0
Doporučené Recenze

Recenze knižní novinky pro děti a mládež s názvem Nový domov

Nový domov je zajímavá knižní novinka, vhodná pro děti a mládež od 11 let.  Pojďte se na ni se mnou podívat.

Anotace nakladatelství

Poutavý příběh o jednom psím rebelovi, obětavém přátelství a láskyplné rodině.

Právě přišel nový rok a Lydii začíná nový život. Zůstala bez rodičů, a tak se stěhuje k tetě a jejím blízkým na venkov. Krátce nato přijde do rodiny i adoptovaný pes Guffer. Je úžasný, ale také pořádně zlobivý a poněkud nezvladatelný. Mezi dívkou a svérázným psem postupně vznikne zvláštní pouto. Najdou Lydie i Guffer společně nový domov?

Můj názor

Čím je knížka Nový domov tak zajímavá?

Myslím, že má zvláštní kouzlo. Vypráví o právě osiřelé třináctileté dívce, která se přestěhuje ke své tetě, její ženě, starému panu Elloroyovi a chrtí fence Soonie. Prožívá velmi náročné životní období, ale nová rodina, přátelé i velký žlutý pes, který po jejím příjezdu přibyde, jí pomohou se začlenit a povzbudí ji. Co se na příběhu líbí mě? Za prvé mě baví pan Elloroy, který mluví často o smrti, ale s takovým nadhledem a humorem, že je to příjemně osvěžující a vlastně optimistické. Protože smrt maminky hlavní hrdinky nebyla náhlá, a malá Lydie měla víc času se na takovou situaci připravit, není pro ni řeč o smrti tak moc nepříjemná, vlastně se dokáže naladit na stejnou vlnu a se starcem o smrti lehce vtipkovat. Možná to zní trochu nepatřičně a morbidně, ale autorka tuto zvláštnost zahrnula do stránek opravdu elegantně.

Za druhé, líbí se mi bohyně – koláže, které byla Lydie zvyklá vytvářet se svou maminkou. Ta myšlenka je podle mě kouzelná a přemýšlím, že bych se jí nějak inspirovala. Na to, že jde vlastně o knížku pro mládež, v sobě nese cosi, co zaujme i dospělého čtenáře. Celá ta zvláštní atmosféra proložená zajímavým příběhem, akcí, osobním růstem, láskou (nejen k novému žlutému psovi Gufferovi)… Také se mi líbilo, že se Lydie v novém místě seznamuje s místními, a je zde například myšlenkově pomalejší kamarádka Florry, kterou představila autorka opět tak geniálně, že mi chvilku trvalo, než mi došlo, že Florry není jen “trochu zvláštní”. Velice elegantně podáno. A dalším bonusem je představení lesbického páru tety a její manželky – jemné, elegantní, láskyplné a zároveň vkusné. To oceňuji. Knížka Nový domov je podle mého názoru zajímavá, trochu neobvyklá, kreativní a skvěle se čte.

O knize Nový domov

Knihu Nový domov napsala Leslie Connor, přeložila do češtiny Kateřina Cinková. Kniha má měkké desky s milou barevnou ilustrací, 64 kapitol (328 stran). Vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou Bambook a já jim tímto za výtisk velice děkuji. 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu