Mám ráda jednoduchá jídla, která se dají uvařit, upéct či udusit ze snadno dostupných surovin. Proto taky skoro nikdy nic neuvařím z časopisu Apetit, který se v těžko dohledatelných exotických a někdy i docela drahých surovinách snad vyžívá.
Tohle patří mezi dietní jídla, je to syté, dobré, se zeleninou v poživatelné podobě. Špízy jdou udělat na mnoho způsobů, můžete použít různé druhy masa, marinád a zeleniny. Taky můžete ke špízům podávat nějaký dip nebo pečivo. Vyhrajte si s tím podle sebe a podle toho, co máte rádi.
Já mám pro vás jednoduchý recept, se šťavnatým kuřecím masem, barevnými paprikami a cibulí.
Co potřebujeme:
– na marinádu
- 4 lžíce kečupu
- 4 lžíce celozrnné hořčice
- 2 lžíce Worcestrové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušené bazalky
– na špízy
- kuřecí prsa
- červenou a žlutou papriku
- obyčejnou kuchyňskou nebo červenou cibuli
Postup:
1) Nejprve si omyjeme kuřecí prsa a ořežeme z nich blány, zbytky kostí a všechno nejedlé. Maso nakrájíme na kostky tak, aby se daly dobře napichovat na špízové jehly. Připravíme si marinádu a maso do ní naložíme (pořádně promícháme). Misku s naloženým masem přikryjeme potravinářskou fólií a dáme přes noc (nebo přes den) do lednice, ale marinovat by se maso mělo minimálně 1 hodinu.
2) Předehřejeme si troubu na 190°C. Omyjeme a nakrájíme zeleninu, v tomto případě papriky, a oloupeme a nakrájíme cibuli. Rovněž tak, aby se zelenina dobře napichovala na jehlu. Nakrájeno? Paráda. Teď můžete napichovat postupně papriku, maso a cibuli a pak opakovat, dokud nebude špízová jehla plná tak akorát. Na plech položíme pečící papír a na papír naskládáme špízy. Můžeme ještě přetřít (nebo pokapat) marinádou a vložíme do vyhřáté trouby péct, zhruba na tři čtvrtě hodiny.
3) Krásně zlatavé masíčko se zeleninkou vytáhneme, ale pozor, až budete brát držátko u špízové jehly do ruky, nezapomeňte na kuchyňskou rukavici. Jehly vytáhneme, zapíchneme špičkou do prkénka a pomocí vidličky stáhneme z jehly maso a zeleninu. Směs přesuneme z prkénka do talíře a můžeme jíst!
Jestli máte rádi přílohu (ale pak už to nebude moc dietní jídlo, jen říkám), tak se můžete vytáhnout s pěknými krajíci chleba nebo třeba plackami! A jestli máte rádi ke špízům dobrý domácí dip, pak mám pro vás jeden recept i na něj.
Česnekový dip
Co potřebujeme:
- Čenek
- sůl a pepř
- citrónovou šťávu
- zakysanou smetanu
Postup:
Dva až čtyři stroužky česneku (záleží podle síly česneku a vaší chuti) vylisujeme do misky, přidáme malý kelímek zakysané smetany a dochutíme podle sebe solí, pepřem a citrónovou šťávou. Zamícháme a podáváme. Dobrou chuť!
Žádné komentáře