0
Recenze Rodina

Čekáte miminko? Doporučuji pořídit monitor dechu!

Jak říká moje maminka, od chvíle, kdy se narodí miminko, člověk se o něj už nepřestane bát. Dneska jsem i já maminka dvou dětí a vím přesně, co tím myslela. Abyste se mohli alespoň v noci vyspat s klidem, že vaše novorozené miminko dýchá, doporučuji pořídit si monitor dechu. Ve chvíli, kdy miminko přestane dýchat, budete okamžitě upozorněni a máte šanci začít s resuscitací dřív než bude pozdě.

Je mi jasné, že budete sledovat miminko skoro 24 hodin denně, ale až odpadnete vyčerpáním do spánku, budete rádi, že něco hlídá dech miminka za vás.

Setkala jsem se s tím, že mi lidi říkali, že monitor nechtěli, protože začne houkat, když se děťátko odkulí z monitoru pryč. Na to jsem jim řekla, že to je účel monitoru, hlásit, když dítě nejeví známky dýchání. Když rodiče dítě v postýlce zabezpečí tak, aby se z monitoru neodkulilo, ale zároveň leželo v postýlce bezpečně tak jak má, tak teprve tehdy monitor může plnit svoji funkci.

Když byly moje děti miminka, ukládala jsem je v postýlce na bok, jak mě to učili v porodnici. Ze stran jsem je podpírala kojícími polštářky tak, aby se nepřekulila dopředu ani dozadu a zároveň mohla bezpečně dýchat. Matrace měla mírný sklon, aby hlavička miminka byla výše než nožičky. Jistě, kolikrát se mi stalo, že jsem zapomněla vypnout monitor, vyndala miminko a monitor začal varovně houkat. To se stává. Koneckonců, monitor nevnímal dech miminka a hlásil to. Takže fungoval jak má.

SIDS

Monitorování dechu jsem zvolila pro své děti nejen kvůli případnému dušení či dávení, ale také kvůli hrozbě SIDS. Tak se říká Syndromu náhlého úmrtí (SIDS – Sudden Infant Death Syndrom). Je to prý nejčastější příčina úmrtí dětí během prvního roku života s vrcholem mezi 2.- 4.měsícem. Vím že je to morbidní, ale o tomto syndromu by měl vědět každý rodič. Wikipedie říká: Syndrom náhlého úmrtí kojenců je definován jako náhlá a vzhledem k předchozímu stavu neočekávaná smrt kojence (tedy dítěte do jednoho roku), u které se nepodaří ani při pitvě nalézt příčinu smrti. Více se o SIDS můžete dočíst třeba zde.

Monitor dechu Nanny

My měli doma monitor dechu od značky Nanny. Fungoval perfektně u obou našich dětí, nikdy jsem se nesetkala s chybovým hlášením a vždycky začal houkat, když nemonitoroval dech miminka (v našem případě to bylo naštěstí jen tehdy, když jsme miminko vyndali z postýlky a nevypnuli monitor.) Když je zapnutý a vše je v pořádku, zeleně svítí malé nerušivé světélko, v opačném případě svítí červené a monitor hlasitě signalizuje problém. Můžete tak zkontrolovat, jestli je monitor opravdu zapnutý. Zapíná se a vypíná jednoduchým přepínačem, ovládání je tedy velmi snadné, stejně jako instalování monitoru do postýlky. Cena je okolo 2500 korun. My si ho tenkrát koupili, a když už nebyl potřeba, tak se nám jej podařilo rychle a snadno prodat na online bazaru.

Monitor dechu nemusíte nutně kupovat, lze si jej i jen zapůjčit. Potřeba je především pro první rok života dítěte.

Popis ze stránek výrobce monitorů Nanny: Nanny je certifikovaný zdravotnický prostředek, který monitoruje dýchání dítěte a je vhodný pro každé miminko již od 2 kg hmotnosti. Jeho účelem je včas upozornit na pokles frekvence dýchání a varovat tak před případným nebezpečím zástavy dýchání. Před každým zapnutím provádí test funkčnosti, nemůže se tak samovolně vypnout. Nanny je bezkontaktní zdravotnický prostředek – nevydává žádné záření, ani dítě nijak neomezuje v pohybu.

Ještě doporučuji pořídit vysílačky

Až budete nakupovat věci pro miminko, rovnou si pořiďte i vysílačky. Ty používáme už pár let každý den a nedáme na ně dopustit. Hodí se i když máte miminko v postýlce v ložnici, protože když si chcete ve vedlejším pokoji pustit večer v klidu televizi nebo máte návštěvu, můžete nechat miminko v ložnici s monitorem dechu a jednou z vysílaček krásně spinkat. A když se miminko (nebo klidně i starší dítě) vzbudí a naříká, hned ho slyšíte a můžete za ním běžet utěšit ho. Za mě patří monitor dechu a vysílačka mezi základní výbavu pro dítě.

Mějte se krásně ♥

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu