0
Domácnost Doporučené

Kam ukládat potraviny a nápoje do ledničky

V dnešním článku pro vás mám praktické tipy, kam umístit jakou potravinu či nápoj v lednici. Sama jsem to všechno často cpala halabala, ale teď jsem si konečně zjistila, co kam patří, aby jednotlivé položky vydržely v pořádku co nejdéle. Jdu se o nově nabyté vědomosti s vámi podělit!

Aby se potravinám v lednici dařilo, prodloužila se jejich čerstvost a předcházelo se bakteriální kontaminaci, je třeba je umístit do vhodných sekcí lednice. V různých částí lednice může totiž být mírný rozdíl v teplotě i vlhkosti.

Spodní část

Na spodních boxech mají některé lednice nápis, co tam patří. Pokud tam takový nápis není, vězte, že do nejspodnějšího boxu patří zelenina a ovoce (výjimkou jsou druhy, které se do lednice neukládají, například banány, rajčata, brambory, cibule a česnek…).

Nad zeleninovým boxem bývá box na maso a ryby.

Střední část

Sem umístěte uzeniny, šunku, salámy.

Horní část

Nahoře by se měla umístit vejce. Podle toho, co jsem si nastudovala, překvapivě vejce nepatři do dveří lednice. Ano, i přes to, že právě tam výrobci umísťují držáky na vejce. Zvláštní, že? Doporučuje se vyjmout je z papírových obalů a umístit do vhodných plastových držáků (které jsme my třeba obdrželi spolu s lednicí, ale něco podobného  prodává třeba i Tescoma). Mléčné výrobky (jogurty, sýry…) skladujte také v horních policích. My máme v horní části také držák na lahve, takže zde ukládám například mléko.

Dvířka

Do dveří dále patří vysoké věci, které chcete nechat stát, jako krabice s džusem, pivo (a další nápoje), omáčky v lahvích (kečupy, dresinky), džemy a podobně. Já ve dveřích skladuji obvykle také máslo a sádlo.

Jak potraviny skladovat

Vejce přendejte doma z papírových obalů hned do již zmíněných držáčků. Prodávají se i nádoby na máslo či sýry nebo uzavíratelné plastové sáčky, které se mi velice osvědčily. Nejen, že vám pak od jídla není cítit lednice, ale je to lepší i pro samotné potraviny. Průhledné nádoby pomohou s přehledností, co kde vlastně máte.

Tipy

1/ Na dveře lednice si dejte magnetický bloček a dopisujte si všechno, co vypotřebujete, abyste to nezapomněli dokoupit.

2/ Teplé jídlo nechte nejprve vychladnout na lince, než jej dáte do lednice

3/ Všechny načaté potraviny dobře zabalte. Já si na sáčky píši i datum, kdy jsme danou věc načali.

4/ Ovoce ani zeleninu před uložením do lednice nemyjte, jedině že byste na něčem našli broučky a tak. V takové případě ale zeleninu i ovoce musíte dobře osušit.

5/ Bylinky do lednice dávat nemusíte. Umístěte si je třeba na linku. Já stonky čerstvých bylinek dávám do sklenice s čistou vodou, déle vydrží. Vodu je ovšem potřeba denně měnit.

Zábavný kvíz

Tak už víte, co kam patří? Zkuste si své znalosti na povedeném kvízu přímo zde.

Fotografie: https://www.tescoma.cz/

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu