0
Domácnost Doporučené Recenze

Krásná a praktická wok pánev Excellence 35 cm od značky Ken Hom

Nejčastěji používám doma pánev wok. Je to velmi praktická velká hluboká pánev, na které poměrně rychle připravíte jídlo pro celou rodinu. Asijským mistrům ovšem nesahám ani po kotníky, ti dokáží s wok pánví provádět hotová kouzla a hotové jídlo vyčarují během okamžiku. Abyste mohli něco takového předvádět, tak potřebujete samozřejmě wok pánev, ale také výkonný hořák a šikovné ruce. V naší domácnosti se budu muset spokojit s luxusní wok pánví, protože hořák ani šikovné ruce nevedu. 😀

Nedávno do naší domácnosti přibyla naprosto nádherná wok pánev od značky Ken Hom. Výraz wok pánev jistě znáte, je velmi rozšířený a řada značek vyrábí pánve “typu wok”, což znamená, že jsou takové oblé a hluboké, a díky tomu velmi praktické. Ale teď mám, pozor fanfáry, nikoli pánev “typu wok” ale skutečnou a famózní wok pánev. Tyto pánve mají osobitý tvar a také jsou vyráběny z tenkého materiálu, který výborně vodí teplo, takže jídlo je rychleji hotové. U práce s wok pánví ale musíte být bdělí a jídlo často promíchávat či prohazovat, aby se nezačalo pálit.

Co je wok pánev a jaké má výhody

Vaření ve wok pánvi je rychlejší, snazší a pokrmy na ní připravené jsou zdravější, protože využijete menší množství oleje. Také díky jejímu tvaru připravíte více jídla najednou. Je jakýmsi multifunkčním hybridem mezi pánví a hrncem, a to hybridem dokonalým, který dost možná upozadí veškeré vaše ostatní hrnce a pánve. Nejčastěji ji vidíme při chystání nějaké dobroty asijské kuchyně, ale ve své kuchyni můžete být originální a využít ji po svém. Je to fantasticky univerzální a praktická věc, kterou si myslím, že by každý člověk měl mít doma.

Všimněte si zaobleného tvaru pánve…

...a jak se úžasně tenká!

…a jak je úžasně tenká!

Wok pánev Ken Hom z e-shopu DenisHenry.cz

Jak jsem již říkala, stala jsem se šťastnou vlastnicí nádherné wok pánve Ken Hom z e-shopu www.denishenry.cz. Tato pánev je už od pohledu nádherná, má krásnou barvu, tvar, dokonalou velikost, praktickou rukojeť i přidělané pomocné ucho, které velmi usnadňuje přenášení pánve. Pro velkou pánev jako je tato je to myslím opravdu potřebný doplněk. Pánev je lehká (což jsem byla překvapená), nejspíš pro tenký ale kvalitní materiál, uhlíkovou ocel, ze které je vyrobena její hlavní část. Na konci rukojeti má velké oko, které můžete krásně využít k zavěšení, pokud ve své kuchyni pánve věšíte. Já pro tento skvostný kousek vyhradila jeden celý šuplík, jsem si totiž jistá, že si ho zaslouží.

Jdu vařit

S pánví jsem se spřátelila hned. Omyla jsem ji vodou, nakoupila suroviny a pustila se do testovacího vaření, což je vaření, při kterém se nehnu nikam ani na krok, pro případ, že by něco začalo hořet, kroutit se nebo vybuchovat. Podobně jsem poskakovala okolo tlakového hrnce až donedávna, kdy si získal moji důvěru. Obavy jsem ale i tentokrát měla zbytečně. Nakrájela jsem na nudličky krůtí prso (krůtímu a kuřecímu masu sluší rychlá úprava ve woku, možná by i třeba losos byl vhodný, protože jsou to masa vhodná pro rychlou přípravu). Připravila jsem si marinádu z rybí omáčky, hnědého cukru, oleje a sojovky a maso do marinády naložila. Mísu jsem přikryla potravinovou fólií a nechala asi dvě hodinky odpočívat v lednici. Pak jsem mísu vyndala na linku, nakrájela barevné papriky, připravila si nesolené arašídy a dva druhy mražené zeleniny (asijskou směs a k tomu krájené fazolky). Na pánev jsem nalila maličko oleje a nechala zahřát, pak jsem přihodila maso, které jsem chvílemi jemně postrkávala sem tam po pánvi. Maso pustilo vodu a začalo se opékat. Musíte si maso dobře hlídat, ale není to zase takový fofr, že by se spálilo během mrknutí oka, to se být nemusíte. Lehce opečené maso jsem zasypala mraženou zeleninou a nechala opéct a další vodu odpařit. S pánví se pracovalo lehce, používala jsem hlavně dřevěné nástroje, i přestože se na e-shopu se dočtete, že díky tomu, že je pánev značně odolná proti poškrábání, můžete používat i nástroje kovové. Já to ale riskovat nebudu. Ještě myslím, že můžete zkusit používat silikonové náčiní. Já nepoužívám kovové nástroje téměř na žádné pánve, myslím, že si zaslouží všechny laskavé zacházení a péči, aby mohly vykonávat dobře svoji práci. Kov na kov mě nutí říct brrrr. 😀

Wok pánev Ken Hom se zahřívá rychle, hezky drží teplotu a velmi dobře se s ní pracuje. Na konci jsem si připravila nudle, na malou chvilku do směsi přihodila nakrájené barevné papriky, oříšky a jídlo dala do mísy stranou. Na pánvi jsem si na malém množství oleje osmahla okapané uvařené nudle, přilila trochu sojové omáčky a přidala trošku soli. Rychle jsem je prohazovala, dokud mi nepřišly akorát. K osmahnutým nudlím jsem přidala zpět směs z mísy a jídlo zamíchala dohromady. Oběd byl tak během poměrně krátké doby hotový a musím říct, že jsem sklidila velký úspěch. Vychladlou a prázdnou pánev jsem pak omyla jemnou stranou houbičky teplou vodou s jarem, vypláchla a osušila.

 

Péče o pánev

Přestože na e-shopu připouští, že pánev je možné mýt v myčce, já osobně si myslím, že je nejlepší z dlouhodobého hlediska ji šetrně omývat ručně. Nikdy nepoužívejte agresivní ani abrazivní prostředky. Na drátěnku zapomeňte rovnou. Pánev po vaření nechte vychladnout, ale nenechávejte na ní zasychat zbytky jídla. Věnujte svému vybavení péči a ono vám to vrátí dlouhou životností a dobrou službou.

Můj dojem v kostce

My máme doma sklokeramickou indukční desku, na které pánev díky ploché základně dobře stála. Má skutečně nepřilnavý povrch což jsem si během opékání jídla ověřila. Nemůžete tam ale nechat jídlo stejně dlouho ležet, vzpomeňte si na nějaké asijské bistro, jak tam kuchař s jídlem skoro pořád nějak pracuje. Co se velikosti pánve týče, připravila jsem v ní k obědu pohodlně jídlo pro šest lidí, mohu ji tedy klidě překřtít na rodinnou pánev.

Z této wok pánve jsem doslova nadšená. Je úžasně praktická. Nemohu mluvit z dlouhodobého hlediska, ale momentálně je to má nejoblíbenější pánev, co jsem kdy měla v ruce! A je nepostradatelná, když chcete vařit pro více lidí (takže pro rodinu nebo třeba návštěvy).

Takže wok pánev Ken Hom z e-shopu DenisHenry.cz:

  • je kvalitní
  • je krásná
  • je velká
  • je lehká
  • je praktická
  • dobře se s ní pracuje (díky pomocnému uchu a rukojeti, která se dobře drží a je tepelně izolovaná)
  • je nepřilnavá
  • rychle se zahřívá a jídlo na ní připravíte rychle a zdravější díky menšímu množství oleje a nepřilnavému povrchu
  • myslím že ke všem vyjmenovaným vlastnostem se prodává za velmi slušnou cenu
  • je velice univerzální

Doplňkové parametry

  • barva: černá
  • průměr: 35 cm
  • vyrobena: ve Velké Británii
  • materiál: Uhlíková ocel
  • vhodná na indukci
  • vhodná na plyn
  • vhodná na elektriku
  • vhodná na sklokeramiku
  • vhodná na indukci
  • vhodná na halogen
  • NENÍ vhodná do trouby

Wok pánev Ken Hom můžete koupit na e-shopu DenisHenry.cz, který nabízí kvalitní kuchyňské nádobí, cena zmíněné wok pánve je momentálně 1550 korun. Jednoznačně ji doporučuji, věřím, že si ji zamilujete tak jako já.

P.S. Ten obrázek s modrou hlavou co přišel na pánvi mě fakt dostal. Musela jsem se smát. Bomba! 😀

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu