0
Recenze

Jaká je kuchařka La Buchta?

Mám tady další kuchařku. Tentokrát s názvem La Buchta – Cesta z jednoho těsta.

Tohle je jednoznačně kuchařka s promyšleným konceptem. Už jen nápis na obalu knihy (nemyslím papírový přebal) vypadá jako logo. A myslím, že to bylo také v plánu, vybudovat si značku. Když už jsme u obalu kuchařky, papírový přebal vypadá také pěkně. Čistě a s pěknou ovocnou buchtou (mňam!).

Základem této kuchařky jsou recepty z takzvaného “labuchtího” těsta. Tento výraz se v kuchařce vyskytuje často (a zní LaHodně 🙂 ). Jde o těsto, které lze díky jeho univerzálnosti využít u mnoha dortů, dezertů, koláčů, buchet a bábovek. Jako bonus jsou v kuchařce i recepty z labuchtího těsta naslano.

Obsah

Obsah zní skvěle. Tolik dobrot! Od fantastických dortů, přes koláče a buchty všeho druhu, malé dezerty, bábovky až po několik receptů na slané koláče a další.

Můj dojem

Líbí se mi nápad jednoho univerzálního těsta, ze kterého může vzniknout tolik dobrot. Líbí se mi nápad s “La Buchtou” a “labuchtím” těstem. A líbí se mi i snaha o originalitu a čistý, minimalistický design. Patrná je inspirace francouzským stylem (nejen z názvu La Buchta, ale z celé knihy).

Doprovodné fotografie jsou buď velmi světlé nebo výrazně tmavé. Některé jsou moc pěkné (například fotografie limetkového dortu ze strany 69, některé se mi líbí méně, jako například půlka kokosového dortu ze strany 64. Nechápu, proč jsou některé dorty fotografované jen z půlky, vždyť přeci nemohou utéct ze záběru. Proč u kokosového dortu nevidíme vnitřek dortu, když už je nakrojen? Mě osobně by třeba zajímalo jak vnitřek vypadá. Takhle vidíme bílé cosi s dekorativní větvičkou navrchu. Já chci fotografie, ze kterých se mi budou sbíhat sliny. Celé to působí tak nějak… studeně. Jako kdybyste něco chtěli zahlédnout ve sněhové vánici. To se mi ke kuchařce o pečení voňavých koláčů, sladkých buchet a lahodných dortů prostě nějak nehodí.

Psaná část se mi líbí. Mám ráda tenhle elegantní styl a přehlednost u receptů. Jsem strašně zvědavá, jak to dopadne, až zkusím něco z knihy upéct. Podle textu to totiž vypadá, že by upéct nějakou, i na pohled pompézní dobrotu, nemělo být vlastně skoro vůbec těžké! A to je perfektní. Jednoduché těsto, které dělá zázraky. To zní přeci skvěle, že mám pravdu? 🙂

Jsem si jistá, že milovníci originálních kuchařských knih s čistým designem si kuchařku La Buchta zamilují.

O knize

Kuchařka La Buchta – Cesta z jednoho těsta je dílo food stylistky Petry Frýdlové, designera Vennyho Hladika a fotografky Johany Pošové. Text zpracovala Jitka Rákosníková. Kniha má 208 stran. Knihu La Buchta – Cesta z jednoho těsta vydalo nakladatelství Smart Press, kterému tímto velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

1 komentář

  • Odpovědět
    Alena
    16.7.2020 at 9:47

    Kniha zaujme jednoduchostí, určitě je zajímavé, kolik dobrot se dá z jednoho těsta vytvořit.

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu