0
cestování Doporučené Ostatní Rodina

Výlet do Tábora

Náš výlet začal těsně před sedmou hodinou ranní, kdy jsme se musely vymotat z peřin a já a dcery jsme si sbalily pití, roušky a kapesníky do batohu. Přihodila jsem telefon, peněženku a klíče a Jana (babička) nás vzala na vlak. Řekla bych, že dcery jízdu vlakem milují, ale pravda je, že i já jsem nadšenec. Ne, že bych sbírala vláčky nebo se v nich vyznala, ale mám kolem vlaků strašně fajn pocit. Má to atmosféru.

Vlakem jsme dojely do Tábora. Primárním cílem naší cesty bylo Muzeum čokolády. Navštívit muzeum čokolády na Valentýna? Bomba. Sice to byla shoda okolností, ale přišlo mi super, že to tak vyšlo. Žádné muzeum čokolády jsem ještě nikdy nenavštívila, tohle byla dámy a pánové moje premiéra. Našly jsme muzeum v jedné z krásných táborských uliček, které se linou od náměstí všemi směry. Samotné náměstí je také krásné.

V uličce před muzeem se linula krásná vůně a před muzeem stál hlouček školáků (nebo studentů, já už mám taky houby odhad na věk) a chystaly se na prohlídku. Vešly jsme a milá paní za pultem nás instruovala. Dozvěděly jsme se že:

  • můžeme si dát oblečení do uzamykatelných skříněk
  • můžeme si vyzkoušet dílny (platí se jen za použitý materiál)
  • děti si mohou vyplnit malý dotazník a za vyplnění dostanou sladkou odměnu
  • můžeme si poslechnout výklad, ale můžeme si výstavu i projít samy.

Dostaly jsme papír s kvízem k vyplnění, tužku a vydaly jsme se doporučeným směrem. Prohlížely jsme si vitríny s pohádkovými postavičkami z čokolády a marcipánu. Prošly jsme chodbami do pěkně udělaných výjevů, třeba z Perníkové chaloupky (překřtěné podle cedule na Marcipánovou chaloupku), z uhelného dolu, kde byly vězněni trpaslíci až po peklo. V trpasličím dole můžete točením kola jednoho trpaslíka vysvobodit (to se dětem líbilo).

Při cestě za Nebem jsme došly opět nahoru, zpět do výstavních prostor, kde jsme pokračovaly v prohlídce. Viděly jsme velikou, detailně propracovanou lokomotivu z čokolády, která houkala, svítila, a ze které šla pára. Ta byla úžasná.

 

Pak jsme viděly sochu Jaromíra Jágra a psa Gumpa z relativně nového českého filmu. Viděly jsme obrazy malované čokoládou, čokoládový model táborského náměstí, různé modely aut z marcipánu a čokolády a také Mr. Beana, i s autem a jeho medvídkem.

Během prohlídky holky poctivě vyplňovaly kvíz a pak jsme zamířily do dílen.

Holky si vybraly každá jedno perníkové lízátko, které si polily za asistence milé paní čokoládou a mohly si je libovolně nazdobit různým cukrovým zdobením.

Lízátka se pak dala vychladit a my si došly sednout do cukrárny, která je součástí muzea. V cukrárně je k vidění krásná čokoládová fontána a máte tam okénko, kterými vidíte na cukráře, jak vyrábí třeba postavičky z marcipánu, které se pak na recepci prodávají.

Mohly jsme si vybrat některou z řady různých příchutí čokolády, já si dala karamelovou a byla hoooodně hustá. Stačila by mi jí i jen lžička.

Dětem jsem koupila dortové lízátko v marcipánu a pak jsme se vrátily pro perníkové lízátko a šly na recepci odevzdat kvíz a koupit si nějaké čokoládové pralinky.

Cena jedné pralinky se pohybuje okolo 22 korun, váží se. Koupily jsme si jich jen pár na ochutnání, ačkoli z vitríny na nás koukalo tolik příchutí, tvarů a barev! To byla sebekontrola, že jsme jim tam ty vitríny nevyplenily, to vám povím. Na druhé straně místnosti zase byly police s nejrůznějšími tabulkami čokolády a marcipánovými figurkami, které jsme viděli dřív vyrábět cukráře v okénku. Při odchodu si dcery vzaly balónek a za vyplněný kvíz dostala každá slíbenou sladkou odměnu, dvě čokoládové pralinky.

Měly jsme ještě čas, tak jsme se rozhodly navštívit ještě muzeum Lega.

Pro všechny rodiče důležitá informace – v muzeu Lega není dětský koutek. Jde opravdu čistě o muzeum, ačkoli u některých vitrín máte možnost mačkat tlačítka (a pak se třeba točí kola Lega auta a podobně).. Když jsme byli na Slovensku, navštívili jsme podobné muzeum, ale děti si tam měly možnost hrát si v koutku s Legem a bylo to super. Tady skutečně jdete od vitríny k vitríně a můžete se kochat spoustou úžasných staveb a figurek.

Je tu místnost věnovaná Star Wars Legu, velkou vitrínou projíždí vlak, najdete tu výjevy ze Scooby Doo a další.

Jedna věc mi přišla divná. U vstupu nám nabídli také papír s kvízem pro děti. Když jsme poprosily o půjčení propisky, bylo nám nabídnuto si propisku za deset korun koupit. Teď možná budu znít jako lakomec, ale když dám pětistovku za vstupné, tak si kupovat propisku, která normálně stojí podle mého odhadu tak tři koruny, jen aby si děti mohly laskavě vyplnit kvíz, kupovat nebudu. Ani nevím, jestli se za vyplnění kvízu dětem něco dává, ale ta propiska, ta mě vyloženě popíchla. Kvíz jsme tedy nevyplňovaly a já se naučím nosit propisku v batohu.

Po muzeu Lega, které bych doporučila Lego nadšencům spíš než rodinám s dětmi, jsme si zašly na jídlo. Při cestě na vlak jsme narazily na jeden podnik s velmi milým pánem, který se za celou dobu našeho hodování doslova nezastavil. Po obědě jsme pokračovaly na vlak, když tu jsme narazily na palačinkárnu.

Ano, sladkého jsme měly pro ten den až až, ale přiznám se, že jsem neodolala. Palačinku, kterou bych si neudělala sama, jsem neměla ani nepamatuju. V palačinkárně u okénka jsem si přečetla, že máte možnost si vybrat z několika náplní, včetně slaných. Já neodolala karamelu, ale příště možná zkusím i tu slanou, znělo to dobře. Moc milá paní nás obsloužila, mohly jsme sledovat, jak zkušeně chystá výbornou palačinku. Zabalila nám ji do obalu, přidala plastový příbor a já se těšila, jak si ji v čekárně u vlakového nádraží vychutnám. S dětmi jsme otevřely balení a vykoukla na mě krásná palačinka, bohatě zalitá karamelovou omáčkou. Byla to lahoda, jestli budete mít cestu kolem, rozhodně palačinku zkuste, a vyberte si svoji oblíbenou příchuť.

Cestou zpátky s námi vláček příjemně kodrcal a já si uvědomila, že navzdory tomu, co se říká, byl vlak i jeho toaleta čisté. Výlet jsme si užily a Tábor, muzeum čokolády a palačinkárnu jsme rozhodně nenavštívily naposledy.

 

Také by se vám mohlo líbit...

3 Komentáře

  • Odpovědět
    Alena Šestáková
    17.2.2022 at 11:12

    Takhle si představuji prima den.

  • Odpovědět
    Simona
    17.2.2022 at 21:09

    Jsem moc ráda, že Vám palačinka chutnala a příště určitě zkuste slanou 🙂 Děkuji za označení a přeji Vám další krásné zážitky … 🙂

    • Odpovědět
      Bára
      17.2.2022 at 21:36

      Dobrá palačinka je vždycky zážitek 🙂 Děkuji a budu se těšit příště!

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu