přebytečné vody. Na dno květináče dejte drenážní vrstvu, tedy vrstvu, díky které odteče přebytečná voda a nevezme sebou všechnu zeminu. Můžou to být kameny nebo třeba již zmíněné střepy z jiného keramického květináče. Pro květináč pořiďte také podmisku.

Hustší je další vrstva, zde jsem použila písek.

Poslední vrstva je zemina. Chtěla jsem něco extra pro pivoňky, ale doporučili mi zahradnický substrát s aktivním humusem, který se dá využít i na zeleninu. Takže asi není třeba nic extra, zvlášť když počítáte s tím, že pivoňkám dopřejete i nějaké to vhodné hnojivo pro kvetoucí rostliny. Já pivoňkám přidala trochu hnojiva od hnojik.cz, protože jsem někde myslím četla, že by pivoňkám měl prospět. Toto hnojivo je ale také skvělé na trávník!

Jak zasadit pivoňky (hlízu)

Jestli jste viděli video, pak jste si nemohli nevšimnout, jak pán ukazuje červené výstupky z hlízy. Ty mají směřovat nahoru, ale není to snadné, protože některé mohou ukazovat jinam než ty ostatní. Řiďte se tedy většinou těch největších a nejhezčích výrostků a ty nechte směřovat vzhůru. Nebojte se hlízu zakrýt tenkou vrstvou zeminy (neusazujte ji příliš hluboko). Přiměřeně zalijte a nechte normálně venku, aby na ně mohlo i pršet. Pivoňky bývají mrazuvzdorné (samozřejmě si nejprve prohlédněte informace k vaší odrůdě), takže i když jsem je vysadila koncem března, zvládly i některé noci, kdy bylo pod nulou.

Jak vypadá pivoňka co roste a s čím počítat

Z prvních červených špiček výrostků z hlízy pivoňky, které se prodraly napovrch, jsem měla obrovskou radost. Pořád ve mě totiž hlodalo, jestli jsem je zasadila správně  a jestli přežily. Naše fena Happy dokonce při sázení jednu hlízu sebrala a začala ji žvýkat, takže jsem se s touto pivoňkou v duchu rozloučila a zasadila ji jen jako pokus, takže když skutečně všechny pivoňky začaly růst, byl to pro mě zázrak. S pivoňkami, které dorůstají výšky třeba 80 cm (jako výše zmíněná odrůda Karl Rosenfield) je třeba počítat s oporou, aby se nezlomily. Pro tyto účely se prodávají různé konstrukce.

Kdy sázet pivoňky

Už máte vybráno a teď se ptáte, kdy sázet pivoňky? Inu, ideální čas na vysazení nových pivoněk je přelom dubna a května.  V srpnu a září je ideální doba, pokud chceme přesazovat rostliny, ale původní výsadbu si naplánujte na zmíněné jarní měsíce.

Závěrem

Teď uvidíme, co bude dál. Zatím rostou pomalu, ale jistě a já mám ze svých pivoněk velikou radost. Až pěkně povyrostou a najdeme pro ně ideální místo, tak je zasadím do země.

 

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Kamila
    11.3.2024 at 19:20

    Ahoj Báro,
    moc děkuji za tento článek. S pivoňkou taky bojuji. Loni jsem si pořídila právě Patio London, vyhodila mi pár výhonů a to byla celá její sláva. Byla jsem absolutně neznalá, jak ji sázet a asi byla zasazena špatně. Letos jsem ji přesadila podle tvého článku, už pouští další výhonky, vypadá jakž takž živě, ale rozhodla jsem se jí pořídit kámošku a nenechávat nic náhodě. Můžu mít ještě dotaz? Kvetla ti ta Patio London hned první rok alespoň trochu?

    Děkuji,
    Kamila.

    • Odpovědět
      Bára
      11.3.2024 at 19:36

      Ahoj Kamilo, je skvělé, že jsi se do toho takhle pustila, pivoňky nejsou nejsnazší na pěstování. Moje babička má na své zahradě několikaletou pivoňku a loni kvetla a voněla úplně fantasticky. Mě sice ta Patio Rome povyrostla, ale nekvetla vůbec, doufám, že se letos zadaří, ale pivoňky obecně potřebují čas, tak uvidíme. Upřímně mi jiřiny přijdou na pěstování vděčnější, krásně rostou, krásně kvetou, ve váze taky pár dní vydrží, akorát je škoda, že skoro nevoní. Měj se krásně a ať Ti to letos všechno pěkně na zahradě roste, Bára

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu