0
Recenze Recepty

Nutily.cz – ořechový ráj a recept na karamelový koláč s vlašskými ořechy

Dneska vám chci představit Nutily.cz. Je to eshop s bohatou nabídkou ořechů, semínek a sušeného ovoce. I ten nejnáruživější zastánce zdravé stravy, takový, který odmítá maso i mléčné výrobky, vášnivě doporučuje konzumaci ořechů a semínek. Je to proto, že ořechy a semínka jsou zdraví velmi prospěšné, jsou plné zdravých tuků, bílkovin, vitaminů, živin, železa a minerálů. Vychutnat si je můžeme v různé podobě, a já přináším recept na skvělý koláč s vlašskými ořechy a karamelem.

Nutily.cz

Než vás seznámím s jedním skvělým receptem, seznámím vás s jedním skvělým eshopem. Nutily.cz je eshop plný ořechů všech možných druhů, zdraví prospěšných semínek a vynikajícího sušeného ovoce, často namáčeném v lahodných polevách. Vykašlete se na nezdravé brambůrky nebo bonbóny a mlsejte něco, za co vám vaše tělo poděkuje. A mlsný jazýček jakbysmet. Eshop je přehledný, nahoře máte klasický rozcestník, kde si vyberete, co hledáte. Nabídka je bohatá, vybrat si dokonce můžete i předpřipravené kornouty s oříšky a dalšími dobrotami jako skvělý dárek. Mezi námi, mě se líbí už jen ten název NUTILY (nut = angl. ořech). Přímo zde můžete zakoupit vlašské ořechy pro následující recept.

Eshopu Nutily tímto děkuji za skvělé ořechy, které jsem využila nejen v následujícím receptu.

Recept – koláč s vlašskými ořechy a karamelem

Vlašské ořechy jsou skvělé na podporu mozku. Ony i jako takový maličký mozek vypadají. Nejsou sladké, chuťově jdou spíš ho hořka, ale zase ne moc. Jejich chuť si jistě vybavíte z cukroví, které se v Čechách tak vášnivě peče a je naprosto perfektní pro tento ořechový koláč s karamelem.

Co potřebujeme

– na těsto

  • hladkou mouku (150 g) + trocha na vysypání formy
  • třtinový cukr (50 g)
  • špetku soli
  • máslo nakrájené na menší kousky (nejdřív jsem ho měla hodinku na lince, aby nebylo tvrdé jako kámen, ale zároveň nesmí být “tekuté” – 100 g)
  • vejce

– na karamelovo – ořechový základ

  • krupicový cukr (200 g)
  • máslo (opět nakrájené na menší kousky – 100 g)
  • smetanu ke šlehání (200 ml)
  • vlašské ořechy (cca 300 gramů)

Jak na to

Dáme si předehřát troubu na 190°C. Formu si vymažeme máslem nebo vystříkáme sprejem s olejem na pečení a vysypeme hladkou moukou.

Začneme s těstem. Smícháme mouku, cukr, špetku soli a máslo. Po chvilce míchání přidáme i rozšlehané vejce. Vypracujeme hladké těsto do tvaru koule, které zabalíme do potravinové fólie a ukryjeme na půl hodinky do lednice. Pro vypracování těsta můžete rovněž využít robota s hákem na hnětení těsta, pokud jej máte.

Připravíme si karamelový základ. Asi pět minut před uběhnutím půlhodinky, kdy má být těsto v lednici, začneme dělat karamel. Na silnostěnné pánvi dáme rozpustit cukr. Pravidelně promícháváme. Začne karamelizovat, pak trošku hrudkovatět, ale nebojte se a míchejte dál, hrudky cukru se během chvíle zase rozpustí v krásně tekutý karamel.

UPOZORNĚNÍ – Karamel dělejte vždy, když jsou děti, manžel a zvířata někde daleko od vás, protože horký karamel je velmi nebezpečný!

Zcela rozpuštěný cukr, nyní už karamel, sejmeme z vařiče (nebo vypneme sporák). Tuhle chvilku můžeme využít k vyndání těsta z lednice a jeho rozválení v plát. Formu s vroubkovaným okrajem (která propůjčí výslednému koláči efektní vzhled) vyložíme tímto plátem těsta. Prsty těsto vpracujeme po celém vnitřku formy, přebytečné těsto snadno o hranu formy odřežeme. Těsto ve formě za pomoci vidličky několikrát propíchneme, aby se později vzduch měl kudy dostat během pečení ven a nedeformoval nám těsto. Těsto dáme do předehřáté trouby na 15 minut péct.

Vrátíme se ke karamelu. Karamel může lehce vychladnout, ale jen mírně (max. do pokojové teploty), protože kdybyste jej nechali vychladnout úplně, tak už jej z pánve asi nedostanete ani sbíječkou. Do karamelu vmícháme máslo, a když se máslo rozpustí, tak i smetanu ke šlehání. Zase sporák zapneme a mícháme karamel, ještě nám tak mírně zhoustne. Sporák vypneme a vmícháme do karamelu ořechy.

Směs vlijeme rovnoměrně do formy s těstem, které se peklo 15 minut. Nyní, i s náplní, jej vrátíme zpět do trouby, tentokrát na cca 10 minut. Ke konci bude karamelová náplň lehce bublat. Hotový koláč vyjmeme z trouby a necháme jej (v bezpečné vzdálenosti od všech členů domácnosti) vychladnout, ideálně přes noc. Na lince, nikoli v lednici!

Ráno pak máte báječnou sladkou snídani, kterou doporučuji podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny. Přeji dobrou chuť!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu