0
Recenze

Deník pro duši (relaxace, kreativita, inspirace)

Je to tady! Raduji se z krásného nového Deníku pro duši a nadepisuji první volné políčko.

Deník pro duši (relaxace, kreativita, inspirace) je krásná malá knížečka s měkkou vazbou. Je určená pro každého, kdo chce relaxovat, srovnat si hlavu, oživit své kreativní já a inspirovat se. Psaný úvod mě oslovil. Jako, kdyby byly tyto řádky psané přímo pro mě.

Musím říct, že je krásně ilustrovaný. Nejen, že má pěknou obálku, ale i vnitřek je zdobený líbivými rámečky a obrázky určenými k vybarvování.

Obálka a ilustrace

Deník pro duši, který mám z Grada nakladatelství, je opravdu parádní. Líbí se mi grafické zpracování, líbí se mi relaxační doporučení a nápady, kterých je tu plno. Obrázky jsou moc hezké. Barevné, živé, veselé, optimistické, z celého díla sála pozitivní energie. Pravda, víc by se mi líbila pevná, tvrdá obálka. Měkká vazba znamená, že je obal náchylnější k opotřebení, pomuchlání či zohýbání. Pokud jej ale nepůjčíte do rukou dětem a budete s ním zacházet opatrně, tak by měl vydržet.

ukázka ilustrovaného obsahu Deníku pro duši

Kreativní nápady a relaxace

Připravte se, že budete kreslit, ale nebojte se, na žádnou profesionalitu a dokonalost se tady nehraje. Je to spíš intuitivní záležitost, činnost s primárním zaměřením na relaxaci a uvolnění. Můžete si v klidu vybarvovat omalovánky nebo zkusit pomalovat prázdné stránky.  Omalovánky jsou velmi povedené, akorát mi trošku vadí, že nemohu u některých obrázků vybarvit tu část, kde se stránka blíží ke hřbetu knihy. Musela bych tam šťourat do špičky ořezanou tenkou pastelkou (a já kreslím nejraději se svými obřími napůl tupými špalky, které se bojím ořezat, protože dětem už tolikrát spadly na zem, že tuha bude určitě rozlámaná na kousky) a i tak by to nejspíš nešlo.

Jak se v Deníku pro duši píše, kreativní činnosti vám pomohou cítit se klidnější a uvolněnější, odvádí pozornost od stresujících myšlenek, umožňují soustředit se na své emoce a stimulují vaše smysly. A funguje to. Když jsem se snažila vybarvovat, tak jsem se soustředila na to, abych nepřetahovala, a na nic jiného.

Dalším nápadem na relaxaci bylo například doporučení “vyrazte na všímavou procházku”, kde máte navštívit nějaké místo uprostřed zeleně v přírodě. Na tomto místě se soustředíte jen na sebe, na dýchání, na klidnou chůzi, na věci kolem sebe. Věřím, že i tento tip je užitečný, protože z vlastní zkušenosti vím, že klidná procházka v přírodě umí zázraky, uklidňuje a čistí mysl.

Soukromá terapie

Deník pro duši nabízí řadu způsobů a tipů, jak si srovnat myšlenky v hlavě, jak určit, kde je problém a tipy, jak jej řešit. V první řadě je terapií samotné psaní deníku, kde se můžete ze všeho, co vás trápí “vypsat”. V druhé řadě je to všechno to kreslení, malování a vybarvování. Rovněž pomáhá i to, že tento Deník je místem, kde se pro jednou soustředíte opravdu jen sami na sebe.

Jsou tu ale i další tipy a já zmíním můj oblíbený. Je prostý, docela jednoduchý a jasný, přitom tak opomíjený. V Deníku pro duši je místo, kde máte sepsat seznam věcí, které vás stresují. Pak si máte “promyslet strategii, jak je zvládat”. Člověk si nejprve zaťuká na čelo, no to je jasný přeci, že… ale pak vás to trkne. Skutečně se zamyslet nad jednotlivými situacemi a faktory, které vás nejčastěji stresují je velmi přínosné. A nevím jak vy, ale já to běžně nedělám. Když tyto situace sepíšete, najednou máte před očima konkrétní seznam a s tím už se dá pracovat. A ke každé položce můžete v klidu vymyslet, jak to udělat, aby vás už nestresovala. Dovolte mi příklad:

Seděla jsem nad touto stránkou sotva dvě vteřiny, než jsem začala psát. Překvapilo mě, že jsem vymyslela z fleku asi osm věcí, které mě stresují, přitom jsem rozený pohodář. Jedním ze stresujících faktorů u mě bylo vyřizování pochůzek s dětmi pěšky ve městě, zvláště pak následná cesta domů, kdy děti nechtěly jít a už vůbec ne tempem, které jsem potřebovala. V hlavě se mi honilo, co všechno potřebuji stihnout, co nakoupit, uvařit, uklidit, vyřídit a byla jsem z toho na nervy. A když se do toho přidaly děti, které si ze mě dělaly pr… ehm srandu, pak už jsem z toho kolikrát šílela. Říkám, jinak jsem pohodář. Ale v takové situaci se bohužel měním ve fúrii.

Takže to máme konkrétní problém. Teď už jen najít řešení. Došlo mi, že řešení přijde se začátkem září samo, děti odvezu do školky, vyřídím si pochůzky, práci, vše co je potřeba, pěkně sama, a pak půjdu děti vyzvednout. Autem. Hezky v klidu, lážo plážo a žádný stres.  Uvědomění, definice, řešení. Přišla jsem, viděla jsem, zvítězila jsem!

Deník pro duši doporučuji. Zvláště těm, kteří mají pocit, že je toho na ně moc a potřebují si u něčeho “odfrknout”.

Dopřejte si chvilku sami na sebe, zapracujte na tom, abyste se stali spokojenějšími a šťastnějšími. Tento deník se stane skvělým průvodcem a výborným přítelem, kterému můžete říct (napsat) co vám leží na srdci (a také na jazyku nebo v žaludku). 🙂

A nesmím opomenout, že Deník pro duši obsahuje i citáty, ačkoli to je pro mě pouhá třešnička na dortu.

V bodech

  • Vydalo nakladatelství Grada
  • Design obstarala Claire Caterová
  • Ilustrovala Kirsten Sevigová
  • Přeložila Jana Bílková
  • Deník pro duši má 128 stran

Za Deník pro duši (relaxace, kreativita, inspirace) tímto velice děkuji nakladatelství Grada.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu