0
Doporučené Recenze

Recenze romantické knižní novinky Paříž pro jednoho a jiné povídky

Autorkou knížky Paříž pro jednoho a jiné povídky, na kterou si dnes posvítíme, je slavná Jojo Moyesová, kterou můžete znát například jako autorku knižní předlohy filmu Než jsem tě poznala.

My se dnes zaměříme na její novinku s názvem Paříž pro jednoho a jiné povídky.

Můj názor

Knížka Paříž pro jednoho a jiné povídky mě okouzlila. Připomíná mi romantické knihy Julie Caplinové. Nejen, že se knížka skvěle čte a každý příběh je osobitý, ale autorka píše tak, že s postavami dokážete soucítit, chápat je, vnímat je a toužíte po tom, aby uspěly. Aby našly pravou lásku a žily šťastně až do smrti. 

Kniha má krásnou obálku, pevné desky s černo zlatým nápisem a malým obrázkem Eiffelovy věže. Moc se mi líbí odstín pastelově modré barvy na obálce a ještě víc se mi líbí v kombinaci s barevnými okraji stránek, které přechází od tmavého odstínu fialové po světlejší světle růžový odstín.

První povídka je nejdelší. Jmenuje se Paříž pro jednoho a má 132 stran, takže když se blížíte k půlce knihy, přemýšlíte, jestli dojde i na ty “jiné povídky”. Ve skutečnosti by vám ale nevadilo, kdyby na ně nedošlo, protože příběh Nell je okouzlující a příjemný. Vypráví příběh Nelly, která není zrovna spontánní tip, spíš tip na seznamy, průzkumy a jistoty. Nell se ale pro jednou rozhodne odvázat a pozve svého přítele na víkend v Paříži. Přítel je ale idiot a nechá Nellu odjet samotnou. Ta je v šoku a bojí se co bude dál. Protože to ale je silná žena, nejen, že si s novou nečekanou situací poradí, ale vyždímá z ní to nejlepší. 

Když jsem k půlce kniha narazila na další příběh, byla jsem už příjemně naladěná a zvědavá. Tentokrát, asi do kontrastu, byla povídka super krátká. Zabrala jen pět stránek, pokud nepočítám nadpis, který měl samostatnou stránku. Byla to svižná povídka s překvapivým koncem a jmenovala se Mezi tweety.

Následovaly další kratičké povídky, například Odpolední láska. Ta jistě najde pochopení u všech dlouhodobě zadaných čtenářů. Dokázala jsem pochopit manželský pár, který podnikne něco spontánního, ale psychicky má problém se tak náhle uvolnit.

Vrabec v hrsti zase poukazoval na omyl, ke kterému došlo před lety, a proto se dva milenci rozešli. Moc se mi líbila povídka Krokodýlí boty, která poukazuje na vliv vzhledu na psychiku a sebevědomí člověka. Za geniální považuji povídku Punčochy, která ukazuje netypicky se chovající oběť loupežného přepadení.

Pak následuje znovu o něco delší povídka s názvem Líbánky v Paříži. Ta originálně prolíná příběh dvou rozličných párů na dvou časových liniích – z roku 2002 a 1912. Další povídka se jmenuje Loňský kabát, a z té mi bylo úplně smutno, až téměř do konce. Nikdo tam neumřel, ale ta tíha a úzkost, co z hlavní hrdinky a příběhu vyzařují, jsou nakažlivé.

Povídka Třináct dní s Johnem C. mě upřímně příliš nebavila, zato hned následující povídky Margot a Vánoční seznam mi to vynahradily.

Paříž pro jednoho a jiné povídky je knížkou, která by neměla uniknout žádné romantické duši.

O knize Paříž pro jedno a jiné povídky

Paříž pro jedno a jiné povídky napsala Jojo Moyesová, přeložila Lucie Mikolajková. Původní obálku upravila Kateřina Stárková. Knihu vydalo nakladatelství Euromedia pod značkou Ikar, a já jim tímto velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Stáňa
    25.11.2023 at 12:06

    To zní jako dobrý titul pro období svátků 🙂

    • Odpovědět
      Bára
      27.11.2023 at 21:13

      Je to vážně povedená romantická knížka. Jestli máš romantiku (nebo tuhle autorku) ráda, určitě to zkus. 🙂

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu