0
Recepty

Špičkové špízy!

Mám ráda jednoduchá jídla, která se dají uvařit, upéct či udusit ze snadno dostupných surovin. Proto taky skoro nikdy nic neuvařím z časopisu Apetit, který se v těžko dohledatelných exotických a někdy i docela drahých surovinách snad vyžívá. 

Tohle patří mezi dietní jídla, je to syté, dobré, se zeleninou v poživatelné podobě. Špízy jdou udělat na mnoho způsobů, můžete použít různé druhy masa, marinád a zeleniny. Taky můžete ke špízům podávat nějaký dip nebo pečivo. Vyhrajte si s tím podle sebe a podle toho, co máte rádi.

Já mám pro vás jednoduchý recept, se šťavnatým kuřecím masem, barevnými paprikami a cibulí.

Co potřebujeme:

– na marinádu

  • 4 lžíce kečupu
  • 4 lžíce celozrnné hořčice
  • 2 lžíce Worcestrové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené bazalky

– na špízy

  • kuřecí prsa
  • červenou a žlutou papriku
  • obyčejnou kuchyňskou nebo červenou cibuli

 

Postup:

1) Nejprve si omyjeme kuřecí prsa a ořežeme z nich blány, zbytky kostí a všechno nejedlé. Maso nakrájíme na kostky tak, aby se daly dobře napichovat na špízové jehly. Připravíme si marinádu a maso do ní naložíme (pořádně promícháme). Misku s naloženým masem přikryjeme potravinářskou fólií a dáme přes noc (nebo přes den) do lednice, ale marinovat by se maso mělo minimálně 1 hodinu.

2) Předehřejeme si troubu na 190°C. Omyjeme a nakrájíme zeleninu, v tomto případě papriky, a oloupeme a nakrájíme cibuli. Rovněž tak, aby se zelenina dobře napichovala na jehlu. Nakrájeno? Paráda. Teď můžete napichovat postupně papriku, maso a cibuli a pak opakovat, dokud nebude špízová jehla plná tak akorát. Na plech položíme pečící papír a na papír naskládáme špízy. Můžeme ještě přetřít (nebo pokapat) marinádou a vložíme do vyhřáté trouby péct, zhruba na tři čtvrtě hodiny.

3) Krásně zlatavé masíčko se zeleninkou vytáhneme, ale pozor, až budete brát držátko u špízové jehly do ruky, nezapomeňte na kuchyňskou rukavici. Jehly vytáhneme, zapíchneme špičkou do prkénka a pomocí vidličky stáhneme z jehly maso a zeleninu. Směs přesuneme z prkénka do talíře a můžeme jíst!

Jestli máte rádi přílohu (ale pak už to nebude moc dietní jídlo, jen říkám), tak se můžete vytáhnout s pěknými krajíci chleba nebo třeba plackami! A jestli máte rádi ke špízům dobrý domácí dip, pak mám pro vás jeden recept i na něj.

Česnekový dip

Co potřebujeme:

  • Čenek
  • sůl a pepř
  • citrónovou šťávu
  • zakysanou smetanu

Postup:

Dva až čtyři stroužky česneku (záleží podle síly česneku a vaší chuti) vylisujeme do misky, přidáme malý kelímek zakysané smetany a dochutíme podle sebe solí, pepřem a citrónovou šťávou. Zamícháme a podáváme. Dobrou chuť!

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu